spacer


Nyt liv i dansk beton

Betonvæggene støbes i levende former i nye kulturbyggerier af internationale stjernearkitekter

Af Niels Nielsen
arkitekt maa

Der sættes nye grænser for, hvad det er muligt at opføre med beton i Danmark i de nye kulturbyggerier, der i disse år opføres med internationale stjernearkitekter.

Særligt tilbygningen til kunstmuseet Ordrupgaard af irakisk-fødte Zaha Hadid imponerer med de dristigt svungne organiske og skæve vægge i sort beton.

Som noget yderst sjældent herhjemme er tilbygningen udført som en fuldstændig plads-støbt betonkonstruktion, hvor det arkitektoniske formsprog og den bærende konstruktion er en integreret helhed. En sammenhængende betonskal, der omfavner udstillingsrum og publikumsfaciliteter i en flydende og åben struktur.

Elefanthud
Også i DR Byen i Ørestad får betonvæggene en utraditionel og ’levende’ fremtoning. Interiøret og dele af facaden på den imponerende koncertbygning ud mod Metroens højbane bliver præget af betonoverflader med et mønster, der mimer overfladen af huden på en elefant.

Det organiske mønster fremkommer ved at beklæde støbeformene med kraftig bassinfolie. Det er gjort både ved de plads-støbte betonkonstruktioner i de store kernetårne, der bærer den svævende koncertsal, og ved fremstillingen af de præfabrikerede facadeelementer, som kontor-fløjen beklædes med.

Læs mere om de nye betonbyggerier i seneste udgave af fagbladet Byg-Tek nr.10-2005. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden