spacer
Angsten for smitten

Planteorganisation fatter ikke, at EU bløder op på træemballagekrav – kan øge plantedød.

Af Lars Solberg

I starten er der lidt brun-rødlige udslæt, derefter kommer der indre blødninger, sygdommen pumpes rundt i hver celle, og til sidst - døden. Ingen behandling er mulig, ingen kur og stor smittefare.

Det er ikke aids, fugleinfluenza eller spedalskhed. Det handler faktisk slet ikke om sygdomme hos mennesker, men om træer og planter, der er udsat for alskens farer og smitter.
Den indledende beskrivelse er et stiliseret sygdomsforløb ved træ- og plantesygen Sudden Oak Death, der skyldes svampen Phytophthora Ramorum. Den angriber primært egetræer, men også andre træer og planter som f.eks. rhododendron kan angribes af en variant af svampen.

Der findes intet forsvar mod den andet end destruktion af de ramte planter og træer, så de ikke smitter andre.

Nervøse trækninger
En anden trædræber er rundormen fyrrevednematod. Bare navnet kan give nåletræsproducenter, naturelskere og træfetichister nervøse trækninger.
Den mikroskopiske orm spreder sig ved hjælp af insektet træbukken.

Hvis der ikke bliver gjort noget for at stoppe ormen, kan den knække nakken på store skovarealer, som den allerede har gjort inden for EU’s grænser i Portugal. Det er primært fyrretræer, den går efter, men også andre nåletræer er i farezonen.

Både svampen og fyrrevednematoden stammer fra lande uden for EU som Kina og USA, hvor blandt andet rundormen indgår i et mere eller mindre naturligt kredsløb.

Men i EU kan naturen ikke tackle dem – hverken ormen eller svampen.
En af de store smittespredere er træemballage, og det prøver EU at gribe ind imod med et nyt direktiv. I dets oprindelige formulering skulle al træemballage, der indføres i EU fra lande uden for EU - de såkaldte tredjelande - være afbarket og enten trykimprægneret, gasset eller varmebehandlet.

Men samme dag, som direktivet skulle træde i kraft, den 1. marts, blev det revideret, så kravet om afbarkning blev udskudt ét år. Det skete efter pres fra store industrilande uden for EU - som USA og Kina.

Denne opblødning af de strenge regler har fået danske plante- og gartnerorganisationer til at beklage sig. De var ellers så glade for direktivet, men at kravet om afbarkning blev udskudt lige før målet var en stor skuffelse.

Galimatias
- Det er en forfærdelig galimatias. De regler var aftalt, og så går man efter pression fra andre lande ind og ændrer på dem. Det er ikke rimeligt, siger Peter Schjøtt, der er formand for Dansk Planteskoleejerforening.

Brancheorganisationen mener, at det nye direktiv i dets helhed er en nødvendighed for at kunne beskytte europæiske planter og træer.

- Vi kan se med Elmesygen, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke gør noget. Og vi kan også se det på rhododendron, der har flere steder i Europa er angrebet af Phytophthora Ramorum. Både svampen og fyrrevednematoden er meget aggressive og kan hurtigt blive et ødelæggende problem, hvis de ikke stoppes i tide, siger formanden.

Inden for videnskabens verden er man ikke afklaret på, om barken kan have dyr eller svampe i sig, når de er gasset eller varmebehandlet. Peter Schjøtt mener, at usikkerheden skal komme EU’s planter og træer til gavn.

- Det her er er ikke til at spøge med. Så hvis det ikke er bevist, at barken er ufarlig, skal den selvfølgelig fjernes, så det er fuldstændig udelukket, at træemballagen kan medbringe sygdomme, siger Peter Schjøtt.
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden