Farveskift på træværk - Maling Guiden - Byggeri.dk - Alt om maling

Byggeri.dkMaling Guiden

« TilbageArtikel

Farveskift på træværk

Farveskift på træværk

Træbeskyttelse handler ikke kun om længere holdbarhed; det handler også om æstetik. Og hvis du har lyst til en ny farve på træet, kan det sagtens lade sig gøre med træbeskyttelse. Du skal blot i de fleste tilfælde gå over til heldækkende.

Skift farve med heldækkende træbeskyttelse

Du kan uden problemer male oven på flader, der er malet med transparent træbeskyttelse - men det vil selvfølgelig være lettest at skifte fra lyse til mørke farver. I langt de fleste tilfælde skal du gå over til heldækkende træbeskyttelse for at kunne skifte farve.

Heldækkende træbeskyttelse stiller andre krav

Den heldækkende træbeskyttelse minder om maling. Den danner et beskyttende lag uden på træværket, hvorimod den transparente trænger længere ind. Derfor kræver heldækkende træbeskyttelse et godt underlag: Der må ikke være revner eller småfejl, der kan lade fugt og vand trænge ind.

Så hvis du vil gå over til heldækkende træbeskyttelse, skal du lave omhyggeligt grundarbejde: Der skal slibes, spartles osv.

Terrassen skal altid have transparent beskyttelse

Ét sted kan du ikke bruge heldækkende træbeskyttelse: På terrassens vandrette flader. Her er det nemlig vigtigt, at fugten kan slippe ud af træet igen, og det kan den ikke, hvis overfladen danner en film. Derfor kan du kun bruge transparent træbeskyttelse på terrassens gulv.

Du kan skifte fra lyse til mørke farver, men du må regne med, at den underliggende farve vil påvirke den transparente farve, du påfører. Hvis du vil skifte fra en mørk farve til en lys, er der ingen vej uden om at afhøvle terrassegulvet først.