spacer
Hellere sikker end såret

Drop macho-attituden og læs brugsanvisningerne til lifte, savværktøjer og entreprenørmaskiner – det kan betale sig.

Af Lars Solberg

På trods af oplysningskampagner, kurser og lovgivning bliver der stadig ved med at ske arbejdsulykker og dødsfald på jobbet i forbindelse med brug af maskiner – fra værktøj til store entreprenørmaskiner. Materielsektionen under Dansk Byggeri har i lang tid ydet en indsats for at nedbringe ulykkesstatistikken.
Det er en opgave, hvor der skal kæmpes på mange områder; lovgivning, Arbejdstilsynet, maskinforhandlere - men også brugerne selv, håndværkerne, skal gøre en indsats.

- Vi har gjort meget, men vi må gøre endnu mere, når der stadig sker ulykker. Maskinforhandlerne skal være bedre, men også brugerne selv må gøre en indsats. Mentaliteten med, at 'rigtige mænd behøver ikke at læse brugsanvisninger', er stadig udbredt. Det duer ikke. Det kan gå, hvis man samler et skab derhjemme, men ikke når man betjener en tonstung maskine, siger formand for Dansk Byggeris Materielsektion, Erik Høi, der er adm. direktør for Ramirent A/S.

Ny liftmentalitet
Og han mener, at det er muligt at ændre mentaliteten. Det er sket på andre områder.

- Inden for liftområdet har det været tydeligt. I dag accepterer næsten alle, at der er brug for uddannelse og instruktion for at føre en lift. Der er bred enighed om, at man skal have stor respekt for højder. Men desværre er der andre maskinområder, hvor der ikke hersker den samme indstilling, selv om det burde være en selvfølge, siger Erik Høi.

Manglende bevidsthed og opmærksomhed med hensyn til brug af maskiner kan være dødsensfarligt. Formanden nævner blandt andet savemaskinerne på byggepladserne og bukke-klippemaskiner, der har mange lemlæstede lemmer på samvittigheden.
Liftmoralen viser, at sådan behøver det ikke være.

Et andet godt eksempel er teleskoplæsserne.
Før i tiden var de berygtede for at være involveret i en række ulykker – som regel vælteulykker. Nu er der blevet indført krav om instruktion i teleskoplæsserne, og der er udsendt en bekendtgørelse, der træder i kraft til marts 2007. Den medfører, at der fra denne dato kræves førercertifikat til en teleskoplæsser ligesom til kran og truck.
Så der kan gøres noget lovmæssigt.

Men Materielsektionen opfordrer også brugerne til at gå på de kurser, som Materielsektionen arrangerer på AMU-skoler.

Brugervejledninger
Endvidere kan man læse brugervejledninger på Materielsektionens hjemmeside.
Sektionen har gjort brugervejledninger på de mest benyttede maskiner tilgængelige for alle.

På hjemmesiden ligger der mange vejledninger, og de bliver brugt. Da Materielsektionen i foråret gjorde status over siden, der har været i brug i to år på nettet, kunne den konstatere, at der har været 100.000 besøg, hvor der var omkring 1000 vejledninger fra 100 maskinleverandører.

En tilfreds Erik Høi mener, det beviser, at behovet er der, og at håndværkere og maskinførere i stigende grad behandler maskinerne med den berettigede respekt.

Men listen af vejledninger er ikke komplet. Der er stadig maskinleverandører, der ikke har lagt vejledninger ud om deres maskiner.
Ifølge formanden skyldes det primært en blanding af uvidenhed, glemsomhed og travlhed, men der er også enkelte forhandlere, der simpelthen ikke er interesseret.

Men de får ikke lov at slippe uden kamp. Materielsektionen opsøger dem og drøfter sagen med dem.

- Efter loven skal medarbejderen instrueres i betjening af den enkelte maskine, og her er en fyldestgørende database vigtig, siger han.
For at gøre det endnu lettere at lægge brugervejledningerne ud for leverandørerne har Materielsektionen udformet nogle såkaldte masters, hvor det tydeligt fremgår, hvilke oplysninger forhandlerne skal skrive i vejledningen.

Gule mærkater
Hvis informationen skal tættere på brugerne end i computerafstand, kan det lade sig gøre med gule instruktionsmærkater, som eksempelvis kan klistres på maskinen. Kortene giver brugeren de væsentligste informationer om en bestemt materielgruppe.

I dag findes 100 forskellige gule instruktionsmærkater, og de er i øjeblikket ved at blive opdateret. De kan bestilles hos Dansk Byggeri.
Så Materielsektionen har fokus på sikkerhedsområdet, og den lytter gerne til gode råd.

- Vores dør er åben. Materielsektionen ønsker at indgå i aktivt samarbejde med alle parter, som har arbejdsmiljø på agendaen. Kan vi medvirke til at højne sikkerheden, stiller vi gerne op, siger Erik Høi.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden