spacer
Kun lille lønstigning i byggeriet

Vi er blevet vant til lave lønstigninger og så er der jo lige truslen om østarbejderne. De to ting i forening gør, at lønstigningen inden for byggeri og anlæg blot blev på 3,2 procent for 2005 - en lille fremgang fra 2,7 procent året før.
En bemærkelsesværdig lav stigningstakt i branche, hvor ordrebøgerne ligner gravide telefonbøger, og enhver der kan svinge hammer og sav har været i arbejde.

- Der er flere årsager til den moderate lønudvikling på et tidspunkt, hvor aktiviteten er på sit højeste. Vi lever i et lavinflationssamfund, hvor vi i flere år er blevet vant til forholdsvis lave løn- og prisstigninger. Derfor forventer man, at lønningerne kun stiger med nogle ganske få procent, og disse forventninger bliver med andre ord indfriet, forklarer specialkonsulent Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Yderligere peger han på det faktum, at bliver løntrykket for kraftigt kan der altid åbnes for hanen med øst-europæiske arbejdere. Det øgede udbud af arbejdskraft vil dermed hurtigt dæmpe lønpresset.

Selv om byggeriet ikke stod for opsigtsvækkende lønstigninger, har området dog klaret sig bedre end genemsnittet indenfor DA. Her var den gennemsnitlige lønstigning blot på 2,9 procent.

- mir
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden