spacer
En byggeverden med korruption

Korruption og favorisering af lokale hindrer danske byggefirmaer i at få internationale opgaver.

Af Lars Solberg

Den internationale handelsverden er i høj grad styret af vennetjenester, korruption og dræbende bureaukrati. Og det sker ikke kun i fjerne lande som Aserbajdsjan og Venezuela, men også i vores nabolande, Norge og Sverige.

En rapport fra Erhvervs- og Byggestyrelsen bekræfter endnu en gang, at vi trods store globale handelsvisioner bestemt ikke lever i en liberal verden med fri konkurrence.

Mange steder skal der smøres godt og laves rigeligt med lobbyarbejde, hvis virksomhederne skal komme bare i nærheden af en underskrift på kontrakten.
Næsten alle typer eksportfirmaer er ramt - også dem inden for bygge- og anlægsbranchen.

Grænser for service
Rapporten 'Grænser for service' er baseret på interviews med godt tusind danske virksomheder, der har mindst 10 ansatte. Firmaerne hører hjemme i ni forskellige fagområder, hvor bygge og anlæg er det ene. Det er både virksomheder, der bygger og renoverer i udlandet.

Status på interviewene er ikke opmuntrende for den frie verdenshandel.
Konklusionen er, at mere end 70% af alle internationalt orienterede danske serviceleverandører oplever konkrete barrierer på udenlandske markeder som tekniske handelshindringer, ringe information, favorisering af lokale virksomheder og korruption med bestikkelse og andet.

Stigning i korruption
De tekniske handelshindringer som særlige nationale og lokale krav med mærkelige autorisationer og specielle licenser er den form for handelsbarriere, de fleste oplever på de udenlandske markeder.

25% af de udspurgte danske eksportører har stødt på korruption. Og det er et voksende problem. I tidligere undersøgelser har tallet ligget på 10%.
Endvidere er der talrige brud på udbudsreglerne.

Næsten alle virksomheder, der har udenlandske offentlige institutioner som potentielle kunder, har oplevet udbudsregler, der bliver tilsidesat, så de lokale firmaer bliver favoriseret.

I EU og Norge
En af de tankevækkende konklusioner på rapporten er, at korruption og offentlige brud på udbudsregler ikke kun er noget, der finder sted uden for Europa.

De udspurgte firmaer fortæller om talrige episoder inden for EU’s grænser.
Polen nævnes som et land, hvor det kræver meget mere end et godt økonomisk projekt at få en opgave. Men også lande som Frankrig, Tyskland, Sverige og England er blandt synderne.

I Sverige og England er den gal med udbudsreglerne, lyder det fra de interviewede.

Generelt er korruption mest udbredt i Rusland, Polen og Kina, men de to EU-lande, Italien og Tyskland, er også godt med.

Ifølge undersøgelsen er Tyskland og Norge nogle af de værste inden for bygge- og anlægsbranchen til tekniske handelshindringer. Ud af den samlede mængde oplevelser med tekniske handelshindringer inden for bygge og anlæg fandt 54,3% sted på de tyske og norske markeder.

Med hensyn til bureaukratiet er Rusland en stærk nummer et. Med årtiers erfaring kan det russiske embedsmandsapparat sylte hvad som helst til den dag, hvor det måske forandrer sig og ser lidt mere lækkert ud for de magtfulde embedsmænd.

WTO på arbejde
Igennem længere tid har verdens politikere og WTO (World Trade Organization) været i gang med den såkaldte Doha-handelsrunde, hvor der skal skabes nogle internationale regler, som sikrer en reel frihandel.
Og som det kan ses ud af den nye rapport 'Grænser for service' fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, er der en del arbejde i vente.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden