spacer
Færre tab med en projektjournal

En projektjournal burde være standardværktøjet i enhver driftig entreprenørs værktøjskasse. I journalen vurderer entreprenøren ved projektstart alle risici, og journalen ajourføres løbende.
Dermed identificeres og holdes fokus på projektets potentielt tabsgivende aktiviteter.

Men sådan et værktøj er ikke udbredt i branchen, og det er en skam, for det er her, der for alvor er penge at tjene. Det viser RIE-projektet, som har undersøgt den manglende brug af risikostyring blandt 500 af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder.

En af årsagerne var fraværet af styringsværktøjer. Derfor blev projektjournalen udviklet og afprøvet i to af virksomhederne.

De meldte tilbage, at 'Risikostyring er det område, hvor pengene i byggebranchen ligger gemt', og 'Projektjournalen er en god huskeseddel, der fastholder opmærksomheden om forhold, der er væsentlige at forholde sig til gennem sagsforløbet'.

Ingen planlægning
Årsagen til, at risikostyring foreløbig ikke er så udbredt, er ifølge RIE-projektet et spørgsmål om kulturen i branchen.
Entreprenører er simpelthen vant til bare at løse opståede problemer undervejs i stedet for at planlægge på forhånd, så de slet ikke opstår.
Dernæst er ledelsen hos entreprenørerne generelt ikke fokuserede på at risikostyre.

Som en konsekvens af RIE-projektet vil Dansk Byggeri nu gå i gang med at få medlemsvirksomhederne til at bruge projektjournalen og øge indsatsen i vejledningen om risikostyring. Samtidig skal der åbnes en ny netportal om risikostyring.

RIE-projektet og projektjournalen er udført af Freddy Madsen Rådgivende Ingeniører med støtte fra bl.a. BoligfondenKuben.

-mir

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden