spacer
Stationen holder flyttedag

Den 110 år gamle Frihavnstation blev taget ned og opmagasineret i Nordhavn i 2002, men genopføres nu i Sdr. Frihavn. Københavns Havn og TK Development står for udviklingen af området og her er stationen tiltænkt en plads på Amerika Plads.

- Vi har ikke endnu truffet beslutning om, hvad stationen skal bruges til, men det bliver nok en café eller lignende, som passer til den nye Amerika Plads, fortæller vicedirektør Karl-Gustav Jensen, Københavns Havn.

I dag er stationen adskilt i hoveddele, hvoraf nogle vejer op til 125 tons og har et ydre mål på 10 gange 7 meter, som transporteres med blokvogn gennem byen og løftes på plads på fundamentet med kranvogne.

Oprindeligt tjente bygningen som færgestation for rejsende mellem Malmø og København fra 1895. Arkitekten var Heinrich Wenck, der også stod bag Hovedbanegården, Østerport Station og banegårdene i Odense og Sorø.

I 1975 var det slut med passagertransport gennem Frihavnen, og i 1986 blev stationen renoveret og indrettet som mandskabsbygning for DSB, men har stået tom siden 2000. I2002 blev den pakket sammen og opmagasineret med henblik på senere genopførelse.

I den kommende tid vil NCC genopføre murværket efter det oprindelige mønster og færdiggøre bygningens indvendige installationer. Da bygningen blev taget ned, kunne det ikke betale sig at bevare murværket, som i forvejen var blevet renoveret og udskiftet ad flere omgange. Bygningen skal desuden isoleres, have nye el-installationer og ny tagdækning. Råhuset forventes at stå færdigt til sommer.

- mir
 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden