21-06-2025 

 

Klar til afgang

Lufthavnen i Billund udvider med helt ny passagerterminal

 Af Niels Nielsen, arkitekt maa


For 38 år siden bestod lufthavnen i Billund af en græsmark og betjente alene Legos firmafly. I dag letter to millioner passagerer om året fra lufthavnens landingsbane, og med opførelsen af en helt ny moderne passagerterminal fastslås positionen som Jyllands førende lufthavn.

Et stort buet tag samler lufthavnens mange funktioner til en helhed med et enkelt greb, der giver bygningen en klar profil i det åbne landskab. Den markante tagkonstruktion spiller sammen med lysindfaldet og introducerer med interiørets lyse overflader de rejsende for den nordiske tone.

Lego
Historien om Billund Lufthavn starter som alt andet i området med Lego. Det var virksomhedens firmafly, der lettede fra den første flade græsbane, og senere, da andre kom til, blev Legos hangar anvendt som passagerterminal. Først i 1966, to år efter anlæggelsen af landingsbanen, fik lufthavnen sin egen passagerterminal.

Senere er udviklingen i flytrafikken gået stærkt, og særligt boomet med charterferier i slutningen af 60’erne og starten af 70’erne øgede behovet for udvidelse af lufthavnen.

I dag udgør charterflyvningen hovedparten af lufthavnens trafik, og det er også udsigten til fortsat vækst i danskernes rejseaktivitet, som gennem 1990’erne har medført en fordobling af passagertallet i Billund Lufthavn, der er en væsentlig årsag til beslutningen om at opføre en helt ny passagerterminal.

Gå tørskoet
Den nye terminal erstatter helt den gamle lufthavn, hvad angår passagertrafik, og er opført på modsatte side af den eksisterende landingsbane, der bevares. I forbindelse med byggeriet har der derfor samtidig foregået et omfattende anlægsarbejde, hvor der er lavet en helt ny tilkørselsvej og anlagt 6000 nye parkeringspladser, heraf halvdelen i et nybygget parkeringshus.

’Den nye passagerterminal bliver dobbelt så stor som den gamle terminal,’ fortæller bygningschef Anders Nielsen fra Billund Lufthavn.

’Passagererne skal nu ikke længere transporteres eller gå ud til flyet, men kan gå tørskoet fra gaten og ind i flyet, som man kender det fra Københavns Lufthavn.’

Den gamle lufthavnsbygning rives ikke ned, men vil fremover blive anvendt i forbindelse med taxaflyvninger og transport af gods.

Klar profil
Den nye passagerterminal tegnes i det åbne landskab af et stort buet tag, der samler alle lufthavnens funktioner til en helhed med en klar profil. Tydeligst træder taget dog i karakter indvendigt, hvor det fra indgangen rejser sig i en blød bue til et langstrakt rum med 12 m til loftet mod landingsbanen på sydsiden.

’Vi har villet bygge en åben og overskuelig terminalbygning med rigeligt af dagslys, der kunne give tilrejsende et klart signal af, hvad det er, Norden står for,’ fortæller Anders Nielsen.

’Det store rum giver de rejsende overblik over lufthavnens funktioner, og fra hovedindgangen er der udsigt til flyene på landingsbanen.’

Det nordiske islæt går videre i materialevalget, hvor tagets stålkonstruktion suppleres med synlige tværgående åse i limtræ, ligesom check-in skrankerne er beklædt med birketræsfiner.

V-position
Den store ankomsthal er et imponerende rum, der karakteriseres af skråtstillede, dobbelte, sølvfarvede stålsøjler i V-position. Søjlerne åbner tagkonstruktionen og lader dagslyset komme ind i rummet gennem fem gennemgående lysbånd, der danner et malerisk motiv.

Fra ankomsthallen tager den rejsende efter check-in trappen op til førstesalen, hvorfra der er udgang til gaten, mens bagagen kører ned i kælderen, som ligger i niveau med landingsbanen. Pårørende, der vil vinke farvel, kan nyde en kop kaffe i cafeen i ankomstniveau med udsigt over startbanen.

Skæv vinkel
I forretningsetagen på første sal har den rejsende mulighed for at gøre de sidste indkøb inden afrejsen. Herfra er der i samme niveau forbindelse ud til de enkelte gates, der ligger i en lang stang ud mod landingsbanen.

De i alt 10 gates deles to og to om et venteområde. Indretningen præges af Nanna Ditzels klassiske stoledesign, og farverne er ligesom i terminalbygningen som helhed holdt i afdæmpede nuancer af gul og grøn.

Motivet med de skråtstillede søjler fra ankomsthallen er videreført i både venterummene og forretningsområdet og binder den nye passagerterminal sammen til en arkitektonisk helhed på tværs af de rumlige skalaer. Fra venterummene er der udsigt over landingsbanen gennem en stor glasfacade, der følger søjlernes skæve vinkel.

Tre millioner
Den nye passagerterminal er opført med henblik på, at der kan foregå en løbende udvidelse. Endnu er der ikke planlagt en etape to, men den serielle opbygning af den lange bygning med de enkelte gates gør det muligt at udvide, uden at det nuværende helhedsindtryk spoleres.

Gennem 90’erne har Billund Lufthavn oplevet en fordobling af passagertallet. Specielt udenrigstrafikken er vokset og udgør i dag 90% af det årlige passagertal på omkring to millioner. Den nye terminalbygning har kapacitet til at betjene 3,5 mio. passagerer.



Fakta  
Bygherre: Billund Lufthavn A/S
Bygherrerådgiver: C.F. Møllers Tegnestue
Hundsbæk & Henriksen A/S
Hovedentreprenør: MT Højgaard A/S
K.G. Hansen & Sønner A/S
Arkitekt: KHR A/S
Ingeniør: ISC Rådgivende Ingeniører A/S
Areal: 40.000 m²
Anlægssum: 509 mio. kr.
Copyright © www.byggeri.dk