spacer
Eksplosion i farver for grå danskere

Producent gør med ny kollektion for alvor op med myten om, at linoleum er kedeligt og støvet

Af Jørgen Hansen

Svenskerne er beige, englænderne blå og danskerne grå – sydeuropæerne er lidt mere farvestrålende.

Sådan vælges der så forskelligt farver rundt om i verden, når hjemmet skal indrettes, og det ved den globale aktør Forbo, der er verdens største producent af linoleum.

Linoleumsproducenten har således været verden rundt for at se på farver og tendenser, og det har resulteret i en ny farvestrålende kollektion Global 2, der med mere end 100 farver er producentens hidtil mest omfattende. Det er en kollektion, der for alvor gør op med myten om, at linoleum er kedeligt og støvet, for kollektionen er et sandt overflødighedshorn af farver og mønstre. Samtidig lanceres Topshield, der er en ny slidstærk overflade-finish.

Igennem mange år har hovedparten af danskerne ønsket det lidt kliniske look i deres hjem med hvide og grå farver, og det kan da godt være, at det for mange fortsat vil være sådan, men nu giver vi i alt fald alle mulighed for at få et farvemæssigt mere spændende hjem, fortæller Mia Rasmussen, der er marketingsansvarlig hos Forbo.

Mange designere og arkitekter har for længst fået øjnene op for, hvilke fordele linoleum har. Gennem mange år var det et udskældt materiale, men moderne linoleum kan bruges til at skabe flotte, silkematte overflader og live give rummet den sidste finish.

Idéen med den nye kollektion har ifølge Mia Rasmussen været at tænke globalt og blive inspireret af hinanden.

Kollektionen viser hele farvespektret, men hvis man ikke er helt moden til at springe ud i den kulørte ende af farveskalaen, kan man også vælge f.eks. Piano, som er en ny mønstret variant, der spiller mere afdæmpet på kulørerne. Og hvem siger, man kun skal holde sig til én farve på gulvet. Linoleum åbner op for kreativiteten, så det er muligt at skabe mønstre og figurer på gulvet, uanset om det er hjemme eller på arbejdspladsen.

Selvlysende svejsetråd

Det handler dog ikke kun om design og farver, men også om funktion, hvor linoleum er et rent naturmateriale og derfor kan være med til at sikre et godt indeklima.

Linoleum har samtidig en lyddæmpende effekt, og det er udnyttet i den nye kollektion, som præsenterer linoleum både med lydisolerende egenskaber og linoleum, der er antistatisk. Det betyder, at linoleum også kan bruges bredere på en lang række arbejdspladser, oplyser Mia Rasmussen.

Som noget helt nyt lanceres en selvlysende svejsetråd og multifarvede svejsetråde, der er ideelle til mønstret linoleum. De falder helt i med de mønstrede designs. Det åbner dørene for at anvende linoleum på utraditionelle steder.

Den selvlysende svejsetråd kan anvendes af funktionelle grunde, f.eks. som sikkerhedsmarkeringer, så man kan finde vej i mørke. Den selvlysende effekt, der genereres ved at lagre lys i løbet af dagen og udsende det igen, når det er mørkt, forbliver virksom i mange timer. Den kan naturligvis også bruges med henblik på en dekorativ effekt, f.eks. i teatre, klubber, biografer og museer.

Mere slidstærk overflade

Topshield vil jeg betegne vom det største gennembrud på linoleumsfronten i talrige år. Det er en helt ny vandbaseret overfladefinish, der sikrer gulvet en endnu længere levetid. Overfladen er mere slidstærk, og så viser flere tests, at den kræver meget mindre rengøring. Linoleum kræver et minimum af vedligeholdelse, så levetidsomkostningerne er helt i bund, hvor træ jo kræver meget mere vedligeholdelse.

Linoleum åbner op for kreativiteten, men samtidig er det et sundt valg. Linoleum, der har været produceret i de sidste 150 år, er et rent naturprodukt, som består af linolie, der er blandet med harpiks, kalksten og naturlige farver. Det er miljøvenligt og rart og røre ved, fordi det aldrig føles koldt. Materialets naturlige silkematte skær skaber ro i rummet og hindrer generende lysreflekser, siger Mia Rasmussen.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden