spacer
Mysteriet om de falske malerbluser

Sag om forfalskning af Danske Malermestres logo indeholder fattige illegale håndværkere, en scanner og et par kendisser.

Af Lars Solberg

En mandag aften i slutningen af september var direktør for Danske Malermestre, Ole Draborg, ved at få aftenkaffen galt i halsen, da han så et nyhedsindslag om arrestation af et større antal illegale østeuropæiske bygningshåndværkere i Toldbodgade i København.

På de anholdtes arbejdstøj var der påtrykt det karakteristiske buede M-logo fra Danske Malermestre, og i det hele taget lignede deres bluser det tøj, der kan købes af organisationens firmamedlemmer - og kun af dem.
Ole Draborg var rystet.

- Det var da lidt af et chok at se vores logo på illegale håndværkere, der blev eskorteret af politiet. Det er bestemt ikke særlig god reklame for Danske Malermestre, at logoet bliver set i den sammenhæng båret af folk, der ingen ret har til at gå med det, fortæller direktøren.

Danske Malermestre har siden fundet ud, at bluserne ikke stammer fra organisationen, men var falske. Ved hjælp af en scanner og noget blå stoffarve var Danske Malermestres logo blevet trykt på tøjet, der blev vist frem i den østeuropæiske håndværker-catwalk i bedste sendetid.

Ministerfrue
Dette maleriske drama fra dansk byggeris hverdag, hvor fattige østeuropæere arbejder for små penge, er dog kun overfladen af en interessant sag.
De pågældende litauiske håndværkere renoverede bygninger, der via en række selskaber fører til en dansk ejer, Vagn William Andersen.

Vagn William Andersen har tidligere været i medierne i forbindelse med sine ejendomshandler, som flere medier blandt andet Ekstra Bladet og Lolland-Falster Folketidende kalder ejendomsspekulation.

Sidstnævnte dagblad har blandt andet brugt ordet spekulant i en sag fra Lolland, hvor Vagn William Andersen købte Bandholm Hotel på Lolland, som var ejet af kulturminister Brian Mikkelsens kone, Eliane Wexøe-Mikkelsen.

Endvidere er Vagn William Andersen kendt for at være svigerfar til Klaus Riskær Pedersen. Den berygtede/berømte finansmand blev for nylig gift med Vagn William Andersens datter, Jill, der nu hedder Jill Riskær Pedersen.

Ingen arbejdstilladelse
De litauiske bygningsarbejdere blev anholdt i en bygning i Toldbodgade i København, men udførte renoveringsarbejde i Fredericiagade og på Hauser Plads, også i København.

Ifølge Malernes Fagforening, der har gravet i sagen, er alle tre bygninger på en eller anden måde knyttet til Vagn William Andersen. Bygningerne i Fredericiagade og på Hauser Plads er ejet af to selvstændige anpartsselskaber – henholdsvis Fredericiagade 13 ApS og Hauser Plads 28-32
ApS.

De to selskaber er ifølge Malernes Fagforening ejet af andre selskaber, som er helt eller delvist ejet af Vagn William Andersen.

Firmaer sigtet
Efter politirazziaen mandag den 26. september fik de anholdte litauere ved et retsmøde en advarsel for at have brudt udlændingeloven, da de ikke havde dansk arbejdstilladelse. Derefter blev de alle løsladt.

Anklagemyndigheden har efterfølgende valgt at køre hårdt på de to firmaer, Hauser Plads 28-32 ApS og Fredericiagade 13 ApS. Ifølge Malernes Fagforening er firmaerne blevet sigtet for at have beskæftiget eller medvirket til at beskæftige litauiske statsborgere uden fornødne arbejdstilladelser.
Vagn William Andersens advokat, Niels Henrik Christensen, har afvist, at selskaberne har gjort noget forkert.

Ifølge advokaten var de i god tro, da de ikke ansatte nogen litauere direkte, men havde hyret et litauisk firma til opgaverne. Fredericiagade 13 ApS og Hauser Plads 28-32 ApS havde derfor intet ansvar for manglende arbejdstilladelser, mener advokaten.

Anklagemyndigheden godtager ikke den forklaring, men mener, at de to selskaber hyrede de litauiske håndværkere.
Det påståede litauiske firma hed JSC Lauko Gele.

Det navn kender direktøren for Danske Malermestre, Ole Draborg. Han fortæller, at organisationen har behandlet en ansøgning, hvor Lauko Gele søgte om medlemskab af arbejdsgiverorganisationen. Det blev nægtet, da firmaet ikke opfyldte de gældende arbejdsregler.

Brugt i et spil
Dagen efter Ole Draborg havde set nyhederne med arrestationen i Toldbodgade, besluttede Danske Malermestre sig for at komme til bunds i sagen om de falske bluser.

Via en tolk fortalte østeuropæerne, at logoet på deres tøj var kopieret ulovligt.
Men alligevel besluttede Danske Malermestre sig for ikke at retsforfølge dem, da hele sagen ifølge Ole Draborg lugter langt væk af, at østeuropæerne ikke har gjort så meget andet end at udføre malerarbejde til en lav løn.

- Det er ikke vores indtryk, at de selv har planlagt affæren med tøjet. I det hele taget virker det som en tragisk sag, hvor fattige mennesker bliver brugt i et spil af en eller anden bagmand, der organiserer det hele, siger Ole Draborg.
Organisationen Danske Malermestre blev misbrugt, da deres logo ulovligt blev kopieret til tøj, der blev brugt af illegale bygningshåndværkere.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden