Byggeri.dkEl & Lys Guiden

» Stil spørgsmål

Debatforum

Kabel størelse ved 50 amp sikring

Spørgsmål

Er der en som kan hjælpe mig med en kabel størelse ved 50 amp sikring

Jeg er bosat i Thailand, og er ved at sætte en ny central op i en anden bygning end der hvor jeg har min hoved tavle.
I hovedtavlen hvor jeg trækker kablet fra, er der en hovedbryder med 125 amp sikring, og der har jeg tænkt mig at sætte en 3 x 50 amp sikring op til det kabel jeg skal trække over til det andet lokale hvor jeg har opsat en Square D hovdtavle med en hoved afbryder på 100 amp. Skabet er godkendt til max 100 amp
Nu er det sådan at jeg har fået opsat met system af en Thailandsk elektrikker, og har opdaget at det meste er sammensat med tape og andet ragelse, og det samme problem har mine naboer, så derfor har jeg besluttet at gøre det hele selv, og skifte alt elektrisk ud.

Jeg kan vælge mellem alu eller cu.

Hjææælp

Hilsen HenrikHenrik Aagaard, Khao Lak (Thailand)19/02-2007
Svar

Ved normale varmeafledningsforhold

cu min 10 kvadrat det kan belastes med 50 A
al min 16 kvadrat det kan belastes med 53 Ajon, Holstebro19/02-2007

Svar

Henrik Aagaard

Det skulle ikke undre mig at Thailand udføre deres installationer efter den amerikanske NEC.

Hvis dette er tilfælde skal du indkøbe AWG #8 i kobber eller AWG #6 i aluminium

MVHPoul, Glostrup19/02-2007

Svar

I østen har de et særdeles afslappet forhold til EL-installationer. Jeg har set installationer i Indonesien der ville give De danske sikringsstyrelsesmedlemmer hjerteanfald på stribe. Det er nok ikke meget anderledes i Thailand. Der benyttes formentlig amerikanske komponenter ligesom i Indonesien, så det er sikkert rigtigt at det er AWG angivelser der skal benyttes. Nogle af disse kabler har en større maxemperatur end vi normalt benytter. Du må rådføre dig med lokale regler, hvis sådanne overhovedet findes. HCJ, Odense19/02-2007

Svar

Eller for at være helt sikker. Køb alt hvad du skal bruge i DK og lav det efter vores standard.
God fornøjelseVagn El-Installatør, Horsens20/02-2007

Svar

Det bliver nok urimeligt dyrt at slæbe 100 meter 5 x 10 mm2 til Thailand :-)

De opgivne AWG størrelser er sammen med 50A forsikring beregnet til 75 gr. installationer, dette er et krav til udendørs installationer uagtet at kablet evt. kan tåle 90 gr.

MVHPoul, Glostrup20/02-2007

Svar

Mange tak til jer alle sammen.
Jeg har prøvet at finde ud af hvilken standard de bruger i Thailand, men er stadig ikke helt sikker.
Jeg mener ikke at delene er nedre i Danmark end i Thailand, da jeg har set de samme tavler ombord i mange skibe, og kablerne er vel ikke bedre i Danmark end i mange andre lande, bare meget dyrere.
Jeg er i øjeblikket ved at fjerne en befindtlig instalation, og der er brugt 25 mm2 alu, så jeg har tænkt mig at genbruge dem.
Thailand har regler med hensyn til instalation, men problemet er at de som laver instalationerne mange gange bruger en lidt for let løsning, og der er ikke nogen der kontrolerer dem, og selvom at der er, er jeg ikke sikker på at de kender reglerne.
Hvis i en gang kommer til Thailand er i velkommen til at besøge os.
www.ladda.net
Henrik Aagaard, Khaolak (Thailand)20/02-2007

Hej

Spørgsmål

1. Er der nogen der kan klargøre reglerne lidt for mig, hvordan et lampested skal være efter man har sænket loftet. I vores hus (med nye lofter oven på de gamle) er der nærmest bare "et hul" når skruer den hvide rosette ned. (Den runde plade med centerhul til lampeledning) I bunden af dette "hul" er der dog en løs "kop" i metal. Er dette lovligt? (Så længe der er tilgang til alle samlinger..)

2. Så vidt jeg ved må man godt selv lave forlængerledniger (ihvertfald udskifte en defekt stikprop). Men må man så godt trække ledningen igennem f.eks. en væg, et køkkenskabselement, en hylde eller andet, inden man påmonterer stikproppen igen?

Takker!Theodor, Hjørring19/02-2007
Svar

Har fundet følgende:

Forlængerledninger:
Tilledninger
Tilledninger skal opfylde bestemmelserne i dette kapitel, i den udstrækning de kan finde anvendelse, samt bestemmelserne i 521.8.1 til 521.8.4.
521.8.1 En tilledning skal bestå af en bøjelig ledning, som indeholder alle ledere, der hører til samme strømkreds, herunder også en eventuel beskyttelsesleder.
521.8.2 En tilledning skal normalt sluttes til den faste installation i det rum (eventuelt i det fri), hvor det elektriske materiel anvendes.
Tilledningen skal enten tilsluttes en stikkontakt eller en udløbsroset o.l.
Tilslutningssteder skal anbringes i et sådant omfang og på sådanne steder, at anvendelse af tilledninger af unødvendig længde undgås.
Tilledninger skal i begge ender være aflastet for træk og sikret mod vridning ved hjælp af aflastningsindretninger, der udgør en del af det materiel, som tilledningen tilsluttes.
521.8.3 I en stikprop eller en transportabel stikkontakt (forlængerled, tristikdåse m.v.) må der kun monteres én tilledning.
JK, herning19/02-2007

Svar

Theodor, Hjørring

1. Jeg er ikke sikker på at jeg forstår din beskrivelse - Som jeg læser det, er der opsat nye lofter direkte på dine gamle, i den forbindelse har man "forlænget" lampeudtaget med en metalanordning? - Hvis jeg har ret i dette, er svaret at materialet skal være godkendt og beregnet til brugen som loftroset, nu kan jeg ikke mindes at havde hørt om en sådanne dåse, måske andre i forummet kan hjælpe.

2. Du må gerne selv montere en forlængerledning, vær opmærksom på at såfremt denne monteres i forbindelse med køkkenskabe, skal hullerne være så store at stikproppen kan gå uhindret igennem.
Du skal være opmærksom på, at såfremt din forlængerledning skal trække energitunge ting, skal ledningen være af en hvis størrelse, tag en fagmand med på råd.
Der må ikke umiddelbart trækkes forlængerledning fra et værelse til et andet, medmindre ledningen ændre status til fast installations ledning, dvs. min. 1½ mm2 blød ledning.

MVHPoul, Glostrup19/02-2007

Svar

Tak for jeres svar :-)

@Poul, Glostrup:
Det du fortæller med at hvis man skal fra et rum til et andet, så skal man bruge min. 1½ mm2 blød ledning. Betyder det at man f.eks. kan sætte en lampe op i loftet så bare bore et hul til en 1½ mm2 ledning i loftet og derefter få monteret en ledning direkte fra lampe til en samledåse på loftet?
Med andre ord - man behøver ikke et lampested...?Theodor, Hjørring20/02-2007

Svar

Theodor
Jo, du behøver lampested, men ledningen skal være mindst 1½ mm2, da denne kommer fra et andet lokale – Umiddelbart lyder dette dog ikke som en særlig hensigtsmæssig løsning, ville nok fortrække at ændre den faste installation.

MVHPoul, Glostrup20/02-2007

Klemlisteinstallation

Spørgsmål

Kan "trækassen" i en klemlisteinstallation erstattes med en PVC kabelbakke (dem der man klemmer et låg på). Dvs. at der ikke bruges samledåser og samlinger med samlemuffer ligger inde i kabelbakkenJens, København19/02-2007
Svar

Nej, klemlisteinstallationer skal være fastgjort i specielle bøjler.
Hvis kabelbakken er stor nok kan der laves alm. rørinstallation med tilhørende dåser.HCJ, Odense19/02-2007

Svar

Du må godt sætte en kabel bakke op og samle dine ledniger inde i. Men det skal være en bakke, hvor du skal bruge værktøj til at åbne den. F.eks. tehalit BR.
Raahauge, Kgs Lyngby19/02-2007

Svar

til Raahauge.
Hvad er det præcis for en Tehalitkanal du anbefaler som ledningskanal? giraffen, kbh19/02-2007

Svar

F.eks. en Tehalit BR 60/130Elektrikeren, ELSTRØM19/02-2007

Svar

www.sik.dkLennart Bertelsen, Frb C20/02-2007

Svar

Tak alle sammen!
Til sidst: Hvor kan man købe Tehalitkanaler.
Jeg har prøvet i Silvan, men de har dem ikke.Jens, København20/02-2007

Svar

Hos din lokale installatørVagn El-Installatør, Horsens21/02-2007

Svar

prøv www.elvvs.dk

Raahauge, Kgs Lyngby21/02-2007

Svar

så skal du bare lige være opmærksom på om tehalit,angiver at den pågældende kanal kan anvendes til løse ledninger....keld, brønshøj21/02-2007

Svar

Hej Jens og andre.

Jeg tror du er ved at blive ledt på vildspor.

BR kanaler fra Tehalit er KABEL-kanaler og ikke LEDNINGS-kanaler.

LEDNINGS-kanaler er et særligt, dyrt og ikke så udbredt system - tror slet ikke det fås i byggemarkeder.

Anvendelse af LEDNINGS-kanaler kræver en større research - så hold dig fra det og følg i stedet forslag fra HCJ om KABEL-kanaler, kabler og dåser.

Ang. LEDNINGS-kanaler kan du læse mere via ovenstående link.giraffen, kbh21/02-2007

Svar

Tehalit BR 60/130 kan anvendes til løse ledninger idet der skal bruges værktøj (skruetrækker) for at åbne kanalenElektrikeren, ELSTRØM21/02-2007

Svar

Til ELSTRØM.
Nu skal du passe på med at rådgive forkert. Kun LEDNINGS-kanaler der er fremstillet specielt til formålet må anvendes.

Læs nu meddelelsen som Lennart har været så rar at linke!giraffen, kbh21/02-2007

Svar

Til giraffen
Hvori er rådgivningen forkert??
Tehalit BR 60/130 er en ledningskanal (kabelkanal i daglig tale) som defineret i ovennævnte linkElektriker, ELSTRØM21/02-2007

Svar

Engang til tak. Jeg har studeret Lennart''s link. Der står det meste af det har brug for.Jens, København22/02-2007

Svar

Om det er en ledningskanal eller ej. Når du kommer op i de dimensioner 60mmx130mm, så er der plads til en samling inde i dåsen (gul rørdåse, AP9 eller tilsvarende). Ved at lave samlinger i dåse, så må kanalen også anvendes til fremføring af tele, data og antennekabler i kanalen.elektrikeren, københavn V22/02-2007

Svar

Antenne, telefon mm. i samme kanal som stærkstrøm - kun med skillespor.

Jeg ringer til "Tehalit" i morgen og finder ud af om det er mig der galt på den mht. BR 60/130. giraffen, kbh22/02-2007

Svar

Nej du ringer til WexøeElektrikeren, ELSTRØM22/02-2007

Svar

Til Giraffen
Har du fået ringet til Wexøe vedr. Tehalit kanaler??Elektrikeren, ELSTRØM26/02-2007

Svar

Hej igen
Jeg har besluttet at bruge samledåser og kablers (måske også lidt rør og ledninger).
I byggemarkedet har jeg fundet to typer kabler, hvor den ene er tyndere end den anden. Der står noget om at de tynde kabel ikke må støbes ind eller graves ned.
Jeg har tænkt mig at trække det tynde kabel mellem afbryderne og samledåserne som skal erstatte klemlisteinstallationen (igennem jernrør. På denne måde slipper jeg for at føre jernrørene ind i samledåserne.
Kan de tynde kabler bruges til sådan noget?
Lyder det ellers som en brugbar løsning?Jens, Køenhavn04/03-2007

Stikkontakter

Spørgsmål

Jeg har bygget sommerhus og får lavet El af aut. installatør...(på fast tilbud)..Men er lidt utilfreds...Er det ikke fagligt korrekt at der er en stikkontakt lige indenfor døren i ca. 1,20 m...over gulvet..?
i f.eks værelser...Her findes kun stikkontakter på modsatte vægge i gulvhøjde...
Findes der nogen faglig kotyme omkring dette..?
På forhånd tak...
Venlig Hilsen Per JensenPer, Kolding17/02-2007
Svar

Jo, det har du have ret i. Men det var tilbudsarbejde og måske snuppede du det billigeste ?Vagn El-Installatør, Horsens18/02-2007

Svar

Hvis man udbyder arbejde i tilbud, er det enormt vigtigt at precicere 100% hvad man ønsker.
Det er meget bedre at spørge sig for og finde en ordentlig håndværker end at spare nogle få tusinde kroner. HCJ, Odense18/02-2007

Svar

Hej Per
Håber din installatør udfører 1 stikkontakt pr. 4m2.
Ellers kan du komme efter ham den slyngelElektriker, ELSTRØM18/02-2007

Svar

Det er dejligt med en stikkontakt ved døren til støvsugeren mm, men kan undværes.
Til gengæld laver man altid en afbryder inden for døren i ca. 110 cm højde som tænder et lampeudtag/roset.giraffen, kbh18/02-2007

Svar

1000 tak for svarene....Der sidder ganske rigtigt afbryder lige indenfor døren i ca. 110 cm højde - Men manglede som sagt en stikkontakt samme sted..vidste ikke om denne er normal standard..?
Tilbuddet gælder : "Ny grundinstallation udført efter afsnit 6 - Elektriske installationer"
(Ps. der er udført min. 1 stikkontakt pr. 4 m2)
Også lidt af grunden til min irritation er at alle kontakter er hvide.. farve iflg. tilbud skal være lysegrå..og ca halvdelen sidder irriterende skævt.. (meget skævt)
Fortsat god weekend.....PerPer, Kolding18/02-2007

Svar

Hej Per
Der står i bekendtgørelsen af den autoriserede skal lave sit arbejde håndværksmæssigt korrekt - derfor skal du brokke dig over skæve kontakter. Hvis der i tilbudet er oplyst lysegrå kontakter skal de sku være lysegrå - få installatøren til at lave det omElektrikeren, ELSTRØM18/02-2007

Må-må ikke

Spørgsmål

Syntes det er lidt rystende læsning herinde på siden under elinstallationer!
GDS folk der vil spare penge, og som tydeligvis ikke ved hvad de laver. Tænk at vil spare penge på inatallationer som man ikke må lave selv, mon ikke der er en grund til det er ulovligt. Men dem der ikke fatter det, bliv endelig ved så har vi-elektrikerne og brandvæsnet da sikret vores arbejde i fremtiden!
Dem der vil vide lidt mere:


I 1989 blev lovgivningen lempet, så man i dag selv må udføre en række el-opgaver, som tidligere skulle udføres af en autoriseret el-installatør.
Her ses en oversigt over arbejder, man selv må udføre og de arbejder, der skal udføres af en autoriseret installatør.

Gør-det-selv

udskifte eksisterende afbrydere og stikkontakter
lave forlængerledninger
udskifte stikpropper og ledninger
reparere el-apparater
opsætte og nedtage lamper ved eksisterende lofts/vægdåser
opsætte halogenbelysning fra komplet samlesæt med monteringsvejledning


Ring efter elinstallatøren!

flytning af eksisterende afbrydere/ kontakter
installation af nye afbrydere/ kontakter
alt arbejde med boligens faste installationer (el-tavler, lofts- og vægdåser, ledninger i væg)
montering og udskiftning af udendørs stikkontakter
montering og udskiftning af afbrydere/ kontakter, der er/ skal være vandtætte
etablering af nye stikkontakter, lampeudtag og afbrydere
installation af ekstra beskyttelse til bl.a. hårde hvidevarer
alt el-arbejde udenfor den private bolig

yderligere oplysninger kan ses på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: www.sikkerhedsstyrelsen.dkJK, Herning17/02-2007
Svar

JA ja ja - tag lige og flet næbet!
Sjovt at netop dette skulle komme fra en i Herning. Herning som statistisk er det sted i Danmark hvor der laves fleste sorte penge og hvor den enkelte borgere skylder mest i skat og afgifter til det offentlige samt ikke mindst med landmænd som får enorme tilskud fra EU i braklægningsstøtte og anden form for tilskud.

Tag du nu lige og pak sammen og hils din bror politibetjenten. Jeg går ud fra at du fik bondegården.København, København17/02-2007

Svar

Det er vist det man på jysk kalder køvenhavneri, københavner.
Mon ikke der findes masser af sorte penge samt offentlig forsørgelse i Kbhvn så flet selv.
HCJ, Odense17/02-2007

Svar

Kære Københavner

Har du søgt om braklægningsstøtte
- for du har sku jord i hovedetRené Olesen, Smørum18/02-2007

Svar

Kære københavner!
Fint med din lille "opsang" eller hvad men skal kalde det! men hvad med et læse kursus, skriver jo jeg er elektriker! Desuden er jeg født og opvokset i Lyngby, bor bare i herning nu på 3 år! Nu er det jo heller ikke lige de sorte penge eller noget jeg hentyder til det det hele drejer dig om er sikkerhed, og det er sgu ikke sikkert at rode med el selv når man stiller så banalt et spørgsmål om hvad typep kabel man skal bruge til komfurudtag osv! der er jo bare nogle der ikke kender reglerne for hvad men må, og så er der andre som måske dig der tror de kan det hele selv, bare et godt råd, husk røgalarm, for det ender galt, og røgalerm er jo også et krag i nybyggeri! Skal hilse min bror der rent faktist er betjent, men altid har boet på sjælland! jeg har også selv søgt ind, så det kan jo være vi mødes en dag hvor en brand
skal opklares!!!!JK, herning18/02-2007

Svar

Ovenstående rettet!Kære københavner!
Fint med din lille "opsang" eller hvad man skal kalde det! Men hvad med et læsekursus,jeg skriver jo at jeg er elektriker! Desuden er jeg født og opvokset i Lyngby, bor bare i herning, nu på 3 år! Nu er det jo heller ikke lige de sorte penge eller noget jeg hentyder til, det hele drejer sig om er sikkerhed, og det er sgu ikke sikkert selv at rode med el.slet ikke når man så stiller et så banalt spørgsmål som hvad type kabel man skal bruge til komfurudtag osv! Der er jo bare nogle der ikke kender reglerne for hvad man må selv! Og så er der andre som måske dig, der tror de kan det hele selv! Bare et godt råd, husk røgalarm, for det ender galt, og røgalarm er jo også et krav i nybyggeri! Skal hilse min bror der rent faktist er betjent, men altid har boet på sjælland! jeg har også selv søgt ind, så det kan jo være vi mødes en dag hvor en brand
skal opklares!!!! og en sidste ting! lige en artiket fra sikkerhedsstyrelsen:
Forbrugerne må ikke selv installere alt det elmateriel, de kan købe i butikkerne. En ny ordning skal sikre, at elmateriellet har en særlig oplysning, hvis det skal installeres af en autoriseret elinstallatør.

Halvdelen at alle husejere laver gør-det-selv-elarbejde, men kun få kender reglerne for, hvad de selv må udføre, og hvad en elinstallatør skal gøre. Det sætter sine spor i statistikkerne, idet 60 % af alle elbrande sker i boliger, og hver femte elbrand skyldes elinstallationer.

- Problemet er, at forbrugerne frit kan købe elmateriel. Også til de elopgaver, som de ikke selv må udføre i deres bolig. Når man kan købe elmateriellet, er det nærliggende at tro, at man også selv må opsætte fx en ekstra stikkontakt eller de enkeltvise halogenspots, og at det dermed er ufarligt. Vi kan ikke hindre salget af dette elmateriel, men vi kan lovgive i salgssituationen, fortæller xxxxxxxxxx afdelingschef i Elektricitetsrådet.

Den nye ordning er trådt i kraft den 1. august 2003. Ordningen betyder, at det nu er forhandlerens ansvar, at forbrugeren bliver informeret om, hvorvidt man selv må installere elmateriellet, eller om det skal installeres af en autoriseret elinstallatør. Informationen gives ved at anvende bestemte sætninger, fx "Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør".


Jk, Herning18/02-2007

Svar

Til Bonderøven
Ja jeg håber vi mødes så kan jeg banke lidt fornuft ind i dit dumme hoved.København, København18/02-2007

Svar

Til Alle!
Syntes det er løbet lidt af sporet, kan ikke se hvorfor nogle fare sådan op over jeg bare skriver reglerne om hvad man må og ikke må! Havde bare til hensigt at få nogle folk til lige at tænke sig om en ekstra gang før de kaster sig ud i noget ulovligt der faktisk kan ende med at koste menneskeliv! Til dem/dig der ikke har noget fornuftigt at sige, så prøv at finde et andet sted og skrive dine barnlige indlæg. Hvis man begynder at true med bank pga lovgivning som hverken du eller jeg har indflydelse på, ja så er du vist umulig at få fornuft ind i hovede på!
Til Alle andre,
så vil jeg da gerne høre jeres mening om gør det selv arbejde, hvordan er jeres holdning til regler, hvorfor i gør det selvom det ikke er lovligt osv! Er ligeglad med om i er enige, kunne da være meget godt med en debat om emnet så længe det forgår på et lidt højere plan end sidste indlæg! !Jk, Herning18/02-2007

Svar

kan kun give JK ret. Det er rystende læsning på disse el-sider. Men prøv også vvs siderne. Her finder man absolut også gysere.
At Der findes en københavner der er dum at høre på kan vel ikke forbavse nogen. Men pas lige på men at generalisere. Jeg er også (næsten) Københavner men ellers yderst fornuftigt. Det den anonyme person skriver er jo kun for at provokere (må vi håbe.........ellers ser det sørgeligt ud). Lad være med at falde i........og nedlade jer til at kommentere sådanne indlæg. Det er spild af tid og energi.
Men til sagen. man kan ikke afholde "gør det selv" folk fra at rode med el. Der er nogle der aldrig bliver klogere og det er sikkert dem der ikke læser hvad man som privat person må og ikke må mht el. At forsikringen så ikke dækker hvis der sker en "el skade" er jo bare naturligt.
Jeg ordner selv stikkontakter og lidt løst el. Ellers får jeg fat i vores elektrikker, en dygtig fyr. Det er alle pengene værd. Og lad mig lige sige: det er faktiskt i den billige ende når vi taler håndværkere.
Da vi flyttede ind i vores nuværende hus for 5 år siden fik vi et el tjek til 600 kr (det store) og derefter fik vi lavet alt det el der skulle ordnes (trukket kabler, nye korrespondance kontakter, alm. kontakter, jordspyd, ventilator på badeværelset mv) for cirka 4000 kr. Billigt!!!Hansen, Glostrup18/02-2007

Svar

Det er underligt at tænke på, at hvis en famillie far skal have ny bil. Så overfor konen, bliver sikkerhed fortalt højt og lavt. "Og dette er sikkert for børnene" Og derved f.eks. nye børne sæder. MEN at spare få tusind kroner på en god og sikker el install. Det gårman ikke. Det kan PAPA selv. Især nogen halogen lys til bad/toilet. For dette er ikke farligt, det er "kun" 12 volt.

Underligt hvor man ligger sin priotering, endda med ens families liv på spil.Raahauge, Kgs Lyngby19/02-2007

Svar

Hej Jk

Du har selvfølgelig ret i at vi alle skal overholde loven.... Men: :-)
- Jeg synes ikke skal fjerne muligheden for selv af kunne købe elmateriel (til opgaver man ikke selv må udføre) til "private". Dels p.g.a. den frie konkurrence, det ville jo helt sikkert gøre elmaterialerne dyrere.
Derudover er det jo svært at vide om en afbryder købes til brug ved en reparation eller en nyopsætning.

Jeg har også et par "gråzone eksempler" omkring en sådan lovgivning.
1. Jeg har tidligere købt sådan nogle grå plast dåser/kasser ca. 10x10cm som er elmateriel og markeret "Må kun installeres af autori...." og det ville jo så være en kasse som ikke kunne købes af "private". Men jeg skulle/skal overhovedet ikke bruge kasserne til noget med el og jeg har kigget efter alternativer, da de jo ikke var "billige", men uden held.
2. Jeg har tidligere opsat en LK afbryder (nyopsætning) hvad jeg jo ikke ville kunne, hvis jeg ikke kunne købe disse afbrydere. Men denne opsætning var en kontakt til min garageportsåbner (12V), fordi den "ringklokke" der var med var ubrugelig, plastik-agtig og nu er det samme stil. (Selvom det er i garagen ;-))

Nu når jeg så er igang med et indlæg her på siden, så kan jeg jo lig''så benytte lejligheden til at stille et par spørgsmål. :-)
1. Er der nogen der kan klargøre reglerne lidt for mig, hvordan et lampested skal være efter man har sænket loftet. I vores hus (med nye lofter oven på de gamle) er der nærmest bare "et hul" når skruer den hvide rosette ned. (Den runde plade med centerhul til lampeledning) I bunden af dette "hul" er der dog en løs "kop" i metal. Er dette lovligt? (Så længe der er tilgang til alle samlinger..)

2. Så vidt jeg ved må man godt selv lave forlængerledniger (ihvertfald udskifte en defekt stikprop). Men må man så godt trække ledningen igennem f.eks. en væg, et køkkenskabselement, en hylde eller andet, inden man påmonterer stikproppen igen. Eller skal den være HELT løs?

Takker!Theodor, Hjørring19/02-2007

Svar

Hej!
Jeg er enig i at det er fint man kan købe elmatrialer selv, folk må jo helt selv om hvor de får deres matrialer fra, og som du siger er det jo også godt for konkurrencen, og det kan vi jo alle have glæde af, så på det punkt er vi enige! Der er jo så sat mærke på de vare man ikke må rode med selv, og det er det mærke man skal overholde, hvis man vel og mærke skal bruge det til formålet, hvis man skal bruge en samle dåse til opbevaring eller hvad ved jeg siger dte jo sig selv. men at begynde og rode i og skifte grupper i tavlen selv osv, det skal altså respekteres! Tror nu vi er enige!
Ja man må gerne lave/reperere en forlængerledning! En ledning du bruger til forlængerledning 2x075 eller 3xo75 må du ikke kører igemmen en væg. gennem en hylde mener jeg det er ok da det jo er i samme rum, mht gemmen køkkenskabene må jeg indrømme jeg er i tvivl, ville ikke selv gøre det! der er jo søræige krav om installationer i møbler, og er ikke sikker på om elementer går under det!

Mht lampestedet i loftet!
Hvis dine lofter er sænket skal dåsen over være ført helt ned til det nye loft, altså der må ikke være loft fra underkant af loftdåsen til bagsiden af loftet!der er formentlig boret et 44 mm hul i dit loft med et vnu låg over, det i sig selv er lovligt nok så længe alle samlinger er til at komme til og ovenstående er overholdt!

Hvis der er nogle der ikke er helt enige, så sig endelig til!

Jk, Herning19/02-2007

Næste side »« Forrige side

 

Køb & Salg - El & Lys Guiden

    » Indryk gratis annonce » Se alle annoncer