Alternativ isolering med omtanke - Isolering Guiden - Byggeri.dk - Alt om isolering

Byggeri.dkIsolering Guiden

« TilbageArtikel

Alternativ isolering med omtanke

Ny anvisning siger god for organiske materialer - men de må ikke bruges ukritisk, advarer By og Byg.

En ny anvisning fra By og Byg (Statens Byggeforskningsinstitut) har rent byggeteknisk blåstemplet brugen af alternative isoleringsmaterialer.
”By og Byg Anvisning 207: Anvendelse af alternative isoleringsmaterialer” har fået forkæmperne af de organiske materialer til at vejre morgenluft. Men By og Byg understreger dog, at anvisningen ikke betyder, at man ukritisk kan kaste sig over de alternative materialer.

- De forsøg, som ligger bag anvisningen, har vist, at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvilke isoleringsmaterialer, der anvendes i en given sammenhæng. Tilsvarende skal bygningskonstruktionerne udformes under hensyntagen til de valgte isoleringsmaterialer. Forkert anvendelse kan føre til byggeskader, udtaler projektleder, seniorforsker Carsten Pedersen, fra By og Byg.

Ifølge anvisningen er organiske materialer som halm, hør, hamp, træfibre og papirgranulat dog gode alternativer til mineraluld.

Ud over de nævnte organiske materialer omhandler anvisningen tillige ekspanderet perlit (et kornet materiale baseret på en vulkansk bjergart), der i denne sammenhæng også betragtes som et alternativt isoleringsmateriale.

Nøje vurdering
Men By og Byg understreger, at det nøje skal vurderes, hvornår man kan bruge de forskellige alternative materialer, da deres egenskaber afviger på en række afgørende punkter fra mineraluld.

Den nye anvisning beskriver de seks alternative isoleringsmaterialers egenskaber med hensyn til varme, fugt, brand, densitet og sætning samt lydisolering.

Den rummer også en sammenlignende miljøvurdering af isoleringsmaterialer med både data fra de alternative og de konventionelle isoleringsmaterialer.

Ifølge By og Byg viser sammenligningen, at de alternative materialer, når de er anvendt korrekt, uden problemer kan anvendes i stedet for mineraluld.

Materialet perlit adskiller sig dog fra de fem andre materialer ved kun at være velegnet til få konstruktioner, medmindre der træffes særlige foranstaltninger. Ifølge By og Byg er perlit et materiale, som let løber ud af konstruktionen, hvis ikke den er helt tæt.

Miljøgevinster
Endvidere er der ifølge By og Byg betydelige betydelige miljøgevinster at hente på isoleringsaffaldet ved nedrivning af en bygning.

Materialerne papir, hør og halm kan umiddelbart afbrændes eller genbruges, mens mineraluld er klassificeret som farligt affald, og skal derfor deponeres.

Ingen af de anvendte tilsætningsstoffer til de alternative materialer er opført på Miljøstyrelsens liste over farlige stoffer eller den såkaldte effektliste. Kun borsalte, der er i papirisolering og hør som brandhæmmere, er på listen over uønskede stoffer.

Som udgangspunkt skal man bruge åndedrætsværn i arbejdet med de alternative isoleringsmaterialer, da de - i lighed med mineraluld - er støvende. Men hvor meget eller lidt de støver, afhænger af bygningskonstruktionen, selve bygningen, vejret og arbejdsmetoderne, oplyser By og Byg.
-ls.

Isolering

Blower door energimærket

Celluloseisolering

Energibesparelse

Facade tætnings kit

Fugebånd

Gulvisolering

Hulmursisolering

Isoleringspaneler

Kælderisolering

Loftisolering

Lydisolering

Spar penge online

Tagisolering

Termografi, drone

Thermografering

Vindspærre

Vægisolering

Tilføj firma,
send en mail

 • BG ByggrosBG Byggros

  Calsitherm Indeklimaplade - Det naturlige valg der effektivt forbedrer dit indeklima

 • DAFADAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter

 • Saint-Gobain IsoverSaint-Gobain Isover

  Ubrændbar og miljøvenlig isolering udført af Autoriserede ISOVER Indblæsere.

 • SundolittSundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.


Køb & Salg - Isolering Guiden

» Indryk gratis annonce » Se alle annoncer