Byggeri.dkMaling Guiden

Farvernes betydning

Farvernes betydning Der er en række gradueringer inden for hver farve, og det er heller ikke alle mennesker, som er lige følsomme overfor hver enkel farvetype. Generelt kan der dog siges følgende...

» Læs mere

» Stil spørgsmål

Debatforum

Lydisolering

Spørgsmål

Jeg skal have et flygel stående i min lejlighed og vil lydisolere det rum, det står i. Hvordan griber man det bedst an? Martin, Kbh K09/05-2005
Svar

æggebakker:)kylle, københavn18/05-2005

Svar

hvis du skal have tæppe på kan du få lyddæmpende plader til at lægge på gulvet under tæppet, husk også tætningslister ved døren, vægge og lofter tjek rockwool.dk eller isover.dkjørgen Jensen, Vejle18/05-2005

Hvidoliering af massiv køkkenbordplade i eg

Spørgsmål

Jeg vil gerne hvidoliere mine nye egetræs køkkenbordplader, men hvordan sikrer jeg, at de ikke bliver flammede, men tager lige meget imod? Og er det bedst at påføre med pensel eller bomuldsklude - jeg har nemlig hørt forskellige syn på den sag.Pernille, Kbh Ø09/05-2005
Svar

Brug Junckers Rustic olie, hvid. Væd bordpladen med en fugtig klud med rent vand (det sikrer ens farvning). Så snart overfladen er tør påfører du olien efter anvisningen på bøtten. Nemmest er påføring med klude.Thomas, Algestrup09/05-2005

Svar

Brug den nye oliebejdse Herdin, den findes både i hvid og mange andre farver, påfør den og man får en meget smuk og hvid overflade, derefter ca. 24 timer efter, behandles overfladen med træ-olie fra Skovgaard & Frydensberg.Phenixx.dk, Kbh. N09/05-2005

Behandling af gipsvægge/skråvægge/lofter

Spørgsmål

Jeg har renoveret hele min 1. sal, og der er nu rå gipsplader overalt. Nu er jeg lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre ved dem. Skal der rutex, glasfilt eller glasvæv på? Andre har foreslået at male direkte på de spartlede plader. Det er et 30'er murermesterhus. Der er åbnet til kip med synlige bjælker. Vi vil gerne have et enkelt, lyst og tidløst udtryk.
Håber der er nogen som kan hjælpe med hvad man "normalt" gør.Morten, København NV08/05-2005
Svar

Hej Morten !

Det er et spørgsmål om "personlig stil". Alle tre typer vægbeklædning du nævner er velegnet til formålet. Du kan også male direkte med forskellige rulletyper, for at få forskellige strukturer. Du opnår et lettere arbejde, du får dog ingen "armeringsgevinst", som du bl.a. kan opnå ved glasvæv. Ulempe her vil sikkert nogen sige er, at du også får et "vaffelmønstre". Du skulle måske også undersøge mulighederne indenfor kridering eller strukturmaling. Ja som du nok forstår er mulighederne mange.
Med hensyn til "armeringseffekt" har glasvæv den bedste værdi og derefter glasfilt og tilsidst rutex/savmuldstapet.
Hvis du har lyst så se under www.raad-mal.dk
under menupunktet "malertips".

De bedste hilsener Ib Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø08/05-2005

Svar

At det er spørgsmål om personlig stil er jeg med på, men som sagt ønsker vi et resultat så diskret som muligt. Jeg tror at glasvæven er strøget fra listen, men hvad med de andre? Jeg troede at savsmuldstapet var noget man brugte for mange år siden. Flere har snakket om at male direkte på gipsen, men jeg er bange for revner - specielt hvor pladerne er sat sammen i længden. Er det grundløst? Jeg tror ikke at strukturmaling er sagen, men præcis hvad er kridering?Morten, København NV08/05-2005

Svar

Du nævner selv savmuldstapet som en løsning -du er måske ikke klar over at det er det samme som rutex.
Med hensyn til samlinger i opsatte gipsplader, er det nødvendigt både de lodrette som de vandrette, at påsætte armeringsstrimmeler over samlingerne og efterfølgende spartle disse flere gange (2-3 gange) f.eks. med sandspartel medium. Med slibing efterfølgende og grunding med microdispers.
Kridering er en "mildere" form for strukturmaling.
Men få tingene demonstreret hos din materiale leverandør, man kan se de forskellige løsninger på nogle forskellige plader (træ). Simpelthen få foretaget nogle opstrøg inden du vælger den færdige løsning. Men udfra dit "skriv" bør du nok vælge glasfilt. Husk dog så at vælge en 1. sortering.

Ib Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø08/05-2005

Svar

Hej Ib,
Tak for dine mange gode råd. Vi må nok hellere ud og se lidt på nogle eksempler. Jeg ved godt at rutex og savsmuldstapet er det samme. Jeg hælder også selv mest mod glasfilt, men der er bare flere som mener at dette ikke vil blive pænt på vægge og skråvægge, og så blev jeg lidt bekymret.Morten, Kbh NV09/05-2005

Svar

Ja, der er meget personligt valg i dette spørgsmål, men det er min erfaring at flere og flere vælger glasfilt/maling fordi det giver er flot ensartet og struktørløs ("glat") overflade, som hører mere til tiden end glasvæv og Rutex.

Mvh Jan Felland, Bolius Boligejernes Videncenter A/S, www.bolius.dk Jan Felland, Ballerup10/05-2005

Svar

Jeg kan kun være enig i de betragtninger den sidste debatør (Jan Felland) fremkommer med, det er også min erfaring, at flere for øjeblikket vælge "glasfiltsløsningen", men det er ogå lidt aldersbestemt, og nu kender vi ikke Mortens alder.
Men som jeg siger man skal passe på, at diskutere politik, børneopdragelse og farvevalg - det er nu engang personligt.
Men jeg kunne allerede fra starten fornemme Mortens præference. Men nu er det sådant, at ofte kvindelige medlemmer i en husstand, har store og afgørende ord når vi er ved området tapet og farver.

Og hvorfor skal det hele også være så gråt og trist ? bare man husker at forarbejdet er det vigtigste.

Bedste hilsenerIb Abildgaard, www.raad-mal.dk, 4180 Sorø10/05-2005

Pudset loft og gammelt kalk

Spørgsmål

Jeg har nogle gamle pudsede lofter, hvor der sidder kalkrester. Noget sidder i flager, som kan tages ned med en spartel.

Jeg har hørt fra en murer at man skal vaske det ned, med vand, for at få alt kalken af!

Det er jo et større arbejde. Er det nødvendigt, hvis maleren skal fuldspartle og komme filt på loftet ??
Kan det ikke binde på kalken, hvis den sidder fast ??

Skal det ikke kun vaskes ned, hvis man vil male direkte på det?
Thomas, Gentofte07/05-2005
Svar

Hej Thomas !

Kalk kan man ikke vaske ned, så hvis det er materiale du kan vaske af er det andet end kalk. Der er nok tale om en hvidtning af dine gamle lofter, som kan være en typisk lofthvidning, som kan være en blanding af "maling" bestående af kridt, lim og vand eller en limfarveblanding. Disse kan normalt afvaskes.
Der skal afvaskes forinden på det hele, uanset om der skal filt op efterfølgende og det er et stort arbejde, som du udtrykker det. Det vigtigste i alt malerarbejde er forarbejdet, men det må din maler også kunne belære dig om.
Altså afvaske alt og skrabe alt løssiddende af.
Derefter bør du grunde det hele f.eks. med en vanddig grunder forankringsgrunder(acryl) som hedder en mikrodisperser (" blåt vand ").
Når denne er trængt ind og er tør - typisk efter en ca. 6 timer. Kan der fuldspartel med en sandspartel (f.eks. varianten medium). Pas på ikke at købe en for billig sandspartel, der er for mange fyldstoffer i, og det går udover vedhæftning og fylde. Men der er mange gode mærker på markedet ( som f.eks. Dalapro ), som du med hel kan købe hos en maler med tilhørende salg af egne malervarer.
Valg af discount produkter med tilhørende "billig" arbejdsindsats kan i længden ikke betale sig, det vil kun give ærgelser i længden. Malerarbejde er lidt på samme måde, som at bage en kage - det er forberedelserne, herunder tilberedningen af degnen der er det vigtigste, så kan man have alt så god en ovn, hvis forberedelserne ikke er rigtige vil det efterfølgende resultat også blive derefter.
Smøg ærmerne op og går igang, du vil ikke senere fortryde.

Held og lykke med projektet.
Ib Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø08/05-2005

Svar

Hej Ib,

Tak for det. Det var det jeg frygtede.

Bruger du bare en svamp og alm. vand. Og vasker indtil det ikke smitter af mere, vil jeg tro...Thomas, Gentofte08/05-2005

Svar

Hej Thomas !

Vi overholder forhåbelig den hurtige kommunikation. Du gør det lettest ved at bruge en "kalkkost" - halvanstryger - bred facade pensel. Denne er mere effektivt og lettere end med en svamp.
Du kan bruge varmt vand(lunken) har større opløsende effekt end koldt vand. Jeg mener ikke at der på nuværende tidspunkt er kommet i handel nogen kemisk middel til dette brug, som f.eks. til "tapetaftagning" eller til alge fjerning udendørs før træbeskyttelse.

Men det er netop til denne type malerarbejde at det kan blive dyrt - du ved det med arbejdsløn og moms.

Held og lykke endnu engang.Ib Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø08/05-2005

samme maling som på nyindkøbt færdigmalet vindue

Spørgsmål

Hej.
Jeg har fået sat et nyt vindue i min spisestue i et hus vi har renoveret fra a-z.
Vinduet er malet i hvid ral, og jeg har fået en lille farveprøve med hvor der står 9022. Jeg vil nu gerne male de øvrige gamle vinduer i huset i samme farve hvid. Hvordan finder man den, kan man gå til en maler med koden og få ham til at blande samme farve? Jeg har prøvet at male med ren hvid, men synes den er for kold i forhold til farven på mit nye vindue...
Vh LoneLone, Tommerup03/05-2005
Svar

de alle farvehandlere mm. kan blande farven, husk også at få samme glanstrin, flyger har en god vinduesmaling som er rigtig nem at arbejde med, jeg bruger den på alle mine vinduer, kom evt. lidt ekstra lindolie i. Jørgen Jensen, Vejle03/05-2005

Svar

Hej Lone !

Hvis der står RAL 9022 som kode, går du bare til en forhandler der har en tonemaskine. De fleste har indlagt "RAL systemet", som på samme måde, som det der hedder NCS er de mest standardiserede tonesystemer vi har. Alle andre koder er typisk tonet i de vi kalder egne recepter.
Der kan og er små nuance forskelle i de førnævnte tonesystemer, men det vil her føre for vidt og omtale disse, og forskellene i om der er tonet på fabrik, grossistcenter eller detail.
Altså du kan roligt hos en forhandler af malervarer få tonet din færdige maling i farvekoden der hedder RAL 9022.

Held og lykkeIb Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø03/05-2005

Svar

Mange tak for jeres hurtige svar, det lyder jo meget nemt. ;-). Så kan jeg vist godt male vinduer i den kommende ferie!!
Lone, Tommerup03/05-2005

Næste side »« Forrige side