Byggeri.dkMaling Guiden

Farvernes betydning

Farvernes betydning Der er en række gradueringer inden for hver farve, og det er heller ikke alle mennesker, som er lige følsomme overfor hver enkel farvetype. Generelt kan der dog siges følgende...

» Stil spørgsmål

Debatforum

glasvæv eller tapet

Spørgsmål

Jeg har lige købt mig et rækkehus som jeg nu skal til at sætte i stand. Men er nu kommet meget i tvivl om hvad jeg skal vælge at sætte op i stue og gang, jeg er selv til malet vægge.. så er der nogen der kan sige for og imod til glasvæv eller tapet ???.
Og skal det værer helt rå vægge man sætter glasvæv på ???Stina, Odense13/06-2005
Svar

- Glasvæv er sværere at sætte op end tapet.
- Tapet kan relativt let fjernes igen - det kan glasvæv ikke.
- Glasvæv kræver en helt glat overflade at sætte op på. Bedst er en rå væg, men den kan være malet. Det kan lade sig gøre at sætte glasvæv op på tapet, men vær helt sikker på, at tapeten ikke slipper- til gengæld er glasvæven så til at få af igen.
Kndu, Roskilde13/06-2005

Svar

Personligt ville jeg vælge finpudsede eller fuldspartlede vægge uden glasvæv/filt/tapet. Jeg synes at en glat væg ser langt mere klassisk ud end en beklædt væg.Mark Lorenzen, København Ø13/06-2005

Svar

Tak for svarne :0)Stina, Odense13/06-2005

Svar

Hej Stina

Som med alle former for vægbeklædning er det bunden der forudsætter det flotte resultat.
Stiltapet, glasvæv, glasfilt bør kun sættes op på fuldspartlede overflader.
Nogle stiltapeter (mønstret) kræver enddog grundpapir.
At sætte væv op på tidligere malede overfalder eller sågar tapetserede overflader er rent amatør arbejde og afspejler kun en manglende faglig kunnen og viden.
Du skal tænke på at en væv eller en glasfilt kan males igen og igen afhængig af tidens trend.
Glasfilt og væv armere væggen og gør den mere modstandsdygtig overfor stød m.m.
Mht. glasfilt kan du opnå det "pudsede" look ved at benytte en meget korthåret rulle ev. mohair.
Stiltapeter derimod skal vælges efter temperament der findes utalige og i alle prisklasser.
Her i firmaet bruger vi meget Designers Guild, der hele tiden udvikler nye mønstre i tidens farver.
God fornøjelseMalerfirmaet Wils, København K14/06-2005

Har tidligere malet med oliebaseret Gori

Spørgsmål

Vores sommerhus er grunder med terpentinbaseret grundingsolie, som blev leveret med huset, derefter brugte vi Gori 88 heldækkende (svenskrød), skal vi fortsætte med oliebaseret eller er det Ok at benytte vandbaseret heldækkende evt. Gori eller andet godt produkt. Hvilket produkt kan anbefales for lang holdbarhedTorben Sejerø, København11/06-2005
Svar

Hej !

Se længere nede på siden "TRÆBESKYTTELSE"

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø11/06-2005

Svar

Man kan altid bruge vandige produkter oven på terpentinbaserede produkter.
Hvorimod først vandige produkter og derefter oliemaling kan være problematisk p.g.a. at oliemalingen kan få det vandbaserede til at opkoge.

Jeg siger ikke det gør det, men det kan forekomme.

God sommer

www.raad-mal.dk
Ib Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø11/06-2005

Svar

JEg har godt nok aldrig oplevet at oliebaseret træbeskyttelse får vandbaseret træbeskyttelse til at koge op.

Problemet kan være, at hvis den vandbaserede træbeskyttelse stadig er relativt frisk, kan den oliebaserede træbeskyttelse være svær at få til at hæfte - den kan skille, når den bliver malet på. Tommy, Terndrup14/06-2005

Svar

Kære Tommy !


Så har du noget til "gode".

Alt terpentin/oliebaseret maling kan få vandbaseret maling til at koge op.

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø14/06-2005

Svar

Fair nok, men under hvilke fourdsætninger?

Jeg har malet al mit udvendigt træværk med oliebaseret træbeskyttelse ovenpå vandbaseret. Jeg har malet alle mine indvendige fodlister og gelændre med vandbaseret grundmaling og oliebaseret topmaling uden skyggen af det problem du nævner.

Tommy, Terndrup15/06-2005

Svar

Du kan male med oliebaseret træbeskyttelse på vandbaseret, MEN det kommer an på lag tykkelse af den vandbaseret træbeskyttelse. Og hvordan finder familien Danmark ud af hvor tykt et lag der er på i forvejen???? Svært, hvis ikke umuligt.....Hvis man er i tvivl, brug vandbaseret! Det er efterhånden et bedre produkt på mange områder end oliebaseret.Sigurd, Søborg26/06-2007

tapet på mdf-plader

Spørgsmål

Vi bor i en fremlejet lejlighed, og vil gerne tapetsere for at gøre det lidt hjemligt. For ikke at få problemer når vi forlader lejligheden, har vi fået fortalt at det er muligt at tapetsere en plade og efterfølgende sætte den på væggen. På den måde er den let at fjerne når vi flytter. Det skal siges at det kun er et område på ca. 2,5 x 2,5 meter. Er det muligt at få et par gode råd ang. projektet? Vi forestiller os at bruge mdf-plader, da vi gerne vil have tynde og stærke plader. Lise, frederiksberg10/06-2005
Svar

Hvorfor købe en dyr møbelplade? Køb gibs eller en 10mm spånplade!!Madsen, Aalborg12/06-2005

Træbeskyttelse

Spørgsmål

Hejsa,

jeg skal have givet det udvendige træværk på huset en omgang. Det er behandlet med heldækkende træbeskyttelse, men jeg ved ikke hvilken da det sidst er den tidligere ejer der har gjort det.

Da jeg var en tur i Bauhaus spurgte jeg en fra malerafdelingen hvad han ville anbefale. Han anbefalede en oliebaseret Pinotex SuperDec, incl. en oliebaseret grunder.

Da jeg dagen efter var derude igen stod der en sød dame fra Pinotex og solgte netop Pinotex SuperDec på tilbud. Hun spurgte mig hvorfor jeg tog spande med den oliebaserede træbeskyttelse, og da hun hørte den anbefaling jeg havde fået rystede hun på hovedet og sagde at det var lige omvendt:

1) Er træværket behandlet før og ved man ikke med hvad, så skal man ALTID bruge vandfortyndbar træbeskyttelse.

2) Grunderen skal være vandfortyndbar.

3) Det er den oliebaserede træbeskyttelse der kan falme med tiden, ikke den vandbaserede som Bauhaus-gutten havde fortalt mig.


Hvem af dem skal jeg tro på??

mvh
BrianBrian, Roskilde08/06-2005
Svar

Hej Brian

Ja, svarene er mangfoldige og kan virke meget forvirende.
Som udgangspunkt skal den tidligere malet overflade være fast og bæredygtig samt fri for begroning m.m.
Derefter er det et smagssag hvad man vælger som sin træbeskyttelse om det er olie eller en vandig træbeskyttelse er et spørgsmål om temperament.
Den oliebaseret (alkyd) bliver mat med tiden (den forvitre).
Den vandige træbeskyttelse bevarer sin galns lidt længere.
Gældende for dem begge er selvfølgelig om miljøet omkring dvs. ligger det i 1. række ud til havet, står det og bager i solen dagen lang osv. osv.
Her i firmaet bruger vi Flügger 97 den oliebaseret og er super til udvendigt træværk.
God fornøjelseMalerfirmaet Wils, København K08/06-2005

Svar

Hej Brian !

Du har vel kun, som så mange andre været udsat for et Byggemarkedets (Bauhaus) rådgivning og vejledning eller mangel på samme.

Hvis du stadig er fokuseret på mærket, herunder Pinotex kan du på deres hjemmeside www pinotex.dk læse om de forskellige produkter, og gå i dybden med dette, ved at læse produkternes tekniske datablade. Hvis du gennemfører denne søgning, vil du bl.a. også konstatere, at der findes grundere på både terpentin og vandbasis indenfor Pinotexs produkter, i lighed med andre produkter, der også har både vandige og terpentinbaserede produkter.
Men husk der er masser af andre gode tilbud end Pinotex.
Husk det vigtigste i alt malerarbejde er forarbejdet. D.v.s. afslibning/afskabning af løssiddende maling, om nødvendigt fjernelse af gammel maling med lak og maling fjerner. Derefter grundrengøring. Grunding på alt bart og nyt træ. Jeg foretrækker en terpentinbaseret grundingsolie og efterfølgende 2 gange træbeskyttelse. Det afhænger netop af terperament, om man vælger vand eller terpentin. Jeg foretrækker en vandbaseret træbeskyttelse. Den kan hellere ikke få gammel maling til at koge op, i modsætning til en oliebaseret træbeskyttelse.
Oliebaseret træbeskyttelse taber hurtigere glans og farve end den vandbaserede træbeskyttelse. Husk dog på "vandfælder" vandrette trækonstruktioner, der hvor vandet kan ligge igennem længere tid, er den oliebaserede træbskyttelse at foretrække. Også i de tilfælde hvor man er mere sjusket med sit forarbejde, hvad man ikke bør være, (terpentin binder bedre snavs m.m. end vand).

Held og lykke

www.raad-mal.dkIb Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø08/06-2005

Svar

Pudsigt. Jeg ringede til Gori / Dyrups rådgivningscenter, og fik det svar, at til renovering af tidligere malet træ, bør man bruge en oliebaseret træbeskyttelse - Dels for at give det udpinte træ noget olie, og dels fordi oliebaseret træbeskyttelse netop forvitrer. Problemet med vandbaseret træbeskyttelse til renovering er, som jeg forstår det, at i takt med at man kommer flere lag vandbaseret alkyd på, øger man modstanden mod vandgennemtrængning, for til sidst at ende med en totalt uigennemtrængelig overflade, med stor risiko for rådskader bag ved.

Anyway - jeg er ikke ekspert på området. Syntes dog det er betænkeligt, at fabrikanterne ikke er enige. Man kunne jo få den tanke, at der er nogen der ønsker at markedsføre vandbaseret træbeskyttelse, som det evigt saligtgørende, fordi det er det eneste de professionelle må bruge. Ole, Hjørring09/06-2005

Svar

Hej,

jeg er forvirret på et højere plan! Står i samme situation som Brian, der stillede det oprindelige spørgsmål. Jeg skal have malet et udhus (vist nok malet med "laserende" træbeskyttelse samt en carport (ældre, ikke behandlet, trykimprægneret).

Begge del skal være hvide (dækkende, og jeg har ikke mod på at male igen før om mange år.

Hvilke produkter / fremgangsmåde bør jeg bruge? René, Vanløse10/06-2005

Svar

enige med andre omkring rådgivningen i Bauhaus. Den er for at sige det mildt MEGET mangelfuld.
Prøv en ordenlig farvehandler, vi har f.eks en her i brøndbyøster som er yderst kompetent (Balling storkøb, brøndbytoften, se også deres hjemmeside, de er en del billigere med kvalitets maling). De fører et svensk kvalitetsmærke, hvilket vi har brugt til træbeskyttelse af vores hus. Det står faktiskt som da vi påførte det for ca 4 år siden. Efter sigende skulle de holde i min 10 år. Hvilet er ret vigtigt for os, idet det var en stort arbejde. Vi skulle nødig arbejde forgæves.
Andre farvehandlere kan sikkert også rådgive...........men vælg en farvehandler, de ved hvad de taler omHans H, Brøndbyøster10/06-2005

Svar

Hej igen,

tak for jeres svar. Jeg ringede lidt rundt, og en opsummering af de råd jeg fik er følgende:

1) Brug vandig grunder og træbeskyttelse når træet ikke er revnet, der ikke er bare ender, og træværket ellers ser sundt ud.

2) Brug oliebaseret træ hvis der er revner eller træet er "gået fra".

Den vandige holder den hvide farve bedre, den oliebaserede falmer/gulner. Forbehandlingen skal være bedre ved brug af vandig træbeskyttelse, oliebaseret er mere tolerent overfor lidt snavs.

Det er hvad jeg retter mig efter, så mit valg bliver en vandig. Så håber jeg ovenstående passer - der er da 50% chance for at vælge rigtigt :-)

mvh
Brian
Brian, Roskilde10/06-2005

Svar

Hvad gør alle jer,der kun vil bruge oliemalinger??? om et par år udgår alt oliemaling alligevel!! grundet EU-direktiv!!
Vandige malinger er mere ÅBEN end oliemalinger!!
Søren, Ålborg11/06-2005

Svar

Hej alle !

På Teknologisk Institut ved de en masse om maling, herunder også om træbeskyttelse, og de er leverandør uafhængige og uvildige. Her har de bl.a. udført et forsøg omkring træbeskyttelse med vandige contra terpentin/oliebaserede produkter. Uden at gå i dybden - det vil simpelthen være for omfattende. Kan det konkluderende oplyses, at de vandige produkter er de bedste på de fleste områder, sammenlignet med oliemalingerne. Men som så meget andet i "livet" er der også både fordele og ulemper, bl.a. vandrette overflader er bedst med olieprodukter. Det er også rigtigt at vandige produkter er mere åbne (diffusionsåben).
Det er også snart slut med oliemaling. Med hensyn til forvitring bliver alt maling med tiden nedslidt mere eller mindre af naturen, men det tager længere tid med vandig træbeskyttelse. Derfor er det også vigtigt med forarbejdet i form af afrensning, slibning og rengøring med kemikalier (grundrens.). Og i særdeleshed med vandige produkter. De fleste "historier" om dårligt malerarbejde, kan henføres til mangelfuldt forarbejde.
Om Goris (Dyrups) erfaringer og rådgivning kan måske tolkes derhen, at netop de laver meget træbeskyttelse på oliebasis. Fortalte de også om de uheldige erfaringer mange har gjort sig med Bondex(Dyrup)? F.eks. på Sternbrædder og Udhæng, der er pæne på overfladen, men med råd inde bagved i selve træet. En situation der netop kan opstå p.g.a. manglende difusionsåbenhed. Men hvad gør Dyrup, når oliemalingen udgår, og træet måske ikke så meget længere siger Gori ? Men noget andet !

Om nogle markedsfører vandige produkter på bekostning af andre, er vel en "smagssag" ? Men der er vel næppe leverandører der ikke vil fremhæve egne produkter. Men de fleste har nu både vandige og olieprodukter, med både de fordele og ulemper der hermed er forbundet med opgavens art og behov. Husk det med "Moderen og Datteren".

I en kombination af viden og erfaringer, bruger jeg selv på bart og nyt træ oliegrunder ( af hensyn til vedhæftning og indtrængen). Og derefter 2 gange vandig træbeskyttelse, gerne fra Norge eller Sverige, de har masser af erfaringer med træhuse.

GOD SOMMER

www.raad-mal.dk


Ib Abildgaard, RÅD & MAL, 4180 Sorø11/06-2005

Svar

Nå, Brian
Som du kan læse er svarene mangfoldige og du har også truffet dit valg....godt for dig.
Du kan jo nok se at selv ikke fagfolk, gør-det-selv´er og amatører kan blive enige.
Held og lykke med dit projekt
Malerfirmaet Wils, København K14/06-2005

Rund kant

Spørgsmål

Jeg vil gerne male en farvet firkant med afrundede hjørner på en hvid væg. Nogle der har gode tips til h0vordan jeg nemmest laver hjørnerne pæne?Kasper, Valby07/06-2005
Svar

Man kan få noget bøjeligt/elastisk malertape. Det kan du lave hjørnerne med.-, -07/06-2005

Svar

Fri håndsmaling langs en blyantstreg lavet med en gammeldags passer eller med en blyant i en snorMarie, Græsted07/06-2005

Næste side »« Forrige side

 

Køb & Salg - Maling Guiden

    » Indryk gratis annonce » Se alle annoncer