spacer
Tænk sikring før første spadestik

Tyveri af entreprenørmaskiner er et voldsomt problem, der skal bekæmpes hele tiden og med omtanke.

Af Lars Solberg

For et par år siden undersøgte Dansk Byggeris forgænger Entreprenør-foreningen, hvor meget der blev stjålet for på danske byggepladser. Og foreningen nåede frem til et astronomisk beløb på 300 mio. kr. om året.

Dansk Byggeri har gennemført flere oplysningskampagner for at gøre noget ved det store problem. Men i dag er tallet sandsynligvis det samme, mener afdelingschef i Dansk Byggeri Kjeld Almer Nielsen.

- Desværre ligger det sikkert på omkring det samme beløb med hensyn til både byggematerialer og maskiner. Men det er ikke det samme som at sige, at vi har gjort for lidt. Hvis ikke Dansk Byggeri havde sat oplysningskampagner i gang og rådgivet om sporings- og genfindingssystemer, er der ingen tvivl om, at tallet var blevet meget større, siger han.

Tag det mere alvorligt
Men problemet skal tages mere seriøst af alle parter i byggebranchen, hvis man for alvor skal nedbringe mængden af tyverier, mener Kjeld Almer Nielsen, der ikke tror på en total løsning af problemet. Men han er overbevist om, at der kan gøres noget.

- Vi får aldrig fjernet tyverierne fuldstændig. De vil altid være der. Men antallet kan minimeres. Det kræver dog, at byggebranchen gør en større og mere målrettet indsats for at sikre sig, siger Kjeld Almer Nielsen.

Sikringen skal tænkes ind i hele bygge- eller anlægsprocessen.

- Hvis branchen for alvor skal undgå tyverier, skal der allerede i udbudsmaterialet fortælles, at der skal tages højde for, hvordan en byggeplads kan sikres på den bedste måde, siger Kjeld Almer Nielsen.

Det betyder, at der skal være en beskrivelse af sikring som hegn, lys, låse og meget andet, så entreprenørerne hele tiden er foran tyvene. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden