spacer


3D i det små

Mindre rådgivningsvirksomheder ser fordele ved 3D-objektorienteret projektering

Af Niels Nielsen

Det er nok ikke i første omgang de små og mellemstore rådgivningsvirksomheder i byggesektoren, der bliver mødt med et bygherrekrav om 3D objektorienteret projektering, når det bliver et krav ved alle statslige byggerier fra januar 2007. Alligevel er flere mindre rådgivere tidlige til at se fordelene ved den objektorienterede arbejdsmetode og databasebaserede software.

Sparer 40%
Mange små og mellemstore byggevirksomheder har set fordelene ved den rene databasebaserede software til objektorienteret projektering i 3D. Det gælder det forholdsvis nye Revit fra Autodesk, ligesom ArchiCAD fra Graphisoft længe har haft en niche blandt de mindre rådgivere i et marked, hvor Autodesk’ AutoCAD-platformen og DWG-format har defineret standarderne.

- Det er en stor fordel, at alle informationer om et projekt er samlet i én fil som ét 3D-objekt, hvorfra man så trækker detaljetegninger ud og tegner videre på, fortæller Carsten Iversen, der i to år har arbejdet med Revit i enmandsvirksomheden, Aarhus Byggeteknik, med speciale i individuelle enfamiliehuse.

- I mit arbejde, hvor en stor del er fremstilling af tegningsmateriale til myndighedsgodkendelse, vil jeg tro, jeg sparer 40% i tid i forhold til andre tegneprogrammer, som jeg tidligere har brugt.

- Et biprodukt er så, at 3D-modellen samtidig kan bruges til hurtigt at lave visualiseringer, der gør det lettere at snakke om projektet med kunderne, fortæller Carsten Iversen.

Flere byggevare
I opbygningen af brugergrænseflade og med den databaserede struktur har Revit også flere fællestræk med det konkurrerende software, ArchiCAD fra Graphisoft, end Autodesk’ originale AutoCAD-platform.

- Udover hurtige 3D-illustrationer bruger jeg objektfunktionerne til at udregne mængder på gulv-, væg- og tagkonstruktioner; men også til dør- og vinduesoversigter, fortæller Bengt Kalderén, der har arbejdet med ArchiCAD på hans enmandstegnestue i fem år.

- Men jeg kunne godt ønske mig, at der var mange flere byggevareproducenter end i dag, som kunne levere færdige intelligente 3D-objekter til at hente direkte ind i bygningsmodellen. Det ville effektivisere projekteringsarbejdet meget.

Intelligente objekter kaldes også GDL-objekter, hvor forkortelsen, GDL, står for Geometric Description Language. Et programmeringssprog, der oprindeligt blev udviklet til ArchiCAD, men i dag kan anvendes på tværs af forskellig software-platforme til udvikling af objekter, der ikke er prædefineret i programmerne.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden