spacer


Facadesystem med i kanon

Glas- og glasfiber-facade fra Fiberline Composites i selskab med Flora Danica og Pantonstolen.

Af Lars Solberg

De kan næsten ikke få armene ned hos firmaet Fiberline Composites. Producenten og udvikleren af komposit-produkter er med i den nye kulturkanon med en prototype på et nyt facadesystem af glas og glasfiber.

Prototypen er blevet udvalgt til at være én af de 12 i gruppen Design og Kunsthåndværk, hvor det står side om side med klassikere som Flora Danica, Pantonstolen og PH’s skærmsystemer.

Det er et overraskende valg, som Udvalget for Design og Kunsthåndværk har foretaget, hvilket det også er klar over. Men det har været et nødvendigt valg, lyder det.

- Det afgørende for designkanonen er, at den peger frem i verden frem for tilbage i Danmark. Og måske er det nødvendigt at løbe en risiko for at få det til at ske, skriver udvalget i sin begrundelse for at vælge Fiberline.

Flotte ord
Facadesystemet, der er valgt, er udviklet i samarbejde med arkitektfirmaet schmidt hammer lassen og Stuttgart Universitet, og det får flotte ord med fra udvalget.

- Facadesystemet fra Fiberline kan mange forskellige ting: Det er energieffektivt, holdbart og sundt. Men det er også udtryk for en ny slags skønhed og en gammel drøm. Med translucente stærke profiler kommer vi endnu nærmere drømmen om en let og lys facade, der lukker omverdenen ind i huset, lyder det.

Ordet translucent betyder ifølge fremmedordbogen gennemskinnelig.
Så Fiberline er for alvor kommet i godt selskab, men det er nu ikke første gang, systemet præmieres.

Sidste år fik firmaet den tyske AIT arkitektur-innovationspris for systemet, fordi ”det har hidtil uset store glasflader med næsten usynlige samlinger”.

Endnu er der er tale om en prototype. Fiberline forventer, at systemet første gang bliver anvendt i et nyt idræts- og aktivitetscenter i Birkerød ved København, hvor facaderne også bliver fremstillet i komposit.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden