spacer
Kloakfirmaer spuler kloakker i stykker

Danske Kloakmestre advarer kraftigt mod virksomheder, der tilbyder såkaldt forebyggende højtryksspuling.

Af journalist Lars Solberg




En forebyggende spuling af et kloaksystem lyder umiddelbart som en god idé. Mange husstande har oplevet at få en reklame ind ad døren, hvor et kloakfirma tilbyder en sådan rengøring af de beskidte rør for et meget beskedent beløb på 2-400 kroner. Men folk må endelig ikke lade sig friste, advarer brancheorganisationen Danske Kloakmestre, der siger, at den såkaldte forebyggende behandling kan smadre et velfungerende kloaksystem, så det skal repareres for mange tusinder kroner.

- Vi kan ikke advare nok imod det. Forstoppelser i rørsystemer kan ikke forebygges, og en spuling kan gøre mere skade end gavn. Og i den sidste ende kan det blive en dyr affære, siger Leif Hansen, der er formand for Dansk Kloakmestre.

Problemet med kloakfirmaer, der tilbyder denne service, er ikke nyt. Det popper som regel op i forårsmånederne, forklarer han.

Halverer kloak-levetiden
- Af en eller anden grund er det typisk om foråret, vi hører om folk, der får disse tilbud ind af døren. Måske er det fordi, at folk i højere grad gør rent i disse måneder, og så lyder en rengøring af kloakrørene besnærende, men det er en fejl at tage imod tilbuddene. Kloakken kan gå i stykker, og i nogle tilfælde kan spulingen i værste fald halvere en ældre kloaks restlevetid, siger Leif Hansen.

Grunden til, at det kan gå så galt, er, at kloakken er konstrueret til at være selvrensende.
Rørsystemet er bygget, så den mængde vand, der ryger gennem det, selv sørger for at fjerne skidtet.

Det vil sige, at hvis kloakken fungerer uden problemer, kan den passe sig selv, og det skal den fortsætte med.

Højtryksspuling er et drastisk skridt, der kun bruges, hvis kloakken er stoppet til.

- Metoden er voldsom, og i nogle tilfælde bruger firmaerne også for højt tryk, siger han.
Ifølge formanden kan vandtrykket gennem rørene medføre en umiddelbar sætningsskade, og det kan betyde, at der efterfølgende opstår skader.

Naturlig fedthinde
Leif Hansen forklarer, at der i kloakrør opstår en naturlig fedtoverflade på indersiden af kloakrørene, og den må ikke fjernes.

- En højtryksspuling fjerner denne hinde, der er blevet dannet gennem årene og som udligner små ujævnheder. Samtidig kan trykket også fjerne samlingsmaterialet mellem rørene, hvorefter der løber vand ud af ledningen. Dermed opblødes jorden, og der kan opstå sætninger, der resulterer i brud - og derefter i opgravninger og reparation, siger Leif Hansen.

Han råder folk til at lade kloaksystemet passe sig selv, hvis det fungerer.
Hvis der opstår problemer som forstoppelse, skal man heller ikke bare ringe efter et spulingsfirma, men få rørene undersøgt af en autoriseret kloakmester, der dog kan vælge en spuling som løsning, men diagnosen skal først stilles korrekt.

- Hvis en husejer oplever, at kloakken jævnligt stopper til, er det et sikkert tegn på, at der er noget galt. Formentlig kan der være tale om et brud eller en større sætning, der skal repareres. En spuling vil blot udsætte problemer. Er der behov for reparation, kræver loven, at arbejdet skal foretages af en autoriseret kloakmester, siger Leif Hansen.

Oplyse om konsekvenser
Han kan godt forstå, at folk føler sig fristede af firmaernes reklamer.

- Det lyder umiddelbart smaddergodt i brochuren, hvor de siger, at man mod et gebyr på 2-300 kroner kan forebygge, at man på et senere tidspunkt ved forstoppelse bliver nødt til tilkalde et firma, som kan koste 2-3000 kroner på tilkald. Men sådan fungerer virkeligheden ikke – man kan ikke forebygge den slags problemer med højtryksspuling, siger han.

Men det er svært at komme til livs.

- Der er jo ikke nogen lov mod det, så det eneste, vi kan gøre, er at oplyse om de konsekvenser, det kan få, hvis man tager imod et af disse tilbud, siger Leif Hansen fra Dansk Kloakmestre.





 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden