spacer
Danske håndværkere får hård konkurrence

MT Højgaard klar til at importere polsk arbejdskraft til lavere timeløn.

Af Lars Solberg

Entreprenørgiganten MT Højgaard har sat jobannoncer i polske aviser, der skal få flere østeuropæiske håndværkere til Danmark. Ifølge en pressemeddelelse fra firmaet ønsker MT Højgaard at sikre sig mod, at det skal sige nej til projekter grundet mangel på arbejdskraft.

- Vi er gået i gang med systematisk at undersøge, hvorfra vi kan finde endnu flere velkvalificerede medarbejdere til vores byggeprojekter. Og vi undersøger aktuelt, hvilke udfordringer og muligheder det polske arbejdsmarked byder på, udtaler MT Højgaards adm. koncerndirektør Kristian May.

Ifølge direktøren har MT Højgaard også taget kontakt til nogle store polske entreprenørfirmaer for at undersøge, om de polske firmaer kan indgå i underentrepriser for den danske virksomhed.

Med hensyn til overenskomster lover MT Højgaard, at de polske bygningsarbejdere får den løn, de er berettiget til.

Ifølge nyhedsbrevet 3F har MT Højgaard tidligere været involveret i en sag om ulovlig arbejdskraft. Nyhedsbrevet skrev i oktober, at syv østeuropæere i et polsk firma var hyret af en underleverandør til MT Højgaard, firmaet Brdr. Hjelm Aps., til en byggeopgave på Amager. Polakkerne arbejdede ifølge 3F uden arbejdstilladelser.

Skal være i orden
Men MT Højgaard slår i den nye pressemeddelelse fast, at der skal være orden i de østeuropæiske medarbejderes arbejdsforhold med en løn, der lever op til de overenskomstmæssige forhold i Danmark.

Samtidig vil MT Højgaard sørge for, at de nye udenlandske medarbejdere bliver sat ind i de danske arbejdsmiljøregler.

- Vores indsats for et godt arbejdsmiljø gælder naturligvis også de kommende udenlandske MT Højgaard-medarbejdere. Og her skal vi være ekstra opmærksomme på grund af eventuelle sprogvanskeligheder, udtaler Kristian May.

Under alle omstændigheder ser det ud til, at de kommende polske bygningsarbejdere vil få mindre i løn end deres danske kolleger.

Ifølge dagbladet Børsen kan polakkerne lovligt hyres i Danmark til omkring 100 kr. i timen, mens timelønnen for en dansk bygningshåndværker befinder sig langt over dette niveau. Børsen mener, at den ofte ligger omkring 4-500 kr. i timen. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden