spacer
Farlig træ-orm nu i Danmark

Plantedirektoratet har gjort det første danske fund af fyrrevednematoden.

Af Lars Solberg

Plantedirektoratet har fundet fyrrevednematoder i Danmark. Fyrrevednematoden er en rundorm, der er uhyre farlig for nåletræer. Det mikroskopiske skadedyr har allerede lagt store skovarealer ned rundt omkring i verden.

Den blev fundet af Plantedirektoratet i forbindelse med importkontrol af en amerikansk bjælkehytte. Ormen var ikke i selve bjælkebyten, men i de bjælker der understøttede hytten.
De blev brændt på stedet, så der er ingen risiko for spredning af nematoden, lyder det fra Plantedirektoratet.

Den lille fætter med det lange latinske navn, Bursaphelenchus xylophilus, har skabt en sand ormeparanoia i hele verden. Træerne er forsvarsløse over for den, og den er meget svær at udrydde.
Den menes oprindeligt at stamme fra Nordamerika. Kendskabet til den har medført meget strenge regler for import af træ- og træemballage til Danmark og hele EU.
Ormen er udbredt i Nordamerika og Østasien. Store arealer med fyrretræer i Japan og Kina er uddøde.

Også i EU
EU har allerede mærket dens destruktive kræfter.
I 1999 landede den på Setubalhalvøen i Portugal - formodentlig inde i en træemballage, der fragtede varer fra Nordamerika. Inden der var gået ret lang tid, var den ansvarlig for en større mængde træers død.

Da man fandt frem til den, havde den allerede bredt sig til et stort skovareal.
Efter opdagelsen isolerede det portugisiske landsbrugsministerium det ramte område plus en stødpude. Alle træer inden for zonen blev fældet og destrueret. Men kampen i Portugal er endnu ikke erklæret vundet.

Danmark har overvåget for fyrrevednematoder i flere år. Det er første gang, at Plantedirektoratet har fundet den, lyder det fra Brian Larsen fra Plantedirektoratet.

- Fundet skete i forbindelse med importkontrol af en bjælkehytte fra USA. Vores kontrollør tog en prøve, som blev sendt til analyse hos eksperter på Sveriges Landbrugsuniversitet. Vi har nu fået resultaterne, der bekræfter vores mistanke om, at der var fyrrevednematoder i last-bjælkerne.

Afbrændt
Herefter tog Plantedirektoratet også prøver af selve bjælkehytten, men den indeholdt ikke nematoder.

- Bjælkerne med fyrrevednematoder blev afbrændt på stedet. På den måde har vi sikret os mod en spredning af smitten, selvom vi i dette tilfælde vurderede, at risikoen for spredning af fyrrevednematoden var ekstremt lille. Vi har også givet de amerikanske plantesundhedsmyndigheder besked om fundet. Fyrrevednematoden er indførselsforbudt og må ikke forekomme i importeret træ. Der er desuden særlige krav til det træ, der skal understøtte lasten, og de krav var ikke overholdt i dette tilfælde, udtaler Brian Larsen.

Plantedirektoratet vil fortsætte sin overvågning for fyrrevednematoder.
- Vi koncentrerer vores eftersyn og prøvetagning de steder, hvor der er størst risiko for at finde nematoden, siger Brian Larsen.
Det vil blandt andet sige i importeret træ og træemballage fra høj-risiko-områderne i Nordamerika og Østasien, på savværker og i fyrretræer. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden