Byggeri.dkMaling Guiden

Farvernes betydning

Farvernes betydning Der er en række gradueringer inden for hver farve, og det er heller ikke alle mennesker, som er lige følsomme overfor hver enkel farvetype. Generelt kan der dog siges følgende...

» Læs mere

» Stil spørgsmål

Debatforum

Glasvæv

Spørgsmål

Jeg skal til at sætte grundet glasvæv op på spartlet gipsplader, skal det kun sættes op med vævklæber eller skal det også have forankringsgrunder først. Jeg har fået at vide, at man kun skal køre væv hen til hjørnerne og ikke rundt om hjørnerne, er det rigtig og gælder det også ved stålhjørnerPeter Bach, Holstebro17/05-2005
Svar

det er vigtigt at give forankringsgrunder, ellers suger vægen alt for meget lim især hvor der er spartlet, husk spar ikke på limen, forgrundet glasvæv er mere stift at arbejde med, så det kan godt skæres i hjørnene, men bliver flottere vis du kører den rundt, husk bræk af knive er gode til glasvæv.Jørgen Jensen, Vejle17/05-2005

Svar

Hej Peter
Du skal kun grunde det der er spartlet og ikke hele gipspladen, da der er tale om 2 forskellige underlag.
Glasvæv skal altid føres rundt om udadgående hjørner ( lige som tapet).
Derimod skal du rigtigt nok kun lade væven gå til hjørne der vender indad.
God fornøjelse.Malerfirmaet Wils, København K19/05-2005

Pinotek på mit rækværk skaller af

Spørgsmål

For 3 år siden malede jeg mit rækværk ved terrassen med hvid Pinotex - hvor var det pænt. Det blev grundet efter alle kunsten regler - og havde tørret nogle år efter det var sat op.

Allerede året efter begyndte malingen at skalle af enkelte steder. Vi lappede selvfølgelig - men året efter var det blot værre.

Nu skaller det endnu mere - og det er bestemt ikke pænt. Jeg har ikke lyst til at lappe det mere - spørgsmålet er hvad jeg skal gøre. Skal jeg fjerne Pinotex og prøve et terpentinbaseret produkt istedet for? Og hvordan gør jeg evt det. HJÆLPMorten Marquard, Snekkersten13/05-2005
Svar

Hej Morten !

Hvilke af Pinotex produkter/variant har du brugt? Er det på vand eller terpentin basis ?
Var træet i forvejen trykimprægnæret ?
Jeg går udfra der er tale om rækværk (lodrette flader) og ikke f.eks. et terrasse gulv.

www.raad-mal.dk
Ib Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø14/05-2005

Svar

Rækværk ja. Pinotex på vandbasis, spuerdec hedder det vist. Træet er trykimprægneret.Morten Marquard, Snekkersten15/05-2005

Svar

Hej igen !

Ja det er klart, at det er ærgeligt for dig, når man har gjort et arbejde som ikke bærer frugt. Det er heller ikke rart for Sadolin, som nu kalder sig Nordsjø, og som fremstiller Pinotex, og høre om og erfare at deres produkter ikke lever op til deres storstillede reklamer og slogans.
Følg bare debatten og retssagen om træbeskyttelse "Det siger Gori" (Dyrup). "Nej det siger Flugger" (Flugger).
Igen beviser på at de såkaldte mærkevarer, også skal behandles med omtanke. Og deres højere priser ikke er berettiget.
Malerarbejde omhandler forarbejde og rigtig anvendelse af de forskellioge produkter til forskellige formål, og ikke mærkevare snop, om det hedder Nike, Puma, Adidas m.m. Eller Flugger, Sadolin, Beckers, Jotun, Dyrup m.m.

Tingene er altid sværere og svare på, når man ikke har set tingene, som det jo netop er karakterisk ved disse her sider - Der opstår hurtigt kommunikations problemer mellem spørger og svarer.
På hjemmesiden www.pinotex.dk vil du kunne læse om de forskellige varianter (Superdec, Superdec Plus, Classic m.m.)Deres formål, anvendelseområder, forarbejde m.m. vil du kunne læse om, på de til produkterne påpegede
sikkerhedsdatablade og tekniske informationer.
Jeg tror "skurken" er forholdet mellem det trykimprægneret 0g efterfølgende grunding og maling (kemibalance og kemirester).

Du bør under alle omstændigheder få alt løssiddende maling af. Og efterfølgende slibe så meget af som muligt (om nødvendigt alt).
Jeg tror også, at du selv er inde på noget af problemet. At løsningen nu for dig er en olie/terpentinbaseret maling. Med dens fordele og ulemper i forhold til den vandbaserede, og ikke mindst en vandbaseret tilsat olie. Brug dog ikke en transperant/laserende maling.

Håber det tisidst vil lykkedes for dig. Ellers må du trække på Nordsjøs (Sadolins) tekniske service. Hvis du ellers vil bruge deres produkter igen. Du kan sagtens skifte til en anden leverandør. Husk også på at der idag findes mange produkter og varianter og inden for de mindre kendte (no name produkter).

Som jeg tidligere har slået til lyd for, er en løsning på køb af malerprodukter hos en maler med salg af malerprodukter ofte den bedste og billigste løsning, også for "gør - det selv- folket". Den enkelte bruger som oftest selv produkterne i sin malervirksomhed og kender produkternes styrker og svagheder. Ellers ved vedkommende ofte, hvor der kan søges hjælp i form af teknisk rådgivning. Modsat Byggemakeder, Varehuse m.m. hvor personalet som oftest ikke selv har prøvet produkterne, ej hellere ikke kender varedeklarationernes indhold og beskrivelser.

Men forhåbentligt lykke med dit projekt.

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, www. raad-mal.dk, 4180 Sorø15/05-2005

Svar

Som træmand kan jeg tilføje, at trykimprægneret træ for det første skal grundes. Det uanset om man bruger vandige eller opløsningsmiddelholdige produkter.
Min erfaring, er også, at heldækkende på sådan et sted ikke altid er af det bedste pga fejlagtige konstruktioner eller at træet ikke er tørt nok ved behandlingen.

Min holdning er, at man får hvad man betaler for, at man skal passe på med at handle FOR billigt. Det gælder ikke kun selve varen men også mht servicen.

Om det er bedre hos en maler der ikke har lært så meget teoretisk viden som en farvehandler eller om man holder fast i en med praktisk erfaring. Man skal i hvertfald passe meget på med at generaliserer på andres bekostning.Hans P. Jensen, Århus23/05-2005

Svar

Husk på at der ikke må overgrundes
1. gang grunder og 2 gange træbeskyttelse
Så har man en god bund samt overflade
Om det er vand eller olie spiller ingen
rolle. Vandige malinger er mere "åben"
(a´la goretex) end olie malinger.
Mht til betjeningen i byggemarkederne
er den helt i top - det er uddannede
farvehandlere.
Susanne, Odense25/05-2005

Svar

Svar til Hans P. Jensen, Århus !

Jeg er enig med dig i at man ikke skal generalisere. Men hvad gør du selv ? Jeg citere dig "Om det er bedre hos en maler der ikke har lært så meget teoretisk viden som en farvehandler eller om man holder fast i en med praktisk erfaring. " Hvis du ikke med disse udtalelser generalisere, så ved jeg ikke hvad du kalder det? Jeg kan oplyse dig om at der er adskillige maler, der har langt større og længere teoretiske kurser og uddannelser end farvehandlere.
Men en person der holder sin viden ajour og ser med stolthed på sit fag er værd "at gæste".
Spørgeren Morten oplyser jo netop, at han har grundet træværket i forvejen efter alle kunstens regler. Så vi må antage at der ikke er her problemet er. Men et andet sted - formodentlig manglende "kemibalance" trykimprægneret og vanddig træbeskyttelse, istedet for terpentinbaseret træbeskyttelse.

Jeg er enig med dig i, at man skal passe på med at handle for billigt. Fordi varen og servicen er derefter.

www.raad-mal.dk
Ib Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø02/06-2005

Svar

Svar & Spørgsmål til Susanne fra Odense !

Vi får oplyst af Morten, at træet bl.a er trykimprægneret i forvejen, så netop derfor er det ikke ligegyldigt, om det får vanddig eller oliebaseret træbeskyttelse.

Hvilke byggemarkeder bruger faguddannede farvehandlere ?
Eller er det kun mig der har været meget uheldigt og aldrig mødt nogle ?

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø02/06-2005

Svar

Hvis det ikke er ligegyldigt - hvad er så det bedste at gøre nu? Fortsætte med det vandbaserede - eller smøge ærmerne op?

Såfremt ærmerne skal smøges op - så modtager jeg gerne ideer til evt midler som man mindske svedmængden.

På forhånd takMorten Marquard, Snekkersten03/06-2005

Svar

Som tidligere besvaret - mal i dit tilfælde med terpentin/olie baseret træbeskyttelse.

Med hensyn til svedmængden, bør du forberede dit kondital, kan bl.a. opnås i et motionscenter, og jævnlig træning og udholdenhed.

God sommer

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø04/06-2005

Svar

Det passer slet ikke at man SKAL bruge oliebaseret maling blot fordi træet er trykimpræneret.
Iøvrigt skal de lige siges at alt oliemaling
udgår de næste par år pga EU-direktiv
Og mht til personalet i byggemarkeder
er der maleruddanede personale
i Bygma, Råd & Dåd, Bauhaus og Byggekram
samt Joh.FogSusanne, Odense04/06-2005

Svar

Jo det passer Susanne og andre !

Læs bl.a. venligst Beck & Jørgensens hjemmeside www.bj.dk under menupunktet "NYMAILET" under uge 14 b3-behandlingsoversigt: B3 - Træbeskyttelse. Jeg citerer "Ved behandling af trykimprægneret træ anbefales at benytte en oliebaseret træbeskyttelse, da imprægneringen kan give anledning til misfarvning". Yderligere information gives på telefon 39 53 03 11.

Pågældende EU-direktiv er irelevant for sagen.

Jeg må konstatere at jeg har været i de forkerte RÅD & DÅD og Bauhaus Byggecentre, da jeg ikke er stødt på faguddannet personale.

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø04/06-2005

Svar

Nu skriver vore gode Morten ikke hvad det vbil sige, at der er grundet " efter alle kunstens regler", så her skal vi - også tolke!
Men han skriver også, at træet, som jeg læser det, havde tørret nogle år efter opsætning!!!
Uanset hvad, så må træet da, i et eller andet omfang være temmelig nedbrudt. Så grunding (eller ej) og en overfladebehandling, vandig, akryl, alkyd eller olie, ville næppe holde uanset hvad.

Og hvad med konstruktionen. Hvis der er vandfælder, så kan træbeskyttelsen være nok så god; intet vil holde ret længe!

Og mht "man" SKAL give oliebaseret på trykimprægneret træ, er noget sludder.

Som B&J skriver, anbefales det. Det er en anden snak. Der er i øvrigt stadig risiko for udsvedning pga træets - det trykimprægneret - gennerelle dårlige/ringe kvalitet.

Og ja, om kort tid - 2 år - må der ikke sælges maling og træbeskyttelse indeholdende opløsningsmidler mere. Hvad der heller ikke skulle være noget problem.

Jeg har da i øvrigt, ved forespørgelser, mødt farvehandleruddannet personale samme steder som Susanne omtaler.
Ville også være mærkeligt andet. Kæderne ville da hurtigt miste omsætning i denne del af butikken, såfremt de ikke havde uddannet personale.

Frank Jensen, København06/06-2005

Filt på badeværelse

Spørgsmål

Hej, jeg vil opsætte filt ( og male det ) udenfor vådzonerne på mit badeværelse, men hvordan med vådrumsikring. LIP har et vådrumssytem men det er primært til fliser / klinker. Væggene er multiblokke. Er der nogen der erfaring med dette?René, Århus10/05-2005
Svar

Uden for Vådzonerne kræves der ikke vådrumssikring på vægge fra 10 cm over gulv og op.
Du skal først grunde så sugeevnen nedsættes. Derefter speciel klæber til filt. Klæber og maling er dyrt. Til gengæld kan det opsættes selv i brusenicher. Tag en snak med din farvehandler, hvis han er lige så kompetent som ham jeg har brugt, vil du få et godt resultat.HCJ, Odense11/05-2005

Svar

Hej Rene og andre !

I vådrums zoner er det meget vigtigt at alt materiale man bruger er specielt egnet til netop vådrum. Det vil sige netop alt ligefra grunding til spartling, klæber, vægbeklædning, maling m.m.
Netop maling skal du huske på, at dette også skal være vådrumsmaling, d.v.s. fra glans 25 og opefter, da netop denne type malinger er tilsat bl.a. fugcider (mug og skimmelhindrende, men ikke mug og skimmeldræbende).
Du kan hos stort set en hvilken som helst forhandler af maling, få den nødvendige rådgivning, Det er idag ganske almindelige hverdagsopgaver og det er idag så alment kendt, og med masser af indhøstet erfaringer. Så du bør ikke sørge længe før du finder den nødvendige "ekspertice" - også i Århus. Undskyld Rene.
Du bør måske også bemærke, at oftest er produkter beregnet til vådrumsbehandlinger mærket med "specielle farver" eksempelvis på låg (blå). Produkterne/materialet kan også være farvet f.eks. blåt sandspartel.

Held og lykke

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, www.raad-mal.dk, 4180 Sorø11/05-2005

Svar

Hej René
Jeg vil gerne blande mig lidt i debatten.
En decideret vådrumszone må IKKE malerbehandles.
Dvs. at det 70´er trick med at opsætte glasvæv/filt i brusnichen eller til kant af badekar ikke er malermæssigt korrekt.
Hvis du skal holde dig 100% efter bogen er en vådrumszone x antal cm (afhængig hvor stor din bruseniche er) + 50 cm i dette område må der ikke malerbhandles!!
Det er der imidlertidigt ikke nogen der oveholder (heller ikke dem der laver de regler!)
Dog går de fleste fliser til loft i nyt byggeri i brusenischer.
Vådrumssikringen som mureren typisk står for
skal lægges på gulv, i decideret vådrumzone og min. 10 cm op af vægge med ilagt armeringsstrimmel i ALLE indadgående hjørner.
Gasbeton og andre grovporøse overflader bør grndes med microdispers inden påbegyndelse af spartling som skal udføres med en vådrumsspartel (typisk grønlig udseende)
efter endt spartling skalder slibes og derefter grundes igen.
Opsætning af filt/glasvæv i fugtstabil klæber grunding og færdigmal med en maling glans 25 evt. Flügger Deksoplast 25.
Flügger laver desuden et helt vådrumssæt bestående af klæber,glasvæv og færdigmaling.
Det har ikke slået rigtigt an endnu men det er godkendt af TI.
God fornøjlse.Malerfirmaet Wils, København K19/05-2005

Lydisolering

Spørgsmål

Jeg skal have et flygel stående i min lejlighed og vil lydisolere det rum, det står i. Hvordan griber man det bedst an? Martin, Kbh K09/05-2005
Svar

æggebakker:)kylle, københavn18/05-2005

Svar

hvis du skal have tæppe på kan du få lyddæmpende plader til at lægge på gulvet under tæppet, husk også tætningslister ved døren, vægge og lofter tjek rockwool.dk eller isover.dkjørgen Jensen, Vejle18/05-2005

Hvidoliering af massiv køkkenbordplade i eg

Spørgsmål

Jeg vil gerne hvidoliere mine nye egetræs køkkenbordplader, men hvordan sikrer jeg, at de ikke bliver flammede, men tager lige meget imod? Og er det bedst at påføre med pensel eller bomuldsklude - jeg har nemlig hørt forskellige syn på den sag.Pernille, Kbh Ø09/05-2005
Svar

Brug Junckers Rustic olie, hvid. Væd bordpladen med en fugtig klud med rent vand (det sikrer ens farvning). Så snart overfladen er tør påfører du olien efter anvisningen på bøtten. Nemmest er påføring med klude.Thomas, Algestrup09/05-2005

Svar

Brug den nye oliebejdse Herdin, den findes både i hvid og mange andre farver, påfør den og man får en meget smuk og hvid overflade, derefter ca. 24 timer efter, behandles overfladen med træ-olie fra Skovgaard & Frydensberg.Phenixx.dk, Kbh. N09/05-2005

Næste side »« Forrige side