Falbe – skræddersyet domicil

Herretøjsfabrikanten G. Falbe Hansens nye hovedkvarter ligger med perfekt eksponering mod E45 ved Randers - enkelt og elegant industribyggeri med stor signalværdi

Af Thomas Mølvig, arkitekt maa

Det er ikke hver dag, man skuer ud over et rum med 55.000 jakkesæt, der hænger på bøjle i sirlige rækker. Vi er i selve hjertet af G. Falbe Hansens nye domicil, og lageret er en imponerende oplevelse.

Det kræver logistik i topklasse at holde styr på de mange enheder. Et avanceret bøjletransportsystem gør håndteringen let for personalet, der udover de hængende enheder også administrerer ca. 10.000 andre varer på lageret.

Hos Falbe i Randers udgør det nye lager på 3000 m2 en vigtig del af grundlaget for den kraftige vækst, som virksomheden oplever i disse år. En fremgang, som også klart symboliseres ved den elegante arkitektoniske udformning af domicilet som helhed.

Falbe ligger lige syd for Randers, og bygningsanlægget indpasser sig fint i landskabet, når man ankommer fra syd ad motorvej E45. Domicilet er trukket diskret tilbage fra vejen og ligger som en flot markør ved afkørsel 42. Selv på afstand er det tydeligt, at projektet adskiller sig fra den grå mængde af industribyggerier, der ellers hærger vores motorveje i disse år.

Falbes hovedkvarter er gedigent industribyggeri, der ikke overspiller sine arkitektoniske virkemidler. Anlægget udstråler kvalitet, og dermed har det ubetinget positiv signalværdi for virksomheden.

Den enkle formgivning er let opfattelig, og farverne på facaderne er begrænset til hvid, rød og sort. En hvid længebygning med store gavlpartier i glas er hævet op på søjler, og bagved ligger den mørke lagerhal som en solid base. Den enkle hvide administrationsbygning virker næsten svævende, og virkningen understreges yderligere, når facaden om aftenen er belyst af projektører.

KPC-Byg A/S har opført domicilet med tilhørende lagerhal i totalentreprise. Arkitema har tegnet projektet, og Birch & Krogboe A/S har foretaget beregningerne. Det samlede areal er 4160 m2.

Pioneren G. Falbe-Hansen
G. Falbe-Hansen har i de seneste år undergået en drastisk udvikling og er i dag en af Skandinaviens største herretøjsproducenter. Virksomheden fører sine egne trademarks, Falbe, President og Sir. Mærkerne henvender sig med deres internationale snit til den moderne mand på 35+, og kollektionerne har gennem de sidste to år udviklet sig fra at være ren business til også at omfatte tøj til fritiden og accessories.

Virksomheden G. Falbe-Hansen blev stiftet i 1872 af en ung fynbo af samme navn. Dengang bestod virksomhedens beskæftigelse hovedsageligt i at sælge stof til skræddere, som viderebearbejdede stoffet og solgte det som tøj fra små butikker. Men den unge G. Falbe-Hansen var fremsynet og talentfuld og fik virksomheden ledt på sporet af både produktion og eksport.

Siden er det gået stærkt, og i dag omsætter virksomheden for 150 mio. kr. årligt i Danmark og på ni eksportmarkeder. I Danmark sælges Falbes tøj i Tøjeksperten, Kaufmann, Mister, Dresspartner og en række andre butikker. Virksomheden har 50 medarbejdere i Danmark og beskæftiger cirka 400 mennesker på fabrikkerne rundt om i Europa.

Nyt image
’ Vi er i gang med en markant omvæltning, både hvad angår tankegang, produkter og vækst,’ fortæller adm. direktør Torben Balmer. ’Vi har ekspanderet voldsomt de seneste to år, hvor antallet af eksportmarkeder er udvidet fra tre til ni. I dag eksporterer virksomheden til Sverige, Norge, Finland, Island, Holland, Belgien, Irland, Rusland og Kazakstan. De seneste år har vi arbejdet på at ændre vores stil og kollektion.’

’Vi har blandt andet sat fokus på accessories og kvalitetstøj til fritiden, og vi har skiftet målgruppe fra de 50-55-årige forretningsmænd til aldersgruppen 35+. Vores tidligere domicil var nærmest et mausoleum i gammeldags rådhusstil. Det hang i væggene, at vi var en gammel produktionsvirksomhed. Med det nye hus vil vi signalere fremtid og udvikling, ikke blot over for omverdenen, men i høj grad også over for os selv,’ siger Torben Balmer.

Rødt vindfang
Falbe ligger placeret i et nyere industrikvarter, hvor også Randers Storcenter er med til at skabe dynamik. Domicilet har dog en langt bedre placering, netop fordi det ligger parallelt med motorvejen og let hævet i forhold til den kørende trafik. Indgangspartiet er markeret med et rødt vindfang, der skaber en fin overgang mellem ude og inde. Udover at den kraftige farve tydeligt signalerer indgang, så virker vindfanget også som en velkomst, når besøgende passerer ind gennem den røde tunnel. Ganske effektfuldt, ikke mindst når solen oplyser væggene og loftet.

Domicilets interiør er nærmest minimalistisk i sin udformning, og bygningernes ydre enkelhed går igen i det indre. Foyeren er et voluminøst rum, hvor en let ligeløbstrappe og en flot organisk siddeskulptur foreløbig er eneste udsmykning. En billedkunstner arbejder på opgaven. Fra receptionen kan man fordele sig til diverse kontorer, til kantinen og til det store hovedlager, der alle ligger i stueplanet. Kantinen vender ud mod grønne arealer mod nord og kan også bruges til lidt større forsamlinger. Fra kontorerne er der udsyn mod vest under den udkragede hvide overbygning.

På førstesalen ligger den væsentligste andel af administrationen, designafdelingen, showrooms og salgsafdelingen. Det hele er samlet i ét langt forløb, der afsluttes med store glaspartier i begge gavle. Indtrykket er særdeles lyst og venligt i det aflange rum, der giver mindelser om en kommandobro på et moderne skib. Den svævende bygning afrundes mod syd af et møderum og mod nord af et fuldt udstyret showroom.

Showroom med nordlys
Kasper Nybjerg Enevoldsen – Financial Controller - viser rundt, mens han fortæller:
’ Vores ene showroom er indrettet som en butik, og her er der virkelig gjort meget ud af at gøre omgivelserne attraktive. Her viser vi vores kunder vores kollektioner, og her er dagslyset en vigtig ingrediens i bedømmelsen af farver og kvalitet. Bygningens interiør er i øvrigt præget af sarte farver, og det lyse trægulv går igen i det meste af administrationsafsnittet. Arkitema har haft næsten frie hænder i skitseringsfasen, og vi har så fået bygningens indretning justeret ind efter vores eksakte behov. Arkitekterne har virkelig forstået at lave en rationel indretning, som forenkler dagligdagen og de forskellige kontorfunktioner.’

’Tøjet designes her i huset, men selve produktionen er outsourcet. Det betyder, at vi i løbet af få år er gået fra at være et produktionshus til i langt højere grad at være et handelshus. Det har krævet en mental omstilling hos medarbejderne, men det er sket gradvist, og den nye bygning er en afgørende milepæl i den proces. Vi er jo næsten lige flyttet ind i de nye rammer, hvor der var første arbejdsdag den 18. december sidste år. Alligevel kan vi alle mærke en positiv forandring i vores opfattelse af virksomheden som helhed.’

’Lagerfunktionen er naturligvis en fuldt integreret del af virksomheden. Varelageret er vores eksistensgrundlag, og vi tager derfor ingen chancer med sikkerheden. Vores højeffektive lagerhal er udstyret med hyperfølsomme brandalarmer, og bl.a. derfor er der indrettet en særlig rygekabine til to personer. Faktisk er alarmerne så følsomme, at et meget varmt brusebad i omklædningsrummet kan udløse dem,’ slutter Kasper Nybjerg Enevoldsen.

Kontrolleret indeklima
Selv om bygningen virker enkel og ligetil, har der selvfølgelig været mange overvejelser omkring den tekniske side af sagen. Ingeniør Per Hansen Hølledig, Birch & Krogboe, fortæller:

’På grund af bygningens tætte placering på motorvej E45 har vi i forbindelse med projekteringen udført beregninger til fastlæggelse af trafikstøjsniveauet på bygningens facader. Beregningerne har primært været anvendt til at stille differentierede lydkrav til bygningens vinduer og facadepartier.’

’Med hensyn til indeklima har der igennem hele projektforløbet været fokus på bygningens termiske og atmosfæriske indeklima. Bygherren har ønsket at få en velfungerende arbejdsplads, hvor bygningsudformning og indeklima i samspil er med til at give medarbejdere og gæster en god oplevelse. Indeklimaniveauet er fastlagt til, hvad man i indeklimakredse kalder en kategori A, med en maksimal tilladelig overskridelse af den operative temperatur på op til 100 timer om året. De termiske simuleringer er udført af Birch & Krogboe.’

Bygningen er i øvrigt udført med et klimaanlæg, som styres efter VAV-princippet (Variabel-Air-Volumen). Zoneopdelingen er forholdsvis finmasket som følge af bygningens indretning. Da facadeudformningen i kombination med den valgte glaskonstruktion sikrer en minimal indvirkning af de eksterne klimaparametre (sol og udetemperatur), er det primært den interne belastning, som klimaanlægget skal regulere. I højt belastede områder - showroom og mødelokaler - har dette betydet, at der er krav til luftskifter op til ca. 9 h-1. For at få samspil mellem indeklima og energiforbrug er der desuden installeret IBI-anlæg (Intelligente Bygnings Installationer), som bl.a. kan regulere lysniveauet i bygningen i forhold til solindfaldet.


Fakta  
Domicil for herretøjsproducenten G. Falbe-Hansen
Bygherre: G. Falbe-Hansen A/S
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Totalentreprenør: KPC-BYG A/S
Arkitekt: Arkitema K/S
Ingeniør: Birch & Krogboe A/S
Omfang: 4160 m2
heraf 1230 m2 administration
Byggeår: 2005–2006

«  Forside Tidligere Byggerier »