Byggeri.dkMaling Guiden

Farvernes betydning

Farvernes betydning Der er en række gradueringer inden for hver farve, og det er heller ikke alle mennesker, som er lige følsomme overfor hver enkel farvetype. Generelt kan der dog siges følgende...

» Læs mere

» Stil spørgsmål

Debatforum

Træbeskyttelse

Spørgsmål

...Er tilsyneladende en religion. Jeg skal opføre en høj terrasse i sibirisk lærk, og er i tvivl om hvordan jeg skal behandle træet. En del research afslører flere retninger:
1. Grund træet med f.eks GORI22 eller tilsvarende, derefter "lærketræsolie"

2. Brug ALDRIG terpentinbaseret beskyttelse(som i 1.) til lærk, da det får træets harpiks til at krystallisere, og skader træet. Brug istedet linolie, evt. med svampemiddel.

3. Til lærk behøver man ikke at bruge noget, det er naturligt imprægneret.

Jeg er efterhånden forvirret på et temmeligt højt plan.Anders, Roskidle21/04-2004
Svar

Hej.
Der har vist nok været mange "kloge" meninger om Lærketræ og i sær Sibirisk Lærk. Jeg har prøvet at samle lidt sammen i gennem de sidste år og har følgende kommentar.

Sibirisk Lærk blev isin tid udråbt til vidundertræ. Men i bund og grund skal det, i grove træk, sammenlignes med en god kvalaitet fyretræ. Betegnelse Sibirisk, er IKKE nødvendigt en garanti for noget som helst! Det findes også (oftest?) dårligt Sibiriske Lærketræ! Desuden ser det ud til at transporttiden er så lang, at træet er voldsomt inficeret med skimmelsvampesporer (som ikke kan ses med det blotte øje)!

1. Jo, du skal grunde træet med et grundigsmiddel før overfladebhandlingen! Når de er til terrasse, skal du sørge for, at den afsluttende olie IKKE danner overflade!! Ellers vil du opleve kraftig afskalning året efter!!

3. Det er korrekt, at det ikke er strengt nødvendigt at anvende træbeskyttelse mod råd og trænedbrydende svampe, ser det ud til! Men igen, der er mange forskellige kvaliteter! Og med grundingen, sikre du en optimal vedhæftning for den efterfølgende behandling. Ligeledes vil et pigmenteret produkt være at foretrække! I modsat fald vil du med garanti opleve grånelse af træet og masser af skimmelsvampe!

2. Der er ingen tvivl om, at terpentinen nedbryder/opløser den harpiks, som den kommer i kontakt med. Men i de moderne træbesbyttelsesmidler er bindemidlet ofte alkyd(olie) som skal fortyndes med et andet, og det er altså terpentin. Til disse produkter tilsættes så giftstoffer (Og pigmenter)
Tja, linolie! det har i den grad for sit comeback!! Og nok ikke helt uden grund.
Det er korrekt, at man ikke anvender opløsningsmiddel til dette, men man SKAL tilsætte giftstoffer for at beskytte mod overfladebegroning! Samt pigment.
Problemet med linolie er, - og sådan er det med alt, intet er kun guld og grønne skove - at det kan være svært at styrre. Linolien kan være uhyggeligt længe om at tørre og besværlig at arbejde med.
Måske er du nu endnu mere forvirret, på endnu højere plan??
I så fald skriv!Blue M / Frank, København27/04-2004

Svar

For at gøre det kort, du skal bruge en olie der trænger ned i træet og ikke en der ligger sig ovenpå, det vil en olie der er tilsat alkyd altid gøre og efter et par behandlinger vil den skalle af.
Så jeg anbefaler en meget fin grundolie/træbeskyttelse med pigment til lærketræ,det er firmaet Skovgaard & Frydensberg der fremstiller den, dette firma
fremstiller også de fineste olimalinger til restaurering af fredede ejendomme.
Phenixx, Kbh. N18/06-2004

Strygepuds/Glasvæv

Spørgsmål

Hej
Kan man male med strygepuds direkte på glasvæv? Jeg er nemlig træt af mønstret på glasvævet. Eller er der andre muligheder mht at lave en vandskuret/Pudset overflade?
På forhånd tak!Rikke, København12/04-2004
Svar

Hej Rikke
der er ikke noget i vejen for at du kan male med strygepuds ovenpå en glasvæv, men du vil stadig kunne se glasvævsstrukturen igennem strygepudsens overflade. Strygepudsen er "bare" en lidt tyktflydende maling, men kan give en meget flot og levende overflade.
Alternativt vil jeg nok anbefale at fjerne glasvæven og så begynde forfra med at bygge vægoverfladen op til den struktur du vil have. En vandskuret overflade er nok ikke helt det du får, da det er en pudsebehandling man giver ovenpå en murstensoverflade og opnår at kunne se murstenenes struktur igennem pudsen. Du skal nok snarere satse på en pudset overflade eller f.eks. en sandspartlet overflade. Du kan bl.a. opnå en meget flot overflade hvis der er blandet lidt kvartsglimmer i den hvide pudsoverflade og lader den stå ubehandlet.
Ellers er det en normal sandspartling og en efterfølgende strygepuds (husk grunderen). Hos farvefabrikken Beck & Jørgensen fremstilles strygepuds og du kan få mange gode råd og overfladeprøver ved henvendelse hertil. Arkitekt Thorsten Rasmussen, Hellebæk12/04-2004

Svar

Hvis dit væv sidder fast,og der ikke er nogle buler i det, er der ingen grund til og pille det af, du kan fuldspartle det med fin sandspartel og lade det tøre til næste dag og der efter filse det med et filse bræt og male det, så får du en pudset overflade.Jensen, Sandved08/05-2004

Porblemløseren

Spørgsmål

Hej

Er der nogen som har erfaring med problemløseren?? kommer det til at se ud som om man har tapetseret med glasfilt?? Birgitte Larsen, Roskilde10/04-2004
Svar

Hej Birgitte
Søren Bach fra Farvebasen har beskrevet "Problemløseren" ca. 23 spørgsmål længere nede i denne rubrik.Arkitekt Thorsten Rasmussen, Hellebæk11/04-2004

Svar

Øhhm...hvad er "problemløseren", jeg kunne ikke rigtigt udlede af svaret længere nede??


Kasper, Frederiksberg13/04-2004

Kælder oppuset beton væg.

Spørgsmål

Hej alle sammen.

Jeg ville høre hvad i kan anbefale mig at bruge. Jeg skal havde malet min kælder, som er blevet grov oppuset. Det skal helst være en maling, hvori at væggene kan ånde.

Thias Russell, Næstved06/04-2004
Svar

Hej Thias
Jeg ville vælge en silikatmaling med en forudgående grunder. Silikatmalingen er diffusionsåben og et består af naturprodukter der går godt sppænd med dine pudsede vægge.Arkitekt Thorsten Rasmussen, Hellebæk07/04-2004

Svar

Du kan ikke bruge silikatmaling hvis der er cement i pusset.
Men du kan købe en plast maling fra dyrups glans 10 som er diffusionsåben.
du kan kontakte mig og få en god pris vis du er intreseret, eller gå ned i din lokale dyrups forhandler.
cjensenogsonner@msn.comMalerfirmaet c. jensen og sønner, Sandved08/05-2004

Svar

Hvad er det for noget bavl at man ikke kan male cementpuds med Sillikatmaling???
Man kan male sikkikatmaling på alt uorganisk, dvs. stenmaterialer, herunder cementpuds.Jyderup Malerservice v/ thomas Larsen, Jyderup01/08-2004

Indvendig træbeskyttelse af bjælkehytte.

Spørgsmål

Vi skal igang med at male/behandling af vores bjælkehytte ( ikke rundtømmer ) og vi er i syv sind, over hvad vi skal vælge at behandle med. Vi ønsker ikke at bruge noget hvidligt. Men træet skal være så lyst som overhovedet muligt. Udvendigt har det fået Gori22 og så Gori88.
Jeg håber der er nogle der kan hjælpe.
Kit Helsing, Skovlunde05/04-2004
Svar

Brug en træ-olie med hvidpigment til invendigbrug,firmaet Skovgaard & Frydensberg har en af de fineste olier på markedet, da den den har et stort tørstofindholdPhenixx, Kbh. N18/06-2004

Næste side »« Forrige side