spacer
3.400 flere tømrere på et år

Januarstormen gav 2.200 tømrerjob - ialt 2.800 flere i byggeriet

Den orkanagtige storm 8. januar 2005 var ikke lige så kraftig som 1999-orkanen, men har alligevel bidraget med mange arbejdspladser. Reparation af tagskader har nu givet tømrerfolk nok at se til, og der var således i årets første kvartal 2.200 flere beskæftigede tømrere i forhold til fjerde kvartal 2004 (sæsonkorrigeret).

Det oplyser Bo Sandberg, økonom i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet og tilføjer, at på et år er tømrernes beskæftigelse steget med hele ca. 3.400.

Når der korrigeres for sæsonudsving, er byggeriets beskæftigelse i første kvartal steget med knap 2.800 personer i forhold til fjerde kvartal 2004. Samlet var 161.823 beskæftiget i byggeriet i første kvartal, og byggeriets beskæftigelse er dermed oppe på samme niveau som midtvejs i 2002, men fortsat langt fra seneste konjunkturtop i 2000, da årsgennemsnittet var 166.900, ikke mindst som følge af stormskadereparationer oven på den store orkan i december 1999.

Konjunkturvendingen i første kvartal er bredere funderet end blot den meget synlige fremgang hos tømrerne.

- Vendingen er trukket af en høj efterspørgsel på om- og tilbygninger i privatboligmarkedet, som skyldes øget købekraft via stigende huspriser, afdragsfrie lån og lave renter. Både for Blik & Rør, El-faget og Malerfagets a-kasser har ledighedsprocenten i januar og februar 2005 ligget ca. 2 procentpoint lavere end samme periode 2004, fortæller Bo Sandberg.

Omsætningsudviklingen i landets byggemarkeder skulle egentlig tilsige et endnu større fald i byggeriets ledighed, men som følge af gør-det-selv og sort arbejde er det ikke tilfældet.

- Til gengæld er det meget påfaldende, at stormskadereparationer slår så tydeligt igennem i de officielle statistikker. Det er typisk forsikringsskader, og den slags skal som bekendt udføres efter regning med moms og det hele, for ellers dækker forsikringen ikke, siger Bo Sandberg.
-jhan
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden