spacer


Banker bygger kollegier

Fondene bag landets store banker er bygherre på tidens visionære kollegier

Af Niels Nielsen

Der bygges igen kollegier i København. Bygherrerne er de store fonde bag landets største banker, der anvender aktieudbytterne til gavn for Københavns studerende.

Bag opførelsen af det spektakulære runde Tietgenkollegiet i Ørestad Nord står Nordea Danmark-fonden, der er storaktionær i den nordiske bankfusion, Nordea.

Nærved Tietgenkollegiet, på hjørnet af Njalsgade/Amagerfælledvej, opføres Bikuben Kollegiet med Bikubenfonden som bygherre. Kapitalen i Bikubenfonden stammer fra omdannelsen af Sparekassen Bikuben til et aktieselskab.

Seneste offentliggjorte kollegiebyggeri i København er et kunstner-kollegium på hjørnet overfor Bikuben Kollegiet, hvor BG-Fonden, der er en søsterfond til Bikubenfonden, og komponisten Jacob Gades Fond, som bygherre.

Fælles for kollegierne er, at de skiller sig markant ud fra mange af efterkrigstidens store klassiske kollegier i organiseringen af fællesområder og værelser. De lange mørke korridorer med værelser på hver side er afløst af en anderledes fri og tæt sammenstilling af fællesarealer og kollegieværelser.

Læs mere om Tietgenkollegiet i seneste udgave af fagbladet Byggeri nr.10 2005 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden