spacer
Utraditionelt træhus

Helt ny konstruktionsopbygning anvendes på solcelle- og lavenergimodelhus, der er uden traditionel opvarmning.Af journalist Jørgen Hansen

Et nyt solcelle- og lavenergimodelhus, der er ved at blive opført i Ganløse, ventes at ville skabe en ny trend indenfor dansk byggeri. Det er helt uden traditionel opvarmning, og eksempelvis lanceres også en fuldstændig ny konstruktionsopbygning, hvor det er lykkedes at skabe en løsning til et diffusionsåbent fast tag.

Huset, der er på 32 m2 og har en taghældning på 30 grader, er tegnet af arkitektfirmaet Nielsen & Rubow for Cenergia Energy Consultants og Byfornyelse København. Husprojektet, der senere vil blive udstillet i Valby, får støtte fra EU, Elkraft System m.fl.

- Det er det første hus af sin art i Danmark, hvor det overordnede mål er at skabe et fuldstændig CO 2-neutralt hus. Flere nye miljøvenlige materialer tages i anvendelse, og eksempelvis har det af hensyn til varmegenvindingsanlægget været et krav, at der er 100% tæthed uden kuldebroer m.v., fortæller civilingeniør Peter Vejsig, Cenergia Energy Consultants.

Han kom i kontakt med Borry Henriksen ApS, der står bag den nye konstruktionsopbygning, som her prøves for første gang.

- Det har hidtil været et problem med pap på krydsfiner ved diffusionsåbne faste tage, men nu har jeg fundet den ideelle løsning med et træbaseret produkt med træbeton som kerne, så hele huset i øvrigt bliver udelukkende med træbaserede produkter. Elementerne skal nu i produktion, og så venter jeg, at der vil blive en virkelig stor afsætning på dem, fortæller Borry Henriksen.

Det er tømrermester Leif Olsen, Ekobyg, der har monteret Fals elementerne, der på byggeriet har funktioner både som undertag og isolerende lag, som vindafviseligt og isolerende lag bag klimaskærmen og som lufttætnende og isolerende lag bag fibergipsbeklædningen.

- Det er særdeles nemt at håndtere og arbejde med, og det ser ud til at fungere helt efter hensigten. Montagen er hurtigt overstået, hvorved man får et lukket hus på kort tid, så der kan arbejdes indendørs. Jeg tror virkelig på denne løsning fremover, både ved traditionelle og alternative byggerier som dette, siger Leif Olsen, som i øvrigt anvender papiruld.

- Jeg sværger til papiruld, men glasuld eller Rockwool kunne da også godt anvendes, oplyser han.

Øvrige materialer, som indgår i byggeriet, er Velfac og VELUX vinduer, Rannila stålplader med indbyggede solceller, klinkbeklædning som klimaskærm, 275 mm Termisol isolering i gulvet, 245 mm Ekofiber isolering i væg og tag og Rigidur fibergips som indvendig beklædning.

Ifølge Borry Henriksen ender konstruktionerne op med en U-værdi for gulv på 0.15, ydervæg 0.18 og tag 0.16.

- Huse uden traditionelle varmesystemer kendes fra bl.a. Sverige og Tyskland. Ved Gøteborg er således for to år siden opført 20 huse med solceller, og det har vist sig at fungere godt. I Ganløse vil vi bl.a. gøre forsøg med nedkøling af solcellerne, da det giver mere strøm, siger Peter Vejsig.

I den kommende tid skal der foretages en lang række målinger, bl.a. af eventuel fugt, hvorefter huset vil blive vist for håndværkere, arkitekter, bygherrer m.v., så de kan få øget kendskab til solceller og til de nye løsninger, der er anvendt på huset.

- Jeg er overbevist om, at vi fremover vil se en række økologiske lavenergihuse, hvor vi kan bruge erfaringerne fra dette modelhus, mener Peter Vejsig.Monteringen af de nye elementer har på byggeriet foregået i funktioner både som undertag og isolerende lag, som vindafviseligt og isolerende lag bag klimaskærmen og som lufttætnende og isolerende lag bag fibergipsbeklædningen. - Foto: Tom Bartho.

Tømrermester Leif Olsen og tømrersvend Jørgen Hoffmann har været tilfredse med at arbejde med de nye materialer på modelhuset.
- Foto: Tom Bartho.

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer
Kontakt redaktion
mesterguiden