spacer
Stor mangel på lastbilchauffører

HTS-undersøgelse viser, at mange transportfirmaer må sige nej til opgaver.

Af Lars Solberg

Mangel på lastbilchauffører er efterhånden et stort problem for danske transportfirmaer. Flere må afslå opgaver, da de ikke har nogen til at udføre dem.
Det viser en ny undersøgelse fra arbejdsgiverorganisationen HTS (Handel, Transport og Serviceerhvervene).

Ifølge rapporten har over halvdelen af vognmandsvirksomhederne problemer med at skaffe arbejdskraft, hvilket ofte medfører, at de siger nej til kunder, der skal have transporteret gods.

Undersøgelsen viser, at der mangler 650 eksportchauffører, 2.350 chauffører til kørsel indenfor landets grænser og omkring 500 andre til lagerarbejde og andre opgaver.

- Tallene bekræfter vores tidligere udmeldinger. Det nye arbejdstidsdirektiv betyder sammen med den stigende mængde opgaver, at manglen på chauffører bliver værre og værre. Desuden betyder de skærpede straffe og høje bøder, at nogle måske vælger at vende chaufførerhvervet ryggen, udtaler direktør Poul Juelsbjerg fra Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik, der er en del af HTS.

Det omtalte arbejdstidsdirektiv, der skal omfatte hele EU, er blevet indført i Danmark. Det forbyder chauffører at arbejde mere end højst 48 timer om ugen i gennemsnit.

Vil vokse
Ifølge HTS vil problemet med manglende chauffører vokse, da der bliver endnu flere opgaver i fremtiden.

Ifølge direktør Poul Juelsbjerg kan en af løsningerne være at få de ledige og flere unge uddannet inden for branchen. Han nævner også muligheden af at importere udenlandsk arbejdskraft, men han foretrækker en national løsning.

- Vi skal ikke løse problemet med arbejdskraft udefra. Det gælder om at få sluset nogle flere unge ind på ungdomsuddannelserne og få de ledige omskolet til de erhverv, der mangler, udtaler han.

Chaufførmanglen er størst i hovedstadsregionen og på Fyn, hvor 65 procent af virksomhederne ikke kan skaffe arbejdskraft. Men også i Nordjylland og i Sydøstjylland er den gal. Mere end halvdelen af vognmændene i disse regioner melder om problemer med at skaffe chauffører. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden