spacer
Enighed om skorstensregler

15. april træder tillæg til bygningsreglement i kraft i forbindelse med CE-mærkning af stålskorstene.


Af Lars Solberg


For et år siden blev det besluttet, at de europæiske standardiseringskrav også skulle gælde på stålskorstens-området. Det danske marked skulle åbnes i højere grad.
Det betød, at det internationale CE-mærke skulle bruges ved salg af skorstene. Men det var ikke sådan bare lige at indføre, da et CE-mærke i sig selv er nok til at sælge den, men det er ikke nok til at montere den, da der fortsat gælder nationale opstillingskrav i Danmark. De har været med i de gældende danske regler for stålskorstene kaldet MK-godkendelsen, og der skulle også formuleres lignende regler i forbindelse med CE-mærket.

Hvordan og hvornår, de nye standarder skulle implementeres, har skabt en del forvirring blandt producenterne. Men det skulle nu være afklaret. De nye regler træder i kraft om kort tid - den 15. april.

Det fortæller Michael Strøm fra skorstensvirksomheden Kierulff A/S, der har været aktiv i det såkaldte skorstensforum, hvor både producenter og myndigheder, Erhvervs- og Byggestyrelsen, har brugt et halvt år på at skabe de nye retningslinier på området.

Michael Strøm er godt tilfreds med resultatet.

- En række ting, der bragte stor forvirring, er nu afklaret. Der er stadig enkelte områder, hvor der er usikkerhed, men reglerne er lettere at forholde sig til nu, siger han.

To tillæg
CE-implementeringen har medført to nye tillæg til bygningsreglementet.
De nye formuleringer hedder tillæg 11, der skal i BR 95, og tillæg 8, der hører til i BR-S 98. Begge skulle offentliggøres den 31. marts og træde i kraft den 15. april 2005.

Ifølge Michael Strøm er konsekvensen, at efter den 15. april skal alle skorstene, hvor det er muligt at CE-mærke, principielt CE-mærkes.
Dog vil der være mulighed for at sælge MK-godkendte skorstene frem til den 1. januar 2006.

De skorstene, som efter den 1. januar ikke kan CE-mærkes på grund af eksempelvis materialespecifikationerne, kan fortsat beholde en MK-godkendelse. De øvrige vil få deres MK-godkendelse trukket tilbage og overgå til CE-mærkning.

De installationsregler, som hidtil har været gældende for MK-godkendte skorstene, fortsætter uændret.
Alle opstillede CE-mærkede skorstene skal efter den 15. april leve op til de nye tillæg i bygningsreglementet. Stålskorstene med den danske MK-godkendelse kan opstilles uden problemer resten af året.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden