Byggeri.dkMaling Guiden

Farvernes betydning

Farvernes betydning Der er en række gradueringer inden for hver farve, og det er heller ikke alle mennesker, som er lige følsomme overfor hver enkel farvetype. Generelt kan der dog siges følgende...

» Læs mere

» Stil spørgsmål

Debatforum

Maling af lakerede gerichter.

Spørgsmål

Mine gerichter er lakerede fyr. Hvordan maler jeg disse hvide?
Er det nødvendigt at slibe dem, eller kan jeg nøjes med at starte med en hæftegrunder? Jeg vil helst undgå at skulle slibe - der er mange.

Preben, Svendborg11/05-2004
Svar

Der er desvære ingen vej udenom, du skal slibe dine gericher, du kan nøjes med en let slipning hvis du bruger en alkyd hæfte grund, der er flügger hæftegrund nok det bedste på marked.Malerfirmaet c. jensen og sønner, sandved14/05-2004

Maling til havepejs

Spørgsmål

Hej
Hvilken maling skal jeg anvende til maling af en ubehandlet gasbeton havepejs ?Robert, Greve10/05-2004
Svar

På ydersiden kan du bruge alm. murmaling, mens at inder sidden skal du bruge pejsemaling.
du kan sende en mail til, så skal jeg gi dig en god pris på på matrialerne.
cjensenogsonner@msn.comMalerfirmaet c. jensen og sønner, sandved14/05-2004

Mest holdbar

Spørgsmål

Vi er ved at renoverer vores baggang og vi diskutere hvilket type tapet der er mest holdbar filt eller glasvæv .
Der bliver meget traffik i gangen for det er vores eneste indgangjørgen sønderby, holstebro29/04-2004
Svar

Hej Jørgen.
Jo kraftigere væv, des mere holder det også til. Men første omgang er det jo malingen/overfladebehandlingen, som det mest ud over. Væven er mere til, at "holde" på væggen! Med mindre I har til vane at slæbe cykler og lignende med ind. Så vil det være bedst med kraftig væv.
Uanset hvad, skal I grunde væven med en vævfylder/glasvævsgrunder.
Afslutningsvis påføres en rigtig god maling, gerne med lidt glans, fx glans 25, to til tre gange i den ønskede farve.
Gå nu ikke på kompromis med malingskvalitet!Blue M / Frank, København04/05-2004

Svar

filt er lettere og vedligeholde, det er næsten umuligt og lave en pæn rep. på væv, mens at filten kan du spartle og grunde og male på uden at det kan ses. Jeg vil anbefale at du grunder med kredering, og maler 2 gange med en glans 10 til 12 den kan du vaske med en fugtig klud.Jensen, Sandved08/05-2004

Varme farver i nordvendt rum...

Spørgsmål

Vi skal have malet vores opgang, som vender mod nord og ikke er særlig lys. Planen var at lave en mørk nedre del (ca. 50 cm op ad væggen) og en lys øvre del - loft og træværk bliver hvidt.

MEN nu har vi eksperimenteret med rigtig mange farver (hovedsageligt 'kaffe-farver' da vi gerne vil have en varm farve som skal passe til vores mørkebrune linoliumsgulv) - og det ser slet ikke pænt ud. Farverne bliver grå og kolde...
Har nu hørt at dette ofte sker i nord-vendte rum, men hvad gør man så?

Jeg ville blive henrykt for et par tips om hvilke ting vi skal være opmærksomme på i dette valg.

Mvh MiaMia, Østerbro22/04-2004
Svar

Hej Mia! Tja, det mørkebrune linoleum næsten trække varme og energi af alle andre farver! Plus, som du skriver, så vender opgangen mod nord. Du skal blot anvende farver som, umiddelbart ser FOR rødlige ud. Fx laksefarvet. I jeres belysning kan I også anvende en mere varm pære i lamperne. Er der mulighed for at sætte endnu mere lys op? Fx langs blustrene!! Jo mere lys, des mere varme!Blue M / Frank, København27/04-2004

Træbeskyttelse

Spørgsmål

...Er tilsyneladende en religion. Jeg skal opføre en høj terrasse i sibirisk lærk, og er i tvivl om hvordan jeg skal behandle træet. En del research afslører flere retninger:
1. Grund træet med f.eks GORI22 eller tilsvarende, derefter "lærketræsolie"

2. Brug ALDRIG terpentinbaseret beskyttelse(som i 1.) til lærk, da det får træets harpiks til at krystallisere, og skader træet. Brug istedet linolie, evt. med svampemiddel.

3. Til lærk behøver man ikke at bruge noget, det er naturligt imprægneret.

Jeg er efterhånden forvirret på et temmeligt højt plan.Anders, Roskidle21/04-2004
Svar

Hej.
Der har vist nok været mange "kloge" meninger om Lærketræ og i sær Sibirisk Lærk. Jeg har prøvet at samle lidt sammen i gennem de sidste år og har følgende kommentar.

Sibirisk Lærk blev isin tid udråbt til vidundertræ. Men i bund og grund skal det, i grove træk, sammenlignes med en god kvalaitet fyretræ. Betegnelse Sibirisk, er IKKE nødvendigt en garanti for noget som helst! Det findes også (oftest?) dårligt Sibiriske Lærketræ! Desuden ser det ud til at transporttiden er så lang, at træet er voldsomt inficeret med skimmelsvampesporer (som ikke kan ses med det blotte øje)!

1. Jo, du skal grunde træet med et grundigsmiddel før overfladebhandlingen! Når de er til terrasse, skal du sørge for, at den afsluttende olie IKKE danner overflade!! Ellers vil du opleve kraftig afskalning året efter!!

3. Det er korrekt, at det ikke er strengt nødvendigt at anvende træbeskyttelse mod råd og trænedbrydende svampe, ser det ud til! Men igen, der er mange forskellige kvaliteter! Og med grundingen, sikre du en optimal vedhæftning for den efterfølgende behandling. Ligeledes vil et pigmenteret produkt være at foretrække! I modsat fald vil du med garanti opleve grånelse af træet og masser af skimmelsvampe!

2. Der er ingen tvivl om, at terpentinen nedbryder/opløser den harpiks, som den kommer i kontakt med. Men i de moderne træbesbyttelsesmidler er bindemidlet ofte alkyd(olie) som skal fortyndes med et andet, og det er altså terpentin. Til disse produkter tilsættes så giftstoffer (Og pigmenter)
Tja, linolie! det har i den grad for sit comeback!! Og nok ikke helt uden grund.
Det er korrekt, at man ikke anvender opløsningsmiddel til dette, men man SKAL tilsætte giftstoffer for at beskytte mod overfladebegroning! Samt pigment.
Problemet med linolie er, - og sådan er det med alt, intet er kun guld og grønne skove - at det kan være svært at styrre. Linolien kan være uhyggeligt længe om at tørre og besværlig at arbejde med.
Måske er du nu endnu mere forvirret, på endnu højere plan??
I så fald skriv!Blue M / Frank, København27/04-2004

Svar

For at gøre det kort, du skal bruge en olie der trænger ned i træet og ikke en der ligger sig ovenpå, det vil en olie der er tilsat alkyd altid gøre og efter et par behandlinger vil den skalle af.
Så jeg anbefaler en meget fin grundolie/træbeskyttelse med pigment til lærketræ,det er firmaet Skovgaard & Frydensberg der fremstiller den, dette firma
fremstiller også de fineste olimalinger til restaurering af fredede ejendomme.
Phenixx, Kbh. N18/06-2004

Næste side »« Forrige side