Luft til luft varmepumpens fordele - Lavenergi Guiden - Byggeri.dk - Alt om lavenergi

Byggeri.dkLavenergi Guiden

« TilbageArtikel

Luft til luft varmepumpens fordele

Luft til luft varmepumpens fordele

ANNONCE: Hvis du ejer et sommerhus eller et helårshus, der ikke er så stort og som for eksempel opvarmes med elvarme, vil det typisk være muligt at dække helt op til 70 procent af varmeforbruget med en luft til luft varmepumpe. Det er ikke kun dine penge du sparer ved at få installeret denne type varmepumpe. Du sparer også miljøet for CO2 ved at vælge en vedvarende energiform. Du gør altså noget godt for klimaet og bliver i højere grad uafhængig af såkaldt fossil energi.

Hvornår skal du vælge en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe kan fungere enten som den eneste opvarmningskilde i et sommerhus eller den kan supplere varmekilden i et helårshus, hvor hovedvarmekilden er olie, naturgas eller elvarme og hvor husets placering udelukker brug af fjernvarme. Denne type varmepumpe kan kun give rumvarme. Den kan altså ikke opvarme dit brugsvand. Varmepumpen er ikke ret dyr og kan installeres alle steder, da den modsat en luft til vand varmepumpe ikke kræver vandbårne radiatorer. Luft til luft varmepumpen er mest effektiv, når huset har et åbent plan for eksempel med køkken og stue ud i et.

Når du skal vælge en varmepumpe

Da der på markedet findes mange forskellige luft til luft varmepumper, hvor ikke alle er af lige god kvalitet, er det en god ide at tjekke Energistyrelsens side om energi: sparenergi.dk. Her findes nemlig en opdateret liste over varmepumper, som overholder de gældende lovkrav og som har gennemgået en test på et testlaboratorium, der er uafhængigt af varmepumpernes producenter.

Hvordan virker luft til luft?

En varmepumpe, der virker ved hjælp af luft til luft metoden udnytter den eksisterende varme i udeluften til at opvarme boligens rum indendørs. Luft til luft anlægget er opbygget af to dele. Den ene del er en udedel og den anden del skal placeres indenfor. Indedelen placeres ofte i boligens stue eller i et køkkenalrum. Det betyder at du stadig kan have behov for el-radiatorer eller eventuelt en brændeovn til at opvarme soverum og badeværelse eller lignende.
Læs mere om varmepumper her

Hvordan monteres luft til luft varmepumpen?

 

 • Håndværkeren eller montøren monterer varmepumpens udedel på et stabilt underlag, der er hævet over jorden. Det skal være hævet for at blade og sne ikke kan genere eller forringe driften. Udedelen skal placeres så dens støj ikke generer naboen og den skal så vidt muligt heller ikke placeres udenfor soverum.
 • Varmepumpens indedel monteres i rummet, hvor opvarmningen primært skal foregå. Den skal helst placeres højt oppe på en væg. Indedelen kan frembringe en let hvislen og skal derfor ikke sidde alt for nær ved sofagruppen og spisebordet.
 • Montøren borer et hul i husets ydervæg, hvor kølerør og eventuelt kondensafløb og el føres igennem. Det drejer sig om isolerede rør og de borede huller tætnes naturligvis efterfølgende. Udedel og indedel skal placeres så tæt som overhovedet muligt, så rørene bliver så korte som muligt.
 • Efter monteringen af ude- og indedel skal varmepumpen i drift. Det gøres ved at hælde kølemiddel på varmepumpens rør, tilslutte strøm og indstille betjeningspanelet. Herefter kan varmepumpen startes.

Hvad kan du spare?

Har du et sommerhus eller helårshus på 100 m2 som opvarmes med el, har vi herunder nogle eksempler på, hvor meget du kan spare ved at installere en luft til luft varmepumpe. Det beløb, der kan spares, er beregnet ud fra et normalt varmeanlæg og gennemsnitlige energipriser. Har du:

 

 • Et hus, der er opført i tidsrummet mellem 1930 og 1959, kan du spare 13.950 kroner pr. år
 • Et hus, der er opført i tidsrummet mellem 1960 og 1979, kan du spare 11.850 kroner pr. år
 • Et hus, der er opført i tidsrummet mellem 1980 og 1999, kan du spare 6.450 kroner pr. år
 • Et hus, der er opført i tidsrummet mellem 2000 og 2005, kan du spare 4.350 kroner pr. år

 

Er du meget interesseret i hvordan andre produkter også virker i praksis, kan du læse om et hav af værktøjer på Bygselvviden.dk, hvor du f.eks. her kan læse en grundig Borehammer test.

 

 • Max WeishauptMax Weishaupt

  En varmepumpe fra Weishaupt er effektiv, økonomisk og miljøvenlig