Drop det 'hjemmefuskede' elarbejde - El & Lys Guiden - Byggeri.dk - Alt om el & lys

Byggeri.dkEl & Lys Guiden

« TilbageArtikel

Drop det 'hjemmefuskede' elarbejde

Drop det 'hjemmefuskede' elarbejde

Der er fejl i 70 procent af el-installationerne i private huse. En ny undersøgelse peger på, at en del af fejlene kan skyldes, at danskerne ordner mange ting selv, som burde være overladt til en autoriseret el-installatør

Det står skidt til med el-installationerne i de danske ejerboliger. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen lider helt op mod 70 procent under skjulte fejl og mangler. Det tal er alarmerende og kan hænge sammen med, at danskerne simpelthen ved for lidt om, hvad de selv må lave og ikke lave af el-arbejde. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet TNS Gallup har udført for el-materielproducenten Lauritz Knudsen.

- Undersøgelsen viser os, at en stor del af danskerne laver el-arbejde, som ifølge loven skulle være lagt i hænderne på en el-fagmand – mange private laver med andre ord ulovligt el-arbejde. Og det er nærliggende at tro, at der er en sammenhæng mellem tallene fra Sikkerhedsstyrelsen og fundene i vores undersøgelse, idet risikoen for, at noget går galt, stiger, når privatpersoner står og roder med noget, som faktisk kræver en uddannelse, siger Morten Sørensen, der er chef for Kundeservice i Lauritz Knudsen.

Undersøgelsen viser, at det især er føring af nye kabler samt montering af nye afbrydere, stikkontakter og lampeudtag, der står øverst på listen over det ulovlige el-arbejde, som danskerne oftest udfører.

Mænd de største syndere
Undersøgelsen giver også et praj om, hvem der laver mest ulovligt el-arbejde.
- Det er helt klart mændene, der står for de fleste overtrædelser – hele 73 procent har haft en skruetrækker i hånden og lavet noget, der var ulovligt i el-installationen. Typisk for disse mænd er også, at de ejer boliger opført før 1950, og at de interesserer sig meget for gør-det-selv arbejde, fortæller Morten Sørensen.

Undersøgelsen viser også, at det er blandt personer med højere husstandsindkomster, det vil sige 500.000 eller derover, at der er størst tendens til at der laves ulovligt el-arbejde.

Mangel på viden
Der kan være flere årsager til, at danskerne undlader at kontakte en autoriseret el-fagmand og tager sagen i egen hånd, men ifølge undersøgelsen kan ren og skær uvidenhed spille en stor rolle.

- Det viser sig, at mange ikke ved, hvilke former for el-arbejde de selv må lave, og hvor de ifølge loven skal have hjælp fra en fagmand. Hver fjerde mener for eksempel, at det er fuldt lovligt selv at udskifte og trække nye kabler, ligesom hver syvende mener, at de i god tro må installere afbrydere, stikkontakter og lampeudtag, hvor der ikke har siddet nogen før. Så noget tyder på, at danskerne simpelt hen ved for lidt om el, og hvad de selv må lave, siger Morten Sørensen.

Er du i tvivl om, hvad du selv må lave af el-arbejde, og hvor der skal en el-fagmand til, er der nyttig information at hente i håndbogen ”El og sikkerhed – Gode råd om el-sikkerhed i dit hjem”. Håndbogen er gratis og kan bestilles på Lauritz Knudsens hjemmeside: www.lk.dk

- tibu

El-artikler

Kabelkanaler

Måle/test udstyr

Udlejning

Tilføj firma,
send en mail