spacer


Havnearbejdernes hus

Domicil til shipping-virksomheder fortsætter rækken af Utzon-byggerier i Kalkbrænderihavnen

Af Niels Nielsen


Opførelsen af domicilet Harbour House er det femte i rækken af Utzon-byggerier i bunden af Kalkbrænderihavnen i København. Bygningen ligger nord for Paustians Møbelhus på en grund, der tidligere husede virksomheden Unionkul.

Harbour House er fællesdomicil for tre shipping-virksomheder med erhvervsaktiviteter i Frihavnen øst for Kalkbrænderihavnen. Det afspejles i bygningen, der i langt højere grad end nabobyggerierne åbner sig mod havnens omgivelser.

Tydeligst ud mod Kalkbrænderihavnens idylliske lystbådehavn, hvor den hesteskoformede bygning indbyder folk på kajen til at tage ophold på trappetrinene, der leder op til et hævet offentligt gårdrum mellem to kontorfløje.

Men Harbour House åbner sig også på østsiden. Modsat de tidligere Utzon-byggerier, der konsekvent lukker af mod den trafikerede Sundkrogsgade med små kvadratiske vindueshuller og indgang fra havnesiden.

Harbour House entreres derimod direkte fra Sundkrogsgade, hvor en monumental midterportal byder velkommen med store glaspartier og fremskudte søjler.

På østsiden findes også de to største af husets i alt ni små tagterrasser. En særlig detalje ved Harbour House, der i detaljen adskiller bygningen fra de fire øvrige Utzon-byggerier, og gør det muligt for virksomhederne at følge deres skibe i havnen uden at skulle forlade kontoret.

Læs mere om Harbour Haouse og byggerierne i Kalkbrænderihanven i seneste udgave af fagbladet Byggeri nr.5-2005.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden