spacer
Profilbrædder bestod brandprøve

Salget af et 15 mm. profilbræt blev stoppet, da der opstod tvivl om lovligheden af brættet. Det overskred nemlig grænserne for, hvor meget af brættets overflademateriale, der ifølge de brandtekniske krav må fjernes.
Sagen opstod ved en konkret montering i et parcelhus, og medførte at leverandøren, Bygma Gruppen, straks indstillede salget af profilbrædderne, og entreprenøren udskiftede loftet i det nyopførte hus.
Men Bygma valgte, i samarbejde med Træbranchens Oplysningsråd (TOP), at få udført en brandprøvning på Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.

- Når man profilerer et bræt, nedsættes dets modstandsevne i forbindelse med brand. Derfor er der udarbejdet en vejledning for, i hvor stort omfang træet må profileres, og som samtidigt sikrer, at en beklædning af profilbrædderne opfylder gældende brandkrav. Der opstod tvivl om de pågældende profilbrædder, fordi de var profileret i et større omfang på både for- og bagside og dermed afveg fra vejledningen, siger direktør Bjarne Lund Johansen fra TOP.

- Men da der er tale om en vejledning, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at en beklædning af profilbrædder er ulovlig. Det skal der en brandprøvning til for at vise, og i dette tilfælde var resultatet altså, at beklædningen lever op til brandkravene, og at profilbrædderne derfor lovligt kan anvendes på vægge og lofter, siger han.
Brædderne opfylder altså kravene til en klasse 2 beklædning og opsættes de korrekt, kan de bruges til væg- og loftbeklædning i bl.a. enfamiliehuse. Samtidig skulle al tvivl om lovligheden af profilbrædderne på det danske marked være manet helt i jorden.

- De par måneder, der er gået med at planlægge og gennemføre prøvningen og udarbejde rapporten, har vi blandt andet brugt til at checke de profilbrædder, som er på markedet, og til at sikre os, at de lever op til den gældende vejledning for profilering af brædder til vægge og lofter, forsikrer Bjarne Lund Johansen og understreger, at leverandørerne på det danske marked tager sagen alvorligt.

- Det er vigtigt for både forbrugerne og byggeriet at vide, at de kan have tillid til, at produkterne lever op til de gældende regler, slutter han.

- mir
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden