spacer
Øget salg af eg som kantvare

Internationalt Hårdttræs savværk i Ungarn har specialiseret sig i at producere kantskåret eg
Af Jørgen Hansen

Eg, som hidtil hovedsagelig er blevet opskåret som ukantede blokvarer, kan nu også fås kantskåret, hvorved det er meget nemmere at håndtere. Det ventes derfor at få øget udbredelse i trælaster og byggemarkeder, hvor det er velegnet som lagervare beregnet for småsalg til håndværksmestre og private.

Det er Internationalt Hårdttræ A/S - en af Nordeuropas største importører og distributører af massivt hårdttræ fra hele verden, med domicil i Hovedgård 25 km syd for Århus - som nu introducerer kantskåret eg, der er velegnet til salg i trælaster og byggemarkeder.

- Tidligere blev hårdttræ især opskåret i ukantede blokvarer. Dette gjaldt både for importerede træsorter som mahogni-arterne fra Afrika og teak fra Asien samt selvfølgelig også alle vore egne træsorter som eg, bøg, ask, ahorn etc., fortæller direktør L. Munch Christensen, Internationalt Hårdttræ.

Igennem de seneste årtier har denne traditionelle oparbejdning af råtræ gennemgået store forandringer, idet importeret hårdttræ - både fra troperne og fra USA - i dag overvejende importeres som kantskåret træ, nøjagtig som vi kender det fra nåletræ.

- Når det gælder opskæring af vore egne kævler i eg, bøg og ask er udviklingen fra traditionelle blokvarer til kantskåret træ gået noget langsommere. Traditionelt er rodenderne og gode midterstykker blevet opskåret i blokvarer, hvorimod topenderne oftest er blevet brugt til opskæring af møbel- og parketemner.

- Med de høje lønomkostninger og den stigende automatisering af træindustrien er der også opstået et stigende behov for kantskåret løvtræ. Ved kantskåret træ opnås en mere ensartet kvalitet, så råvareomkostningerne i træindustrien eller hos håndværkeren bliver lettere at kalkulere korrekt, og der opnås også et hurtigere gennemløb. I sidste ende betyder det lavere produktions-omkostninger, siger L. Munch Christensen.

Kantskæring efter ovntørring

Internationalt Hårdttræ har i nogle år erkendt denne udvikling og købte derfor i 2000 et savværk i Ungarn, IH Timber Industries Kft., ca. 60 km uden for Budapest. Dette savværk er i dag specialiseret i at producere kantskåret eg til møbel- og gulvindustrien. I modsætning til de fleste andre savværker, som producerer kantskåret eg, opskæres kævlerne først i blokvarer, hvorefter de ovntørres, således at den endelige kantskæring og sortering sker efter ovntørring.

Dette medfører, at man i princippet får helt rette brædder. Da egekævlerne tilmed kommer fra nogle af de bedste vækstområder for eg i Europa, nemlig Slovenien, Sydungarn og Rumænien, er det blevet et produkt, som i de senere år har vundet stor popularitet.

Topkvaliteten

Topkvaliteten ’IH Special’ er ovntørret ned til 8-10% før endelig kantskæring og sortering, og er i princippet fire sider fejlfri og uden splint. Den produceres i standardtykkelserne 26, 32, 40 samt 52 mm i længder 185 cm og op til 4 m.

Normalt sælges faldende bredder i 100 mm og bredere, dog hovedsagelig 120 mm og bredere.

I 26 mm produceres endvidere følgende faste bredder som standard: 100/125/140/150/160/175/200/225 mm.

Da IH Special er meget ensartet og fejlfri, er den yderst velegnet som lagervare beregnet for småsalg til håndværksmestre og privatfolk i en tømmerhandel eller i et byggemarked.

Ud over “IH Special” eg lagerføres ligeledes tilsvarende produkter i hvid bøg, letdampet bøg samt hvid ask.

Disse træsorter føres dog overvejende kun i faldende bredder, men i samme gængse tykkelser.

- Internationalt Hårdttræs store lager på ca. 8.000 kubikmeter, centralt placeret i Danmark, sikrer ligeledes en hurtig levering over hele landet, oplyser L. Munch Christensen.


 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden