spacer
Konstant på udkig efter trælaster

Råd&Dåd har ønskeliste på trælaster især i områder, hvor kæden ikke er repræsenteret, men vil ikke selv eje trælaster

Af Jørgen Hansen

Da DLH’s otte trælaster i kæden Træ & Byg ved årsskiftet valgte at skifte til Råd&Dåd-konceptet, fik Råd&Dåd øget antallet af trælaster og byggemarkeder til 83, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke fortsat er områder i landet, hvor kæden gerne vil være repræsenteret.

- Vi er da konstant på udkig efter velbeliggende trælaster, og det skal jo helst være i områder, hvor vi ikke er i forvejen, da det drejer sig om at øge vores markedsandel. Vi er eksempelvis ikke i hele Sønderjylland, ligesom vi heller ikke er i en så stor by som Aalborg og heller ikke så meget i Københavnsområdet, fortæller kædedirektør Søren Ibsen, Råd&Dåd.

Når der ses bort fra tilfældet med DLH-trælasterne, har kæden primært vokset ved at opsluge mindre kæder, men der sker samtidig frafald fra kæden, når selvstændige bliver fristet og sælger deres forretning til kapitalkæder som Danske Trælast eller Bygma.
Her er der kun én ejergruppe, hvor Råd&Dåd består af selvstændige.

Goodwill gik tabt

- Der er en tendens til, at gode forretninger bliver solgt fra først. Indehaveren skal enten foretage et vanskeligt generationsskifte med familie eller en ny ung iværksætter eller gå den nemme vej ved at sælge til f.eks. Danske Trælast. Skoleeksemplet er fra Viborg, hvor vi i Råd&Dåd kæden mistede en meget veletableret forretning, der blev solgt til Danske Trælast. Al den goodwill, som Råd&Dåd forretningen i Viborg gennem årene havde oparbejdet, mistede vi således, siger Søren Ibsen.

- Udfordringen for os er naturligvis bl.a. at få nogle til at finansiere opstarten af en ny Råd&Dåd forretning, da vi ikke selv vil eje butikker, så vi kan altså ikke tage en pose penge op og købe en god beliggenhed eller butik. Kompetencen til at drive en butik er hos de selvstændige, mens kæden har forstand på markedsføring, kædedrift og indkøb. Det er jo en frivillig kæde, hvor hver forretning er en selvstændig enhed.

Vækst-muligheder

På et tidspunkt så kædeledelsen på, om franchising for selvstændige var en mulig løsning, men fandt ud af, at det ikke var det optimale.

- Det kan være en god idé at bruge franchising, men det har vist sig, at franchising ikke løser finansieringsproblemet.
Det er store beløb, der i dag er tale om, når en trælast skal startes op, og vi kan gå ind i projekter ved at give en detaljeret opskrift på opstarten og budgetter, ligesom vi kan anvise mulige finansieringskilder, men det er den selvstændige, der selv skal stå for kapitalindskuddet, da vi ikke kan udstede nogen garantier eller kapital. Vi kan på flere måder være med som ’fødselshjælper’, når vi står med ’rette mand’ til at starte, og vi har fået flere positive tilbagemeldinger fra mulige finansieringskilder, så der på den måde kan ske yderligere vækst i kæden, fastslår Søren Ibsen.

Råd&Dåd omsætter i dag for omkring 7 mia. kr.

I DLH har der været tilfredshed med skiftet til Råd&Dåd-konceptet. Trælasterne indgår i DLH’s Byggematerialedivision, der i første kvartal realiserede en omsætning på 340 mio. kr. efter at have haft fremgang på 5,6 procent, som dels skyldes et gunstigt marked for boligbyggeri i Danmark, dels et stigende privatsalg bl.a. som følge af deltagelsen i netop Råd&Dåd-konceptet, hvor varesortimentet og serviceniveauet er blevet endnu større, ligesom markedsføringen er blevet mere markant.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden