spacer


Internet til bygningsdrift

Enkel web-baseret IT-teknologi skal effektivisere daglig drift af bygninger

Af Niels Nielsen

Der var engang, hvor maskinmesteren gik rundt i kælderen og skruede på ventiler for at regulere varmen i bygningen. Senere lettede termostater og elektroniske følere reguleringen af den indendørs komfort, og da hele styringen blev samlet i et CTS-anlæg, blev der opnået en fuldstændig automatisering af bygningens indeklima.

Seneste udvikling er så at anvende internet-teknologi til yderligere at effektivisere bygningsdriften og lette administrationen for brugerne.

Uafhængig af sted
Systemet fungerer som et web-hotel eller en internet-portal, hvor brugeren fra egen computer via internettet logger ind på en central CTS-server. Her er der fra en individuel hjemmeside adgang til at overvåge installationerne i én eller flere bygninger, der på samme måde er koblet til CTS-serveren via internettet fra en lokalt placeret understation.

- En web-baseret løsning er henvendt til bygningejere med én mindre bygning, eller mange og forholdsvis små bygningsenheder, der i sig selv ikke kan bære installationen af et CTS-anlæg. For eksempel filialer til en stor bank eller børne-institutioner i en kommune, fortæller servicechef Orla Skovlund Hansen fra virksomheden TAC, der er leverandør af løsninger til bygningsautomatik.

- Løsningen kræver ikke, at avanceret soft- eller hardware er installeret hos brugeren, der heller ikke skal tænke på vedligeholdelse af systemet. Det eneste der er nødvendigt for brugeren er en almindelig PC med en ADSL-internetforbindelse og en standard internet-browser.

- Desuden har det den oplagte fordel, at selv om CTS-anlægget er flyttet ud af huset, så er systemet alligevel mere tilgængeligt end før, fordi det er muligt at koble sig på systemet uafhængigt af tid og sted - bare man er ved en computer med internet-adgang, forklarer Orla Skovlund Hansen.

Samlet løsning
En internet-løsning kan udvides til at omfatte en lang række yderligere informationer om en bygnings installationer.

Hos en af markedets store leverandører af bygningsautomatik, Siemens Building Technologies, har man udviklet en omfattende web-løsning, hvor samtlige informationer vedrørende driften af bygnings-installationerne tænkes tilgængelige for brugeren via internettet.

Systemet har fået betegnelsen ’site360’ og er en internet-portal, der fuldt udbygget består af fem moduler: En online servicefunktion, hvor brugeren løbende kan planlægge og holde sig orienteret om vedligeholdelsen af bygnings-installationerne. En styrings- og overvågningsfunktion via en centralt placeret CTS-server. En særlig energifunktion til analyse af bygningens energiforbrug. En dokumentationsfunktion med digitaliserede versioner af de tekniske tegninger og - manualer vedrørende bygningens installationer. Samt endelig en web-shop, hvor brugerne kan bestille komponenter.

- Den modulopbyggede internetportal er baseret på at kunne servicere en bred gruppe af bygningsejere, der selv kan sammensætte en løsning efter deres individuelle behov, fortæller divisionsdirektør Peter Meyer fra Siemens Building Technologies i Danmark.

- Styringen af installationerne via internettet fra en central CTS-server har været en mulighed i et par år, og næste skridt er lanceringen af online-servicefunktionen som et tilbud til vores eksisterende kunder.

- De øvrige funktioner er allerede taget i brug i blandt andet USA, men for eksempel dokumentationsfunktionen kræver endnu en ensretning af standarderne til tegningsformater for at kunne gennemføres herhjemme, forklarer Peter Meyer.

På længere sigt er det desuden muligt at integrere sikkerhedsovervågning samt brand-alarmering i web-løsningen. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden