spacer
Smuk beton

Udviklingsprojekt skal gøre beton kønnere og sikre, at det ældes med ynde.


Nu skal der slås et slag for det forkætrede byggemateriale beton, der har så mange fordele, men også møder så meget modstand i befolkningen, blandt andet fordi det ikke er så kønt at se på efter et par danske vintre. Med støtte fra Fonden Realdania har en række betonproducenter og forskere nu sat et stort udviklingsprojekt i gang, der skal udvikle den synlige betonoverflade, så den bliver lidt mere lækker.

Opgaven bliver at forbedre og forny betons æstetiske kvaliteter, men også gøre op med at betonmaterialet ofte er blevet brugt i billige sammenhænge, hvilket ikke er materialets fejl.

Projektet formål er, at beton bliver valgt for sine mange potentielle muligheder, og ikke fordi det kan være et billigt byggemateriale.

Projektet skal udvikle metoder til at forudsige patineringen og i nogen grad styre den, så den passer til det arkitektoniske udtryk, bygværket er tiltænkt.

Der skal gennemføres en række udviklingsaktiviteter på såvel det arkitektoniske som det betonteknologiske område. En af opgaverne bliver at sørge for, at resultaterne af undersøgelsen bliver formidlet til brugerne som bygherrer, rådgivere, entreprenører og andre grupper.

Det skal blandt andet ske gennem en kommende web-portal, hvor der skal ligge en såkaldt idékatalog – en værktøjskasse, der skal indeholde anvisninger, vejledninger, tjeklister og andre hjælpemidler, der sætter byggeriets parter i stand til at definere den ønskede overflade og efterfølgende at realisere den i et konkret byggeri.

Projektgruppen består af:
- Teknologisk Institut (projektkoordinator), Aalborg Portland, Arkitektskolen Aarhus, Lundgaard og Tranberg Arkitektfirma, Betonelement-Foreningen, MT Højgaard, BASCON, DALTON Betonelementer, Betonelement, Skanska Danmark og Vejdirektoratet.
-ls.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden