spacer
Tør tømmer i mikrobølgeovnen

Australske forskere går køkkenvejen for at tørre vådt træ.


Træ er et fantastisk materiale at arbejde med, men det er altså også lidt besværligt. Efter knokleriet med at fælde det, kan det ikke bruges, før det har ligget mange måneder – måske år til tørre. Det gad et par australske forskere ikke at vente på, så de har nu opfundet en ny utraditionel måde at tørre træ.

Og hvor svært kan det være. De stoppede såmænd bare det våde træ i mikrobølgeovnen og – pling – så var det tørt.

Normalt tager det lang tid at tørre tømmer, før vi kan bruge det til huse, møbler eller gulve. Langsom lufttørring og opvarmning er nødvendig for at undgå sprækker og skader i træet.

- Enkelte tømmersorter tager et år eller mere på vejen til møbler eller gulv. Meget af den tid går med til at tørre træet efter, at det er skåret op, fortæller forsker Graham Brodie ved University of Melbournes Cooperative Research Centre for Wood Innovations til den norske videnskabshjemmeside www.forskning.no, der fortæller nyheden om den nye teknik.

Graham Brodie og hans kollegaer prøvede sig derefter frem med at tørre det våde træ i en mikrobølgeovn, og det virkede.

Ændrer træstruktur
Mikrobølge-energien tørrer ikke træet direkte, men ændrer træets struktur. Tømmeret skal stadig varmetørres som før, men hele processen går hurtigere og er billigere med den nye struktur. Virkningen er, at tørretiden bliver kortet ned til nogle måneder eller mindre, uden at træets udseende påvirkes.

Metoden er blevet videnskabeligt testet og udviklet med store mikrobølgeanlæg. Forskerne down-under begyndte med små forsøg med en køkken-mikrobølgeovn og små træstumper. Nu bygger teamet et anlæg med 300 gange større effekt end en almindelig mikrobølgeovn.
I Norge har de allerede taget teknikken til sig, og norske forskere er i fuld gang med at prøve systemet af på egne anlæg.
-ls.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden