spacer
Til kamp mod bevidstløst Kina-valg

Dansk produkter overses i indkøbs-fokusering mod Østen - hjemmemarked kan være billigst på sigt, mener erhvervskonsulent.

Af Lars Solberg

- Kina er blevet trend. Som indkøber skal man helst have været i Kina, hvis man skal begå sig i indkøbsforeningerne, for mange producenter eller indkøbere vælger bevidstløst at få produceret deres varer i Østen, selv om det måske var lige så billigt og i bedre kvalitet, hvis det kom fra danske producenter, siger Anders Pedersen fra virksomheden Dansam.

Dansam er et erhvervskonsulentfirma, der formidler kontakt til underleverandører. Firmaets kunder kommer primært fra jern- og maskinindustrien, hvor rigtig mange virksomheder er hårdt medtaget af den stigende globalisering.

Ikke imod globalisering
Globalisering og outsourcing har han som erhvervsmand intet imod. Dog er det Anders Pedersens erfaring, at der i globaliseringens navn ofte sker forkerte dispositioner, hvor danske producenter mod al sund fornuft mister ordrer til kinesere.

- Globalisering kan man ikke have noget imod. Det, der irriterer mig, er, at jeg kan se, at danske fabrikanter og producenter mister ordrer til Kina, før de overhovedet bliver spurgt, om de kan levere varerne til samme pris som de kinesiske producenter. Det eneste, jeg beder om er, at de danske virksomheder får en mulighed for at afgive et tilbud, som indkøberne skal overveje og tage stilling til, inden de begiver sig mod det dragende Østen, siger Anders Pedersen.

For at sætte gang i en debat om emnet har han oprettet hjemmesiden ”Made-in-DK.dk”, og han har haft annoncer i dagblade under overskriften ”Kampen mod Kina”.

Dyr affære
Erhvervskonsulenten advarer mod at vælge produkter i Kina, bare fordi man gerne vil være med på vognen til Østen. Ifølge Anders Pedersen kan det blive en dyr affære.

- Et samarbejde med et kinesisk firma kan vise sig ikke altid at leve op til aftalen. Der er mange eksempler på svigt. Nogle har oplevet, at det første prøveeksemplar af produktet er perfekt, men når hele ordren lander i Danmark, så er emnerne skæve eller på anden måde sjusket lavet. Samtidig kan leverancer pludselig stoppe. Det kan blive en dyr affære, hvis man står og venter på de forarbejdede dele i Danmark, siger Anders Pedersen.

Han ved godt, at han ikke kan stoppe Kina-trenden.

- Primært opfordrer jeg bare til, at man også henvender sig til de danske firmaer, når man leder efter produktion. Mange vil få sig en overraskelse over, hvor billige varerne kan være - samtidig med større leveringssikkerhed og nærvær, siger erhvervsmanden. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden