Mere tæt med ny type dampspærre - Isolering Guiden - Byggeri.dk - Alt om isolering

Byggeri.dkIsolering Guiden

« TilbageArtikel

Mere tæt med ny type dampspærre

Tests viser, at renoveringer udefra bliver meget tættere, når der bruges en fugtadaptiv dampspærre.

En ny type dampspærre er så småt ved at vinde indpas når konstruktionen skal isoleres udefra. Det er den såkaldte fugtadaptive dampspærre, der har vist sig at gøre konstruktionen langt tættere i forhold til tætning med PE-folie.

Faktisk hele fem gange tættere, viste en Blowerdoor-test på Teknisk Skole i Roskilde, hvor man testede de to materialer mod hinanden på mock-up.

I konstruktionen med den fugtadaptive dampspærre slap der kun 0,68 l luft i sekundet gennem, mens der trængte 3,52 l/s gennem PE-folien (kravet i nybyggeri er i forhold til klimaskærmens areal 0,75 l/s pr. kvm. klimaskærm).

Resultatet med den fugtadaptive dampspærre er bemærkelsesværdigt godt af to årsager. Dels fordi det er lige så tæt som en dampspærre i et nybyggeri, der normalt etableres indefra over lange regelmæssige stræk med ukomplicerede samlinger. Og så fordi, at det faktisk var et urutineret tømrersjak fra Færøerne, som opsatte den fugtadaptive dampspærre over for et rutineret tømrersjak, der skulle vise at man sagtens kan isolere effektivt med PE-folie. Færingerne besøgte Roskilde Tekniske Skole for at lære at opsætte dampspærre.

En diffusionsåben membran

Ifølge Lars Due, tæthedsekspert fra firmaet Isolink og en af hovedmændene bag forsøget, var resultatet dog helt som forventet. Hans erfaring fra flere renoveringsopgaver er, at den nye type dampspærre netop tætner så meget bedre.

Forklaringen er, at dampspærren i virkeligheden er en diffusionsåben membran.

- Fidusen er netop, at man kan føre membranen op over spærene, når materialet er diffusionsåbent. Fugt indefra tilbageholdes ikke, men sendes videre ud i den ventilerede tagkonstruktion og væk fra konstruktionen. Gør man det samme med en PE-folie vil spærene hurtigt rådne, forklarer Lars Due.

- Derfor har membranen klare fordele i forhold til PE-folien ved isolering udefra. Når den går op over spærene fås langt bedre tætninger ved knudepunkterne i forhold til PE-folien, hvor man ellers skal skære af og tætne ved hvert spær. Det giver nemlig mange lukninger, og selv med masser af rutine ender det med mange utætheder, siger Lars Due.

Farvel til PE-folien

Fugtadaptive dampspærrer er relativt nye herhjemme, hvorfor de måske betragtes med nogen skepsis. Netop fordi de er diffusionsåbne

- Man skal selvfølgelig være ekstra opmærksom overfor alt nyt, indtil det har bevist sit værd. Men der er masser af erfaringer med denne type dampspærre fra bl.a. England og Tyskland, og der står store virksomheder bag produkterne, siger Lars Due.

Han mener derfor, at det kun er et spørgsmål om tid, før den sidste stump PE-folie bliver brugt til at tætne med generelt.

- Med større og større fokus på energirigtige tætte boliger kan PE-folien ikke være med. Det er tendensen i udlandet, og den vil vi også se herhjemme, mener Lars Due og giver et frisk bud på 15 år, inden alle bruger den fugtadaptive dampspærre eller dampbremser til bygninger i fugtbelastningsklasse 1 og 2.

 

Fakta - Brug af dampspærre

Dampspærren etableres normalt på den varme side af isoleringen. Den skal forhindre, at fugt inde fra huset trænger ud i de bærende konstruktioner. Den har traditionelt været en lufttæt PE-folie, som samtidig skal slutte helt tæt ved rør, stolper og ledningsgennemføringer.

På Roskilde Tekniske Skole lærer man at bruge nye materialer og nye metoder. Ved nybyggeri anbefaler man at isolere på indersiden af trækonstruktionen med tætte folier. Hvis man ved renoveringer foretrækker at bevare den indvendige beklædning og derfor tætner og isolerer udefra, anbefales diffusionsåbne membraner (fugtadaptiv dampspærre). Membranen kan føres op over spærene. Vanskelige samlinger undgås, og tætheden bliver bedre.

Isolering

Blower door energimærket

Celluloseisolering

Energibesparelse

Facade tætnings kit

Fugebånd

Gulvisolering

Hulmursisolering

Isoleringspaneler

Kælderisolering

Loftisolering

Lydisolering

Spar penge online

Tagisolering

Termografi, drone

Thermografering

Vindspærre

Vægisolering

Tilføj firma,
send en mail

 • BG ByggrosBG Byggros

  Calsitherm Indeklimaplade - Det naturlige valg der effektivt forbedrer dit indeklima

 • DAFADAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter

 • Saint-Gobain IsoverSaint-Gobain Isover

  Ubrændbar og miljøvenlig isolering udført af Autoriserede ISOVER Indblæsere.

 • SundolittSundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.


Køb & Salg - Isolering Guiden

» Indryk gratis annonce » Se alle annoncer