Perforeret bjerg

Puslespil af unikt perforerede aluminiumsplader danner bjergmotiv på VM Bjergets facade

Af Niels Nielsen

Det er et imponerende puslespil af 1200 perforerede aluminiumsplader, der danner facaden omkring parkeringshuset under VM Bjergets boliger. Tæt på tegner de mange hullede plader et abstrakt, organisk mønster af varierende mørke prikker og blank aluminium, der, efterhånden som afstanden øges, skaber rumlig dybde som et sort-hvid foto; og med hele facaden inden for synsfeltet danner et helstøbt billede af et langstrakt bjerglandskab med reference til boligbebyggelsens inspirationskilde.


Med hele bygningen indenfor synsfeltet fornemmes den fotografiske effekt og facadens bjergmotiv træder frem. - Foto: Tom Bartho.

Kala Pattar
Helt præcist er facadens motiv et udsnit af Mount Everest-bjergmassivet, som den japanske fotograf Osamu Uchida har oplevet det gennem sin linse fra bjerget Kala Pattar. Mount Everest ses som en bjergtinde på den lave del af VM Bjergets nordfacade.

'Med billedet af Mount Everest fortsætter vi en tradition for udsmykning af vores byggerier i Ørestad, der startede med to gigantiske portrætter i flisemosaik af bygherrerne Per Høpfner og Axel Frederiksen på VM Husene. Men samtidig har aluminiumsfacaden på VM Bjerget den meget praktiske funktion, at den giver en god ventilation, hvilket er afgørende i et P-hus,' siger arkitekt Bjarke Ingels fra arkitektfirmaet BIG, der har tegnet VM Bjerget.

Cirka 50 % af parkeringshusets aluminiumsfacade er således åben.

Enorme størrelse
Facadens aluminiumsplader måler 2x1,2 m og har hver et individuelt nummer bestående af et tal og et bogstav, der angiver placeringen i henholdsvis vandret og lodret retning på facaden.

'Facaden er skabt ud fra et sort-hvid fotografi som en almindelig jpeg-fil, der efterfølgende er bearbejdet i et særligt software-program, som transformerer billedet til perforerede aluminiumsplader og en program-fil, som hver plade stanses ud efter,' fortæller projektleder Thomas Skibsted Jakobsen fra Netto Perforering, der har stået for fremstillingen af facadepladerne.

'Teknikken til at lave denne type motiver er ikke ny, men VM Bjergets facade skiller sig ud ved den enorme størrelse, der har krævet et langt forarbejde ved computeren med store datamængder, fordi der for hver af de 1200 aluminiumsplader er lavet en program-fil.'

'På samme måde har det stillet ekstra store krav til både logistikken i produktionen og leveringen på byggepladsen efter nummer- og bogstavsystemet for at lette monteringen på byggepladsen,' fortæller Thomas Skibsted Jakobsen.

'Hulmønsteret er sammensat af syv forskellige hulstørrelser med 6, 10, 14, 18, 22, 26 og 30 mm i diameter, hvor afstanden mellem centrum i hullerne er den samme.'
Aluminiumspladerne har en ubehandlet overflade, der med tiden blive mere mat.


Tæt på fremstår facaden som et abstrakt organisk mønster af mørke huller og blank aluminium…


«  Forside Tidligere Byggerier »