spacer
Fyn under forvandling

De fynske havne omdannes i disse år til rekreative områder med boliger, kultur- og erhvervsbyggerier.

Af Niels Nielsen

De fynske havne gennemgår i disse år en rivende udvikling fra driftige industriområder til nye rekreative arealer med en blanding af boliger, kultur- og kontorbyggerier.

I første omgang drejer det sig om øens fire største byer, Odense, Svendborg, Nyborg og Middelfart, der nogenlunde samtidig er i gang med radikale havneomdannelser.

Fælles for de fire byers planforslag er et ønske om at knytte havneområdet tættere sammen med byernes historiske centrum, og udnytte de åbenlyse rekreative kvaliteter ved vandet til at udvikle byernes handels- og kulturliv.

Nyborg:
Et fynsk Venedig
Nyborg er den by, som er længst fremme i udviklingen af byens havneområder, der for alvor mistede den oprindelige funktion som færgehavn med indvielsen af Storebæltsbroen i 1998.

Siden de første projekter blev præsenteret i 2002, er det gået rigtigt stærkt i havnen, og de første beboere er allerede flyttet ind.

Der er gravet nye kanaler gennem området, så grundlaget er lagt til skabelsen af en rigtig venetiansk boligby.

Middelfart:
Sydney på Fyn
Havneomdannelsen i Middelfart udstråler de største arkitektoniske ambitioner.

Første færdiggjorte byggeri i byens tidligere trafikhavn bliver nemlig en såkaldt ’Kulturø’. En multifunktionel kulturbygning med bibliotek, biograf og spisesteder.

Selvom skala og omgivelserne er noget anderledes, udstråler bygningen flere fællestræk med intet mindre end operahuset Sidney. Her tænkes særligt på bygningens placering på en halvø og udformningen som en fritliggende skulptur, der opleves fra alle vinkler - også oppe fra, når bygningen beskues fra en af de to Lillebæltsbroer.

Odense:
Operaarkitekten tegner
Omdannelsen af Odense Havn skiller sig ud ved, at det er et erhvervsbyggeri, der sætter udviklingen i gang. Byggeriet er godt på vej og ventes klar til indflytning til efteråret 2005.

Det er Operaens arkitekt, Henning Larsens Tegnestue, der har tegnet kontorhuset, som bliver et såkaldt ’fællesdomicil’ med en fleksibel indretning og flere virksomheder under samme tag.

Svendborg:
Veje før bygninger
I Svendborg Havn er byggekranerne ikke kommet i gang endnu. Og selvom planerne for omdannelsen af byens havnearealer ligger klar, vil der gå et stykke tid, før de første spadestik tages.

Første projekter i havnen vil være en omdannelse af havnens infrastruktur. I første omgang landevejen fra Nyborg, der skal føres væk fra havnen, så trafikken i havneområdet mindskes, og der skabes en lettere forbindelse til byens handelscentrum.

Læs mere i seneste udgave af Fagbladet BYG TEK nr.1 2005. 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden