spacer


Kampen om bunden

Kapløb mellem producenter om at levere fremtidens bundmaling til skibe – nu lanceres dansk produkt med enzymer.

Af Lars Solberg

Igennem de senere år er der gradvist blevet strammet op omkring brug af bundmaling til skibe og både. Brugen af biocider og kobber er blevet lovmæssigt begrænset, så mange traditionelle bundmalinger er ude af markedet.

I kølvandet på lovgivningen har malingsproducenterne kastet sig ud i eksperimenter med nye produkter, der skal balancere mellem at være miljøvenlige, samtidig med at de også skal være effektive i beskyttelsen af skibets bund mod de hårde forhold under havoverfladen, hvor alger og andet godt fra havet suger sig fast.

Skibsnation
Som gammel skibsnation er Danmark med i front inden for dette område, og nu lancerer Hørsholm-firmaet BioLocus A/S, hvad de kalder den første miljørigtige maling.

Produktet hedder CoatZyme og præsenteres for offentligheden på messen Copenhagen International Boatshow i Bella Center i København i dagene fra den 25. februar til 5. marts. Grunden til at det offentliggøres her er, at produktet er målrettet fritidsbådene.

Nedbryder limstoffer
CoatZyme er en selvpolerende og vandbaseret bundmaling. Den har en bevoksningshindrende overflade forstærket med enzymer, der ifølge producenten nedbrydes i havmiljøet uden at gøre skade.

Netop anvendelsen af enzymer er speciel, og firmaet har eksperimenteret med disse stoffer i flere år inden den forestående lancering.

Formålet med enzymerne i malingen er, at de skal nedbryde de limstoffer, som rurer og alger udskiller, når de hæfter sig på bunden af et skib. Det skulle forhindre organismerne i at sætte sig fast. Kombineret med den selvpolerende effekt skulle det ifølge producenten sikre en ren bund på skibet.

BioLocus lancerer først produktet i Danmark. Næste år vil produktet blive præsenteret og solgt i de øvrige nordiske lande og andre europæiske lande.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden