spacer
Ingen vej uden om kommerciel RFID

Radio-tag-krav til leverandører får Teknologisk Institut til at oprette RFID-testcenter til danske virksomheder.


Mange af verdens største detailkæder som Walmart og Tesco er meget langt fremme inden for RFID-teknologi, hvor den lille radio-tag med information, der kan aflæses via radiobølger, kan speede logistikken op og gøre den mere effektiv, når den fungerer.

Walmart har allerede krævet af nogle af deres største amerikanske leverandører, at de udstyrer deres paller eller vare-kolli med en tag, inden produkterne afleveres til Walmart. Til 1. januar 2006 skal alle deres 45.000 leverandører aflevere på den måde. Mange andre detailkæder forbereder lignende krav, hvor de vil tvinge leverandører i at investere i tag- og RFID-teknologi.

Det stigende internationale pres har fået danske Teknologisk Institut (TI) til at samle handsken op. Instituttet er ved at indrette et RFID-testcenter i Tåstrup, hvor firmaer kan udvikle deres RFID-teknik. For der er ingen vej uden om for dansk erhvervsliv, mener Jens Christian Sørensen, der er chef for Center for Emballage og Transport hos TI.

- I løbet af få år er RFID udbredt alle steder. Walmart og Tesco er bare de første af de store. De virker som trækheste inden for denne teknologi, og den vil brede sig. Det varer ikke længe, før de danske detailkæder tager initiativer på dette område. Derfor er det meget vigtigt, at de danske producenter og leverandører gør sig klar til dette nye logistikredskab. Vi kan hjælpe virksomhederne med at udvikle det, så det passer til netop deres varetype, siger centerchefen.

Sårbare områder
For RFID-systemet har en række sårbare områder. Det kan være svært at aflæse tag-informationen i forbindelse med metal og væske. Jens Christian Sørensen fortæller, at eksempelvis en grøntsag som bladselleri er en effektiv radiobølge-blokker. Og i begyndelsen skal der dog heller ikke tags på de enkelte varer, men kun på paller og større transportemballager.

Men her er det også vigtigt, at det fungerer. Registreringen må ikke svigte i daglig funktion. Og her kan de danske leverandører få finpudset systemet i det nye testcenter hos Teknologisk Institut.

- Vores viden, erfaring og mange års samarbejde med erhvervslivet betyder, at vi er i stand til at hjælpe firmaerne og implementere RFID-teknologien, så den gavner virksomhedernes logistik, siger centerchefen.
I det nye testcenter i Tåstrup skal der opbygges realistiske transportforløb, hvor objektet går via samlebånd - conveyor eller transporteres gennem en læsbar portal på en truck.

Centeret er det første af sin art i Danmark blandt andet inspireret af et lignende center i USA på Michigan State University, som Teknologisk Institut arbejder tæt sammen med. RFID-testcenteret åbner i Tåstrup den 21. juni 2005.
-ls.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden